Povestea unei afaceri de succes – Cum a reușit Promobil să producă 7.100 de scaune în 7 săptămâni pentru Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud

Povestea unei afaceri de succes – Cum a reușit Promobil să producă 7.100 de scaune în 7 săptămâni pentru Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud

INTERVIU Producător de mobilă: Laszlo Szasz, Promobil, Târgu Secuiesc, Covasna

Laszlo Szasz din Târgu Secuiesc a pășit în domeniul de prelucrare a lemnului din dorința de a avea propria afacere. În 2003 și-a deschis atelierul de mobilă după ce tâmplarul care i-a făcut mobila de bucătărie de acasă i-a spus că producția de mobilier este o afacere bună. A plecat la drum cu 4 angajați, cu un fierăstrău circular și o mașină de găurit multiplu, într-un spațiu de 100 mp, iar acum are 60 de angajați care își desfășoară activitatea într-o hală de 11.000 de mp. Ambiția și curajul l-au făcut să accepte comenzi dificile pe care mari fabrici de mobilă le-au refuzat. Așa a ajuns să producă în 7 săptămâni peste 7.000 de scaune pentru Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud și să încheie apoi contracte cu mari rețele de farmacii și supermarketuri pentru mobilarea unităților de desfacere ale acestora.

 

Puncte cheie:        

  • Producție: mobilier din PAL și lemn masiv la comandă pentru case, birouri şi unităţi comercialeuși și ferestre termopan, scări, pardoseală, mobilier de grădină  
  • Utilaje de prelucrarea lemnului achiziționate:        
  • Criterii pentru alegerea furnizorului de utilaje pentru producție mobilier: flexibilitatea și consultanța de specialitate în alegerea soluțiilor tehnice adaptate nevoilor individuale de producție 
  • Secretul succesului afacerii saleseriozitatea, respectarea termenelor de producție asumate, calitatea produselor, garanția de 3 ani oferită pieselor de mobilier, prețurile competitive 

Cum ați ajuns să realizați mobilă?  

Laszlo Szasz: Am ajuns în domeniul producției de mobilă mai mult din întâmplare. În anul 2003, în perioada în care trebuia să-mi mobilez casa, am apelat la cel mai bun tâmplar de la noi din zonă pentru mobila de bucătărie. De la el am aflat că producția de mobilă este o afacere bună și am zis hai să încercăm să facem o afacere împreună. L-am întrebat ce ne trebuie și mi-a zis că are nevoie de spațiu de 100 mp, un circular și o mașină de găurit multiplu. Am avut și puțin noroc pentru că în acea perioadă concurența avea ceva probleme și 4 oameni cu experiență în domeniu au venit la mine. După o săptămână am închiriat hala de 100 mp, am cumpărat un fierăstrău circular și o mașină de găurit multiplu și am început afacerea cu 4 oameni, fără să știu nimic despre mobilă. El era meșter, eu eram asociat. După jumătate de an însă ne-am despărțit pentru că relația cu el nu a funcționat foarte bine. Apoi, în 2004 m-am asociat cu altcineva.  

 

Am închiriat o hală de 100 mp, am cumpărat un circular și o mașină de găurit și am început afacerea cu 4 oameni, fără să știu nimic despre mobilă.

 

Care a fost prima comandă pe care ați realizat-o? 

Laszlo Szasz: Prima comandă mare am avut-o în 2007 când am semnat un contract cu un lanț de farmacii și am făcut mobilierul pentru 50-60 de locații. Practic, de atunci pot să spun că afacerea a început să meargă cum trebuie  

Apoi, în 2010 am făcut 7.100 de scaune pentru Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud. La acel moment aveam deja 25 de angajați, dar am mai angajat încă 35 de zilieri și în 7 săptămâni am reușit să onorăm comanda. Comanda era pentru scaune tapițate, prin urmare a trebuit să angajez și tapițeri, să cumpăr și mașini de cusut. Am făcut un heirup, lucram 24 din 24, în două schimburi. Dacă ne filma cineva, zici că eram într-un film de Kusturica. Eu lucram 16 ore, fratele meu lucra și el câte 14, 16 ore pe zi.  

 

Dar cum a ajuns până la dumneavoastră această comandă de scaune pentru Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud? 

Laszlo Szasz: Am ajuns să semnăm acest contract prin intermediului unui fost prieten din Brașov care a lucrat în Legiunea Franceză și apoi s-a angajat la o firmă de organizări evenimente (cred că cea mai mare din Europa) unde a ajuns director. Problema era că nici marile fabrici de mobilă nu își asumau o astfel de comandă, să facă peste 7.000 de scaune în 7 săptămâni. Numai transportul scaunelor până în Africa de Sud dura o lună, deci nu se accepta întârzierea producției sub nicio formă.  

Înainte de a semna contractul, a trebuit să trimitem o mostră în Franța. Și pentru că nu știam exact cum le vom face, scaunul pe care l-am trimis era prins doar cu șuruburi. Scaunul arăta bine, dar nu era fixat. Chiar am stat cu grijă ca nu cumva să se așeze cineva pe el și scaunul să cedeze. Mi-am asumat acel risc și am zis că dacă va fi acceptat, o să reușim noi cumva să le facem. Și am reușit.     

 

Scaunele pentru Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud au fost o lucrare de referință pentru dumneavoastră. Cum a evoluat afacerea după această comandă? 

Laszlo Szasz: După această comandă, am reușit să cumpărăm fosta fabrică de scaune de la noi din zonă și ne-am mutat producția de mobilă într-un spațiu mai mare. De atunci, pas cu pas și cu seriozitate, am crescut și ne-am dezvoltat.  

