INTERVIU Felder Gruppe România: Csaba și Gabriela Kelemen, Artstyl Kelimob, Reghin
Soții Csaba și Gabriela Kelemen, din Reghin, au pășit în industria mobilei în urmă cu 20 de ani. Au plecat la drum cu un fierăstrău circular Felder K 700 pentru debitare PAL, apoi au început să facă mobilă la comandă cu o mașină combinată cu 5 operații Felder BF 631 cumpărată la mâna a doua, funcțională și astăzi. Prin programul Start-Up Nation, soții Kelemen au înființat firma Artstyl Kelimob pentru a produce mobilier pictat pe care au în plan să-l exporte. În timpul petrecut în atelierul Artstyl Kelimob, soții Kelemen ne-au dezvăluit cu ce probleme s-au confruntat în derularea programului Start-Up Nation dar și care sunt, în opinia lor, regulile de bază pentru o afacere succes.
Regula numărul 1: Primul muncitor să fii tu, să nu depinzi de forța de muncă!
Puncte cheie:
- Producție: mobilă la comandă din PAL și lemn, în principal mobilă de bucătărie;
- Utilaje achiziționate prin Start-Up Nation:
– Fierăstrău circular de formatizat cu masă mobilă Felder K 940 S
– Mașină pentru aplicarea cantului Felder G 330
– 2 sisteme profesionale de exhaustare Felder AF 14 și AF 22
– Compresor mobil cu piston Schneider UniMaster UNM 660-10-90 D
- Criterii pentru alegerea furnizorului: fiabilitatea utilajelor, simplitatea mecanismelor și întreținerea ușoară
- Sfaturi și recomandări pentru viitorii antreprenori: să găsească soluții pentru a nu depinde de forța de muncă, produsul lor să aibă cerere pe piață, să știe să vândă.
Cere ofertă pentru Start-up Nation
Cum ați ajuns în acest domeniu? De unde pasiunea pentru mobilă?
Csaba Kelemen, administrator Artstyl Kelimob, Reghin: Eu am terminat liceul de arte și apoi am urmat cursurile facultății de Industria Lemnului. Am profesat în industrie, ani de zile am lucrat pe lângă mașini și utilaje de prelucrare a lemnului și am învățat să fac de toate. O perioadă am lucrat la fabrica de mobilă Amis Mob care producea și mobilier pictat, iar apoi am lucrat 17 ani ca reprezentant al Thermopal, firmă care producea materiale pentru industria mobilei.
Cum au fost primii pași în industrie?
Gabriela Kelemen: Soțul lucrând în domeniu și participând la tot felul de expoziții de mobilier, am văzut ce lucruri frumoase se pot face și am zis “hai să facem și noi”. Am închiriat un depozit și am cumpărat un camion de PAL, dar ne-a luat un an de zile până am reușit să-l vindem. Ne-am întrebat atunci unde mai este profitul dacă te chinui un an zile să vinzi un camion de PAL. Atunci ne-am dat seama că ne trebuie un utilaj de formatizat, pentru a vinde ceva din care să facem și profit. Bineînțeles că nu aveam bani, în 2001 nu aveam capital propriu să putem cumpăra cu banii jos un utilaj, iar împrumut de la bancă nu am putut lua pentru că eram o firmă nouă. Am găsit o formă de creditare la o fundație pentru agricultură și economie, nu știu exact cum se numea, bineînțeles cu dobândă mai mare decât la bănci, dar acea fundație a fost singura care ne-a dat creditul și așa am pornit, am cumpărat fierăstrăul circular de formatizat Felder K 700.
Apoi, ne-am dat seama că nici cu formatizarea nu poți să faci mare lucru și că ar trebui să facem mobilă. Și așa, pe rând, am trecut prin fiecare etapă.
Care a fost primul obiect de mobilier pe care l-ați realizat?
Gabriela Kelemen: Prima comandă am avut-o de la o cunoștință care avea nevoie de mobilă de birou. Nu aveam decât un singur angajat care venea doar când aveam ceva de tăiat la circular, lucra cu jumătate de normă la noi pentru că nici nu aveam nevoie de mai mult, nici resurse să putem plăti un angajat cu program întreg nu aveam. Cumva am reușit să facem mobila de birou și am realizat-o atât de bine încât și acum este folosită.
