Maria Arbone

Poziție:

Director Marketing

De când:

2014

Rol:

Ca Director de marketing, Maria coordonează întreaga activitate de comunicare și marketing a Felder Gruppe România, asigurându-se că mesajul companiei ajunge la clienți și la potențialii clienți cât mai fidel cu putință. Și pentru că marketingul presupune o dinamică permanentă, activitatea Mariei nu are șablon și fiecare zi reprezintă o nouă provocare, atât în gestionarea strategiei de comunicare, cât și în adaptarea la noile cerințe pe piață. Toată munca, implicarea și pasiunea Mariei completează efortul întregii companii în a fi cât mai aproape de clienți. Pasionată de lectură și călătorii, Maria n-ar putea trăi fără cărți, muzică și oameni, pentru că așa se hrănește spiritual.

#unprietendecalitate transformă fiecare provocare într-o reușită.

Citat preferat:

Nu am un citat preferat dintotdeauna, ci mereu câte unul potrivit la timpul potrivit. Acum:

În fiecare zi, încearcă să fii puțin mai înțelept decât erai când te-ai trezit. (Go to bed smarter than you woke up.)

Charles T. Munger – Discurs Psihologia umană a erorilor de judecată

Cum ți se mai spune?

Oficial Șubler, neoficial… ce nu știi, nu te doboară.

Jurnal de Felder

De cât timp lucrezi la Felder Gruppe România?

Am ajuns în firmă la începutul lunii aprilie 2014.  

Cum a fost prima ta zi la Felder Gruppe România?

Îmi amintesc că Paul Năstase a fost cel care m-a întâmpinat și mi-a făcut turul firmei. Paul a fost pentru mulți colegi gazdă la început de drum în Felder Gruppe România. Între timp, a predat ștafeta.  Atmosfera era relaxată și toți colegii, vreo 15 toți pe vremea aceea, erau prietenoși și săritori. Astăzi suntem peste 45 de oameni în companie și mă bucur că am fost părtașă la o asemenea creștere.  

Când ai luat contact prima dată cu industria de prelucrare sau cu lumea lemnului în general?

Unchiul meu are atelier de tâmplărie de când îl știu și toate ușile și ferestrele din casa părinților sunt realizate de el. Dar nu cu ușile îl asociez, ci mai degrabă cu degetul arătător lipsă de la mâna dreaptă, folosit, după caz, pentru a ne speria sau a ne face să râdem. Nu cred că a mai reușit cineva să își bage aproape tot degetul în nas până acum. Avem chiar și un salut special cu degetul arătător. 🙂 Acum, când ne vedem, mă întreabă ce e nou în industrie.  

Care este cea mai mare realizare profesională de până acum?

Nu știu neapărat dacă există “cea mai mare realizare profesională”. Încerc să mă bucur de fiecare reușită atunci când se întâmplă și fac tot posibilul ca acestea să se întâmple cât mai des. Zilele acestea, de exemplu, mă bucur că am o echipă frumoasă cu care sunt sigură că vom avea multe proiecte reușite împreună. 

Și pe viitor? Ce ți-ai pus în minte să reușești pe plan profesional?

Când am intrat în industria aceasta și am început să o cunosc, mi-am dorit multă vreme să o schimb în bine, cel puțin pe partea de comunicare și marketing, să construiesc o imagine puternică, structuri de comunicare, platforme, campanii ca în alte industrii unde comunicarea era aplicată, creativă și efervescentă. Îmi plăcea să spun că industria de prelucrare a lemnului e teren viran și asta îmi dă libertatea să construiesc. Și am avut dreptate, doar că timpul mi-a dovedit că am fost puțin cam ambițioasă și că, deși e un domeniu foarte frumos, aici lucrurile nu se întâmplă cât ai bate din palme, că miza unei achiziții este mult mai mare decât în alte domenii și că trebuie să iei în considerare foarte multe variabile. Între timp, am învățat să conviețuiesc cu toate variabilele, au apărut pe piață oameni cu idei creative, energici și puși pe treabă. Și ca să răspund totuși la întrebare, dorința nu mi s-a schimbat, ci doar se îndeplinește mai încet.  

Ce înseamnă calitatea pentru tine? Cum ai defini-o?

Pentru mine calitatea înseamnă o experiență pozitivă cu un produs sau serviciu. Acesta trebuie bineînțeles să răspundă nevoilor și cerințelor mele, însă detaliile și oamenii fac întotdeauna diferența. Oricât de bun promite să fie un produs, relația cu oamenii din spatele lui, promptitudinea, atitudinea respectuoasă contează deseori mai mult. Simți când oamenii de la celălalt capăt al firului sunt nervoși, supărați sau pur și simplu nu sunt implicați în ceea ce fac și asta reușește de cele mai multe ori să îmi schimbe decizia, oricât de bun ar putea fi produsul.  

Cu alte cuvinte, o să parafrazez un proverb: oamenii sfințesc produsul. 

Spune-ne o întâmplare amuzantă și una din care ai învățat ceva de când ești în companie.

Le-am cam pierdut șirul. Se întâmplă des lucruri amuzante. Surprizele organizate pentru Dragoș Mărăcineanu de ziua lui de naștere sunt în top 5. Promit să revin. Dar trebuie să știți că avem în birou un om însărcinat să culeagă glumele ca să nu le uităm. 