 Diverse modele de scaune din lemn realizate de Promobil cu utilajele de prelucrarea lemnului Felder Group
Scaune din lemn realizate cu ajutorul utilajelor de prelucrarea lemnului Felder Group în atelierul Promobil

 

Acum avem 60 de angajați și afacerea merge de la sine. Fratele meu este director de producție și acum îmi permit chiar să plec în concediu fără ca activitatea firmei să fie afectată.  

 

Din 2007 suntem pe primul loc în topul producătorilor de mobilă (întreprinderi mici și mijlocii) din Covasna. Încă nu a reușit nimeni să ne întreacă.

 

Aveți și alte comenzi deosebite cum a fost cea pentru cele 7.100 de scaune?   

Laszlo SzaszDa, în 2016 am avut comandă pentru reutilarea a 160 de locații ale unui supermarket. A fost un proiect interesant pentru că noi am făcut totul, de la demontarea mobilierului vechi până la producția și montajul mobilierului nou. Timp de aproximativ 1 an și jumătate, săptămânal plecau câte 16 oameni la montaj.  

Apoi, în februarie-martie 2019 am făcut mobilierul pentru 16 locații ale unui mare magazin de bricolaj. O lună și jumătate am avut câte 19 oameni pe teren. Ce se producea în atelier, ei mergeau să monteze.    

 

În acest moment realizăm mobilier pentru lanțuri de supermarketuri, uși și ferestre termopan din lemn masiv pentru hoteluri, școli, restaurante, pensiuni. Avem 30% producție de lemn masiv, 70% PAL.

 

Cum ați ajuns să colaborați cu Felder Gruppe România? 

Laszlo Szasz: Am luat decizia de a colabora cu Felder Gruppe România datorită omului care m-a contactat. Când a venit momentul să iau un fierăstrău circular nou, eram hotărât aproape 100% să merg în continuare cu furnizorul de utilaje de prelucrarea lemnului cu care colaboram deja. Dar s-a întâmplat să mă sune Paul Năstase – Director Regional Vânzări Transilvania și Maramureș și ce a contat foarte mult pentru mine a fost că la două zile după ce am discutat la telefon, s-a urcat în mașină și a venit până la mine. Comparativ cu furnizorul cu care lucram deja și care, deși se afla în Brașov și era foarte aproape de mine, nici măcar nu m-a sunat. 

Operatori Promobil în timp ce lucrează la fierăstrăul circular FORMAT4 kappa 550 e-motion
Operatori Promobil în timp ce lucrează la fierăstrăul circular FORMAT4 kappa 550 e-motion cu masă mobilă de formatizat X-Roll, cu pachet de comandă și control e-motion

 

Mi-a plăcut foarte mult prezentarea pe care Paul Năstase mi-a făcut-o. Și-a dat foarte mult interesul și m-a convins să iau, chiar mai scump decât erau alte circulare pe piață, fierăstrăul circular de formatizat Format4 kappa 550 e-motion. Pentru mine nu contează că e mai scump, atâta timp cât face treabă bună. Eu sunt mulțumitoperatorii care lucrează cu el sunt mulțumiți și asta contează.  

 

De la instalare, la întocmirea actelor, totul a funcționat perfect în relația cu Felder Gruppe România.

 

Ce credeți că apreciază cel mai mult clienții la dumneavoastră? 

Laszlo Szasz: Clienții noștri cred că cel mai mult apreciază seriozitatea. Pentru noi este foarte important să ne respectăm termenul de producție asumat. Nu există să avem întârzieri.   

Apoi cred că apreciază calitatea și, nu în ultimul rând, prețul.  

Probabil și din cauza situației economice a regiunii în care ne aflăm, toate prețurile de aici sunt mai mici decât în alte zone din țară. Inclusiv forța de muncă e mai ieftină în Harghita și Covasna. Acest lucru ne ajută ca la nivel de prețuri să putem concura cu orice producător din țară. Dar asta nu înseamnă să ne asumăm prețuri mai mici doar de dragul de avea comenzi.  

Mobila de bucatarie realizata de Promobil cu utilajele Felder Group
Mobilă de bucătărie realizată de Promobil cu utilajele de prelucrarea lemnului Felder Group

 

Un mare avantaj pentru noi este că nici nu suntem nevoiți să cumpărăm materia primă pentru că o prelucrăm singuri. Cumpărăm buștenii și ne facem singuri materia primă, avem uscătoare, aburitoare, vopsitorie, tot ce ne trebuie. Astfel, costurile pentru materia primă se înjumătățesc, iar acest lucru ne permite să oferim clienților un preț mai bun pentru produsul finit 

 

Ce înseamnă pentru dumneavoastră mobilă de calitate? 

Laszlo Szasz: Mobila de calitatea este mobila realizată din materie primă și accesorii de calitate. Noi lucrăm doar cu PAL de calitate și cu cele mai bune și renumite balamale, nicidecum cu cele produse în China sau Turcia. 

 

Noi punem accent pe calitate în tot ceea ce facem. Le oferim clienților noștri garanție 3 ani pentru orice piesă de mobilier.

 

În plus, de la noi nimic nu iese din producție dacă nu e conform din punct de vedere al calității. Dacă ceva nu iese bine, refacem. Se mai întâmplă să greșim și noi pentru că suntem oameni, dar ce se greșește se remediază imediat. Mai bine pierd decât să-i ofer clientului ceva de care să nu fie mulțumit. Așa consider eu că trebuie să fac.  

 

 

Pe website-ul www.promobil.ro și pe pagina de facebook Promobil puteți vedea piese de mobilier de casă și birou, mobilier comercial și mobilier de grădină realizate de Promobil – Târgu Secuiesc.