Apoi au urmat comenzi pentru mobilă de bucătărie. Având în vedere că mobila la comandă este mai scumpă decât cea pe care o găsești în magazine, segmentul de piață este mai subțire, clienții care vor mobilă la comandă sunt mai puțini, cei mai mulți se uită doar la preț. Din păcate, în România, prețul bate calitatea: dacă e prețul bun, nu contează că peste un an de zile trebuie să schimbi mobila. Nu prea se ține cont că dacă în 10 ani trebuie să schimbi de 3 ori mobila de bucătărie, tot acolo ajungi la bani dacă faci o mobilă la comandă care te ține 20 de ani. E adevărat că suntem în era consumatorismului, dar nu cred că este foarte avantajos să schimbi mobila de bucătărie la fiecare 3 sau 5 ani.
Ce produceți?
Gabriela Kelemen: Facem mobilă la comandă, realizăm absolut orice vrea clientul, inclusiv cadre pentru șeminee electrice, dulapuri cu sertare ascunse, cu profile fără mânere, mobilă de bucătărie cu insulă și electrocasnice încorporate. În 20 de ani cred că am făcut peste 1.000 de bucătării și suntem chiar cunoscuți în zonă pentru calitate, cine vrea o bucătărie mai complicată vine la noi. Acum avem comandă pentru o mobilă de bucătărie cu foarte multe utilități, cum ar fi loc separat pentru tigăile cu mânere, un suport pentru ustensilele de bucătărie sau pentru tacâmurile mai lungi, personalizăm fiecare piesă la cerința clientului.
Facem mobilă la comandă, realizăm absolut orice vrea clientul. În 20 de ani cred că am făcut peste 1.000 de bucătării și suntem chiar cunoscuți în zonă pentru calitate, cine vrea o bucătărie mai complicată vine la noi.
De când lucrați cu echipamentele Felder Gruppe?
Csaba Kelemen: De când am intrat în acest domeniu lucrăm cu utilaje Felder Gruppe. În anul 2001 am cumpărat primul fierăstrău circular de formatizat Felder K 700. Următorul echipament Felder a fost o mașină combinată cu 5 operații pe care am cumpărat-o în urmă cu 15 ani, la mâna a doua, și lucrăm cu ea și astăzi.
De când am intrat în acest domeniu lucrăm cu utilaje Felder Gruppe. În anul 2001 am cumpărat primul fierăstrău circular de formatizat Felder K 700. Următorul echipament Felder a fost o mașină combinată cu 5 operații pe care am cumpărat-o în urmă cu 15 ani, la mâna a doua, și lucrăm cu ea și astăzi.
Ce apreciați la utilajele Felder Gruppe?
Csaba Kelemen: În primul rând, simplitatea mecanismelor și întreținerea ușoară pentru că eu repar, eu desfac, eu montez, mecanici nu prea avem în zonă sau cei pe care îi găsim nu se pricep la utilaje.
În al doilea rând, fiabilitatea. Se vede că mașinile astea au fost gândite și nimic nu este pus la întâmplare. După 25 de ani de viață, mașina combinată cu 5 operații BF 631 este într-o stare foarte bună, lucrăm zilnic la ea de când am cumpărat-o, de acum 15 ani. I-am mai schimbat rulmenți, acum trebuie să-i schimbăm cureaua, dar este normal să înlocuiești piesele de uzură. În rest, sistemele funcționează la fel de bine și calitatea pe care o obținem în prelucrare este la același nivel. Mai sunt în țară încă 2 mașini atât de bătrâne și care sunt funcționale.
La utilajele Felder Gruppe apreciez în primul rând simplitatea mecanismelor și întreținerea ușoară. În al doilea rând, fiabilitatea. Se vede că mașinile astea au fost gândite și nimic nu este pus la întâmplare.
Întreaga familie este implicată în afacere?
Csaba Kelemen: Eu și soția lucrăm cot la cot, pe copii însă nu-i pasionează acest domeniu. Cred că mai bine vă spune soția cum lucrăm în familie.