Lemn sau PAL? Sau ambele?

Amândouă, dacă sunt lucrate frumos. 

Care sunt utilajele preferate? Te rugăm să ne dai 3 exemple și să ne spui de ce îți plac.

Gama de mașini pentru aplicarea cantului Tempora și în special 60.12 e-motion pentru complexitatea sa. Îmi place să văd la lucru toate grupurile, perfect sincronizate. Mi se pare că este cel mai complex utilaj dintre toate utilajele de prelucrare a lemnului.  

Îmi mai plac și mașinile combinate pentru că răspund unor nevoi diverse într-un spațiu redus, fără să fie afectată performanța sau precizia niciuneia dintre operații.  

Nu în ultimul rând, îmi plac mașinile de calibrat și șlefuit. Par că fac o treabă ușoară, dar, de fapt, de ele depinde produsul final.

Te-ai imagina făcând mobilă?

Am experimentat realizarea unui tocător, ce-i drept nu un tocător simplu, ci cu linii curbe si îmbinare în dinți, și dacă am muncit atât de mult și la atâtea utilaje doar pentru el (circular, mașină de îndreptat și rindeluit, banzic, freză, mașină de șlefuit și calibrat, mașină de găurit), nu vreau să-mi închipui cât timp trebuie să petrec pentru piese mai complexe. Las, așadar, treaba aceasta oamenilor care se pricep și cărora le iese mult mai bine decât mi-ar ieși mie.  

Care este stilul de mobilier preferat? Și de ce?

Îmi plac piesele de mobilier simple, fără multe ornamente, în combinații cu alte materiale. Stilul scandinav și cel industrial mă reprezintă cel mai bine. Dar apreciez întotdeauna un mobilier în stil clasic sau baroc pentru că știu de câtă măiestrie este nevoie în realizarea tuturor elementelor.   

Care este piesa de mobilier sau obiectul din lemn preferat/ă?

Biblioteca și mesele, dar îmi plac și obiectele mici din lemn, precum cutiile și stilourile cu corp realizat din lemn. 

Cum ai vrea să fie decorată casa de vis?

Mobilă simplă, culori neutre cu pete de culoare ici-colo, multe flori, ferestre mari prin care să intre multă lumină.  

Care este cea mai mare dorință a ta?

Întrebarea aceasta este ca atunci când rogi o femeie să scoată ceva din geantă. Nu am o dorință mare, mare ci multe, multe, mici, medii și mari și toate contează la fel de mult.

Ce voiai să te faci când erai mică?

Andreea Esca. Dragoste la prima vedere. Nici nu învățasem bine să citesc, dar țin minte că foloseam cocenii curățați de bunicul pe post de microfon și citeam de pe ce prindeam prin casă ca și cum aș prezenta știrile. Da, recitam inclusiv celebra frază a Andreei cu care și-a început cariera la Pro TV. Mai târziu, am insistat să fiu tunsă ca ea și făceam exerciții de dicție ca să vorbesc ca ea. Astăzi, o admir la fel de mult ca atunci când eram mică.  

Ai vreo amintire din copilărie care te-a marcat?

În fiecare an de Sfântul Ilie, eu și sora mea aveam impresia ca ceva malefic se întâmplă. Copacii se zguduiau și se îndoiau haotic și în aer plutea un sentiment ciudat de se-întâmplă-ceva. Nimeni nu ne-a crezut și înțeles, dar amândouă am rămas cu același sentiment, an de an, chiar și acum. Dacă nici asta nu se mai numește marcat, atunci nu știu ce.

Mâncarea preferată?

Pot sa mănânc și în somn cartofi noi, înăbușiți, cu brânză de oi și tort de mere făcut de mama. Chiar pot. 🙂

 

Cinci lucruri pe care iubești să le faci în timpul liber.

Să citesc, să călătoresc, să fac mișcare, să scriu și să citesc.

Care este plăcerea ta ”nevinovată”?

Stilourile. Scriu cu stiloul de când mă știu și nu pot să scriu altfel. Chiar și atunci când nu am nimic de scris, găsesc eu ceva să încerc penița măcar puțin.  

Talentul tău ascuns?

Hmm… că par a nu fi atentă, și chiar nu sunt, dar îmi amintesc aproape întotdeauna ce a zis cel de lângă mine. 🙂

Cum te descriu prietenii sau familia?

Depinde pe cine întrebi. Părinții ar spune că sunt ducace (regionalism oltenesc pentru oameni care pleacă mereu de acasă. Ironic, noi suntem moldoveni.), iar prietenii mei ar spune că sunt mereu pozitivă și calmă.  

Ce ar fi surprinși oamenii să afle despre tine?

Nu reușesc să rețin nume (de oameni, de concepte, de persoane publice, de filme) decât după utilizarea intensă și îndelungată a lor.  

De ce ți-e frică cel mai mult?

De boală, în special de bolile locomotorii și Alzheimer, și, în general, de neprevăzut. 

Ce urăști cel mai mult?

Lipsa de respect sub orice formă ar fi ea, extremele în orice, cuvintele „niciodată” și „întotdeauna”, indiferența și răutatea.  

N-ai putea trăi fără?

Cărți, muzică, mare și oameni.  

Cum e să fii femeie într-o lume de bărbați?

Minunat. Sunt încă aici, nu?