De la pasiunea pentru lemn, la propriul atelier de mobilă prin Start-Up Nation. Povestea de succes a Ecodamari Prod, Bistrița-Năsăud  

Dana-Mihaela Pop: Secretul succesului nu este chiar un secret, este multă muncă și creație! Te simți împlinit să vezi că iese ceva frumos din mâna ta, că ai clienți mulțumiți și că poți lucra în ritmul și după voința ta. Dacă vrei să obții o mobilă de calitate trebuie să lucrezi cu oameni implicați și cu utilaje de calitate. Noi am ales utilajele de la Felder Gruppe România pentru că a fost și cea mai bună ofertă pe care am primit-o, atât din punct de vedere tehnic și calitativ, cât și financiar.

De la pasiunea pentru lemn, la propriul atelier de mobilă prin Start-Up Nation. Povestea de succes a Ecodamari Prod, Bistrița-Năsăud  

Dana-Mihaela Pop: Secretul succesului nu este chiar un secret, este multă muncă și creație! Te simți împlinit să vezi că iese ceva frumos din mâna ta, că ai clienți mulțumiți și că poți lucra în ritmul și după voința ta. Dacă vrei să obții o mobilă de calitate trebuie să lucrezi cu oameni implicați și cu utilaje de calitate. Noi am ales utilajele de la Felder Gruppe România pentru că a fost și cea mai bună ofertă pe care am primit-o, atât din punct de vedere tehnic și calitativ, cât și financiar.

INTERVIU Felder Gruppe România: Dana-Mihaela Pop, Ecodamari Prod, Bistrița-Năsăud

Dana-Mihaela Pop, administrator al Ecodamari Prod din Bistrița-Năsăud, a descoperit pasiunea pentru lemn odată cu renovarea și redecorarea unui apartament în care își dorea o amprentă personală asupra mobilei, iar primul obiect de mobilier pe care l-a realizat personal a fost un cuier rustic din lemn de stejar personalizat cu amprente colorate.  

Această pasiune a deteminat-o să urmeze un doctorat în domeniul ingineriei lemnului și să-și deschidă propriul atelier de mobilă prin Start-Up Nation 2017. Primii pași în industrie n-au fost ușori, însă acum produce lunar câte o mobilă de dormitor din lemn masiv și 2-3 mobile de bucătărie din MDF sau PAL.  

Puncte cheie:  

  • Producție: mobilă din lemn și PAL/MDF la comandă  
  • Utilaje achiziționate prin Start-Up Nation:   

– Fierăstrău circular cu masă mobilă de formatizat Hammer K4 perform   

– Mașină combinată cu 2 operații pentru îndreptare și rindeluire la grosime Hammer A3 41  

Mașină de calibrat și șlefuit Felder FW 950 classic cu 1 grup de prelucrare 

– Sistem profesional staționar de exhaustare Felder AF 22  

Scule de mână Festool 

  • Criterii pentru alegerea furnizorului de utilaje: caracteristicile tehnice ale utilajelor, raportul calitate/preț și modalitățile de plată convenabile 
  • Secretul succesului: multă muncă și creativitate
  • Sfaturi și recomandări pentru viitorii antreprenori: 

– să țină cont de faptul că oamenii bine pregătiți în acest domeniu sunt din ce în ce mai greu de găsit 

– să ia în calcul că au nevoie și de scule de mână în producție, să le previzioneze în buget 

– să analizeze ofertele furnizorilor atât din punct de vedere tehnic, cât și calitativ.  

 

Cere ofertă pentru Start-up Nation

 

Cum ați ajuns în acest domeniu? De unde pasiunea pentru mobilă?   

Dana-Mihaela Pop: În timpul renovării unui apartament mi-am dorit ca mobilierul să aibă o amprentă personală, ceea ce m-a determinat să realizez câteva obiecte de mobilier și decorațiuni pe gustul meu. Prin această experință, am realizat că lemnul este un material viu, interesant și provocator și am descoperit pasiunea de a lucra cu lemnul. Au urmat și studiile în acest domeniu, un masterat și acum un doctorat în domeniul ingineriei lemnului, ceea ce a amplificat pasiunea pentru prelucrarea lemnului și mi-a oferit idei noi. 

 

Care a fost primul obiect de mobilier pe care l-ați realizat?  

Dana-Mihaela Pop: Al meu personal a fost un cuier destul de rustic din lemn de stejar, personalizat cu diferite amprente colorate, pe care l-am realizat în urmă cu 6 ani. Prima comandă pe care am realizat-o în cadrul firmei au fost niște seturi de mese și banci pentru terasa exterioară a unei pensiuni cu restaurant, realizate din lemn masiv rășinos. 

 

Abricht Hammer A3 41 Ecodamari Prod
Foto atelier Ecodamari Prod: mașina combinată cu 2 operații pentru îndreptare și rindeluire la grosime Hammer A3 41 cu arbore de rindeluire Silent-Power®

 

Familia dumneavoastră se implică în afacere?  

Dana-Mihaela Pop: Da. Fiecare are partea și nivelul lui de implicare, cea care a contat cel mai mult a fost sprijinul și încurajarea din partea părinților atunci când am luat decizia de a deschide o afacere în domeniul producției de mobilă.
 

Ce produceți?  

Dana-Mihaela Pop: Specificul nostru este producția de mobilier. Lucrăm pe bază de comandă și proiect așa că produsele sunt în funcție de cerințele clienților. Realizăm în principal piese de mobilier din lemn masiv și din plăci aglomerate. Producem lunar câte o mobilă de dormitor din lemn masiv (stejar, paltin, etc.) și 2-3 mobile de bucătărie din MDF sau PAL.
 