Gabriela Kelemen: Mie îmi plăcea foarte mult să desenez și am vrut să-mi fac o casă de modă, dar Reghin este un oraș mic și nu cred că aș fi avut succes. Și atunci, ideile mele de creație le transpun în mobilă. Eu nu am soluțiile tehnice dar îi spun soțului meu ce vreau să fac și cum vreau să arate, și el rezolvă tot, astfel încât să fie funcțional. Așa lucrăm în familie și reușim să le oferim clienților noștri servicii complete: mă duc la măsurători, fac oferta de preț, fac desenul 3D, fac contractul, comand materialul, fac desenul de execuție, soțul realizează mobila, pun mobila în mașină și mă duc la montaj. Așa arată o zi de lucru din viața mea.
Îmi pare rău că pe niciunul dintre fiii noștri nu i-am putut coopta, și-au ales profesii diferite. Cel mic este inginer de autovehicule rutiere, asta i-a plăcut, iar fiul cel mare a terminat liceul teologic și apoi facultatea de științe politice și politologice, e pe profil uman. Doar în vacanțele de vară au stat prin atelier, fiul cel mic a lucrat puțin la mașina de aplicat cant și a mers din când în când cu mine la montaj, dar atât.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră „mobilă cu pasiune”, „soluție cu suflet”?
Gabriela Kelemen: Îmi place foarte mult ceea ce fac, fiecare bucătărie în parte este făcută după ideea mea. Țin cont de ceea ce vrea clientul, dar în fiecare mobilă pot să-mi dau drumul la fantezie. De ce să fie o mobilă în formă de L, dreaptă, la fel ca toate celelalte? Hai să facem ceva care să fie și cu personalitate, să fie șic. Nu pot să spun că am făcut două bucătării la fel. Sunt clienți care vin și spun că vor mai întâi părerea noastră, că ei ar vrea ceva, o culoarea sau o combinație anume, dar se bazează total pe experiența noastră, pe fantezia și designul nostru.
Îmi place foarte mult ceea ce fac, fiecare bucătărie în parte este făcută după ideea mea. De ce să fie o mobilă în formă de L, dreaptă, la fel ca toate celelalte? Hai să facem ceva care să fie și cu personalitate, să fie șic.
Asta înseamnă mobilă cu pasiune pentru mine, să aduc ideile mele în fiecare proiect. Consider că cea mai mare apreciere din partea clientului este aceea de a ne încredința tot proiectul, încrederea pe care o are că ceea ce facem pentru el este exact ce el caută sau își dorește. Iar cea mai mare satisfacție este atunci când vezi fericirea pe chipul clientului în momentul în care mobila este montată. Ca să vă dau un exemplu, am avut un client care, atunci când a venit să achite factura, mi-a adus un buchet de flori și mi-a spus: “suntem foarte, foarte mulțumiți de mobilă, suntem încântați!”. Și asta contează mai mult decât orice.
Ce v-a determinat să aplicați pentru Start-Up Nation?
Gabriela Kelemen: Alții la vârsta noastră se gândesc la pensie, noi ne gândim la ce s-ar mai putea face. Ne-am hotărât să demarăm proiectul Start-Up Nation pentru a produce și noi mobilier pictat pentru că a început să fie din ce în ce mai căutat, mai ales în străinătate. Vrem să facem lucruri noi, vrem să acoperim o cerere anume pe piață.
Alții la vârsta noastră se gândesc la pensie, noi ne gândim la ce s-ar mai putea face. Ne-am hotărât să demarăm proiectul Start-Up Nation pentru a produce mobilier pictat.
Cere ofertă pentru Start-up Nation
Care au fost problemele cu care v-ați confruntat în derularea programului Start-Up Nation?
Gabriela Kelemen: Cea mai mare problemă într-o afacere este forța de muncă. Am încercat să cooptăm tineri cărora să le și placă, pentru că dacă nu-ți place ceea ce faci nu-ți iese nimic cum trebuie, nu crești, nu te specializezi și nu rămâi în domeniu.
În Reghin multe fabrici de mobilă s-au închis pentru că cei care și-au deschis afacerea nu cunoșteau acest domeniu și s-au bazat doar pe angajați.
Cum caracterizați colaborarea cu consultantul de proiect și cu furnizorii?
Gabriela Kelemen: Pentru că am aflat cam târziu de programul de finanțare, am fost cam pe fugă, într-o lună de zile a trebuit să rezolvăm tot. Consultantul de proiect a fost puțin depășit, a trebuit mereu să corectez, să dau date exacte. Ca să le fie mai ușor aplicanților, cred că ar trebui să fie consultanți specializați pe fiecare domeniu de activitate. Din moment ce există un buget dedicat pentru consultantul de proiect, eu consider că nu ar mai trebui să ai bătăi de cap, să te duci doar să semnezi, dar nu este deloc așa. Trebuie să investești foarte multă energie și foarte mult timp.
În privința furnizorului de utilaje, am ales Felder Gruppe România pentru că am lucrat cu utilaje Felder Gruppe și am fost foarte mulțumiți. Din banii obținuți prin Start-Up Nation am achiziționat un fierăstrău circular Felder K 940 S și o mașină pentru aplicarea cantului Felder G 330. Colaborarea cu Felder Gruppe România a fost foarte bună, cu Paul Năstase, consultantul de vânzări pe zona noastră, avem o relație foarte bună.
Am ales Felder Gruppe România pentru că am lucrat cu utilaje Felder Gruppe și am fost foarte mulțumiți. Din banii obținuți prin Start-Up Nation am achiziționat un fierăstrău circular Felder K 940 S și o mașină pentru aplicarea cantului Felder G 330.
Ce i-ați sfătui pe următorii antreprenori în prelucrarea lemnului care își doresc deschiderea unei afaceri prin Start-Up Nation ?
Gabriela Kelemen: Ca să te apuci de o afacere de la zero este foarte greu. Cei fără experiență care vor să demareze o afacere, dacă sunt ambițioși și încrezători, cred că au șanse de 50% să reușească. Eu dacă pornesc pe o idee de afacere mă țin de ea chiar dacă nu este profitabilă la început. Nu trebuie să te aștepți să meargă bine din primii ani, și asta cred că este o greșeală pe care o fac mulți dintre cei care demarează o afacere. Noi, cei din generația mai veche, sau mijlocie, suntem obișnuiți să așteptăm laurii după muncă. Generația nouă parcă nu are răbdare, vrea ca totul să se întâmple repede, repede, să sară etape ca să ajungă sus. Nu-i ușor în ziua de astăzi să pornești o afacere. În opinia mea, pentru o afacere de succes, regulile de bază sunt următoarele:
– primul muncitor să fii tu, să nu depinzi de forța de muncă;
– să prospectezi piața foarte bine;
– să faci calcule cât mai realiste;
– produsul tău să aibă cerere pe piață;
– să știi să vinzi.
Nu trebuie să te aștepți să meargă bine din primii ani, și asta cred că este o greșeală pe care o fac mulți dintre cei care demarează o afacere. Noi, cei din generația mai veche, sau mijlocie, suntem obișnuiți să așteptăm laurii după muncă. Generația nouă parcă nu are răbdare, vrea ca totul să se întâmple repede, repede, să sară etape ca să ajungă sus. Nu-i ușor în ziua de astăzi să pornești o afacere.
Cere ofertă pentru Start-up Nation
Care sunt planurile de viitor?
Csaba Kelemen: În viitorul apropiat avem în plan să ne extindem spațiul de depozitare. Vrem să construim un șopron pentru depozitarea cherestelei și un depozit pentru produsele finite, pentru că nu avem spațiu suficient și suntem nevoiți să încărcăm și să ducem la montaj fiecare comandă imediat după ce este executată, să nu ne blocăm spațiul din atelier.
Și ne-am mai propus să achiziționăm și o presa de brichetat pentru că în urma producției rămâne foarte mult rumeguș pe care pur și simplu îl irosim, îl ducem prin vecini, nu știm ce să facem cu el. Așa, cu o mașină de brichetat, putem fructifica și ceea ce de obicei se pierde.
Pe pagina de facebook Mobila Kelemen și pe website-ul http://www.mobilakelemen.ro puteți vedea bucătăriile, colecțiile de mobilier de living, dormitoare, camere de copii, mobilier pentru spații comerciale, dar și accesorii pentru porumbei realizate de soții Csaba și Gabriela Kelemen, din Reghin.