Cum au fost primii pași în industrie?  

Dana-Mihaela Pop: Primii pași au fost cu multe încercări, ne-am confruntat cu aspecte neprevăzute la scrierea planului de afaceri, un exemplu ar fi multitudinea de scule de mână pe care nu le-am prevăzut a fi necesare în producție. Sigur, nu sume mari, dar sunt multe scule. Dacă vrei să obții o mobilă de calitate trebuie să ai scule bune și să asiguri un finisaj de calitate superioară.  

Primii pași au fost cu multe încercări, ne-am confruntat cu aspecte neprevăzute la scrierea planului de afaceri, cum ar fi multitudinea de scule de mână pe care nu le-am prevăzut. Dacă vrei să obții o mobilă de calitate trebuie să ai scule bune și să asiguri un finisaj de calitate superioară.

 

Pe ce criterii v-ați ales consultantul de proiect și furnizorii în cadrul? 

Dana-Mihaela Pop: Consultanța am realizat-o noi. În ceea ce privește furnizorul de echipamente, am solicitat mai multe oferte de la mai mulți furnizori, am analizat ofertele din punct de vedere tehnic și calitativ. Aceste două aspecte au fost cele care au contat cel mai mult în alegerea furnizorului de utilaje.   

Fierastrau Hammer K4 perform Ecodamari Prod
Foto atelier Ecodamari Prod: Fierăstrăul circular cu masă mobilă de formatizat Hammer K4 perform

 

În ceea ce privește furnizorul de echipamente, am solicitat mai multe oferte de la mai mulți furnizori, am analizat ofertele din punct de vedere tehnic și calitativ, aceste două aspecte au fost cele care au contat cel mai mult.

 

De ce ați ales Felder Gruppe România? Cum caracterizați parteneriatul?   

Dana-Mihaela Pop: Felder Gruppe România a prezentat cea mai bună ofertă, atât din punct de vedere tehnic și calitativ, cât și financiar. Am ales cel mai bun raport calitate/preț pentru utilaje. Avem un parteneriatul bun cu Felder Gruppe România, colaborarea este continuă și de calitate. Apreciez promptitudinea lor. 

Felder Gruppe România a prezentat cea mai bună ofertă, atât din punct de vedere tehnic și calitativ, cât și financiar. Am ales cel mai bun raport calitate/preț pentru utilaje. Cu Felder Gruppe România colaborarea este continuă. 

 

Cere ofertă pentru Start-up Nation

 

Ce a contat cel mai mult în achiziționarea utilajelor?  

Dana-Mihaela Pop: Caracteristicile tehnice ale utilajelor, precum și modalitățile de plată foarte convenabile.  

 

Care au fost problemele cu care v-ați confruntat în derularea programului? Care au fost cele mai mari piedici pe care le-ați depășit?   

Dana-Mihaela Pop: Cea mai mare problemă a fost găsirea personalului calificat în producția de mobilier din lemn masiv pentru că au dispărut școlile profesionale care pregăteau tâmplari de mobilier. Noi am găsit un tâmplar de mobilă cu experiență, are vârstă de 63 ani, care a început pregătirea a doi tineri la locul de muncă. 

Fierastrau circular Hammer K4 perform Ecodamari Prod
Foto atelier Ecodamari Prod: Tâmplar de mobilă cu experiență, lucrând la fierăstrăul circular cu masă mobilă de formatizat Hammer K4 perform

 

Care este secretul succesului?  A meritat efortul?   

Dana-Mihaela Pop: Multă muncă și creație, nu este chiar un secret. Efortul sigur că merită, te simți împlinit să vezi că iese ceva frumos din mâna ta, că ai clienți mulțumiți și că poți lucra în ritmul și după voința ta.
 

Ce i-ați sfătui pe următorii antreprenori în prelucrarea lemnului care își doresc deschiderea unei afaceri prin Start-Up Nation ?   

Dana-Mihaela Pop: Din experianța personală, le recomand să-și calculeze foarte bine structura de personal, mai ales că în programul de finanțare 2018-2019 s-au modificat condițiile și criterului numărului de angajați contează mult în departajere. Să țină cont de faptul că oamenii bine pregătiți în acest domeniu sunt din ce în ce mai greu de găsit.  

Masina combinata Hammer A3 41 Ecodamari Prod
Foto atelier Ecodamari Prod: Tănăr angajat, lucrând la mașina combinată cu 2 operații pentru îndreptare și rindeluire la grosime Hammer A3 41 cu arbore de rindeluire Silent-Power®

 

Din experianța personală, le recomand viitorilor antreprenori să-și calculeze foarte bine structura de personal. Să țină cont de faptul că oamenii bine pregătiți în acest domeniu sunt din ce în ce mai greu de găsit.

 

Ce înseamnă pentru dumneavoastră „mobilier de calitate”?   

Dana-Mihaela Pop: În opinia mea, mobilierul de calitate este acela realizat doar cu produse de calitate superioară (materie primă, accesorii, finisaje) cu rezistență și comportare bună în timp, produs de oameni implicați care înțeleg importanța fiecărei etape de producție și acordă atenție la detalii pentru că toate acestea se regăsesc în aspectul final al produsului.

În opinia mea, mobilierul de calitate este acela realizat doar cu materie primă de calitate și produs de oameni implicați care acordă atenție la detalii.

 

Care sunt planurile de viitor? 

Dana-Mihaela Pop: Deocamdată ne-am propus să menținem activitatea la un nivel care să asigure funcționarea profitabilă a atelierului. Vom vedea pe parcurs cum și în ce direcție ne vom dezvolta.