Claudiu Țăranu, JoySpa: Cum te poate ajuta pasiunea pentru lemn să te reinventezi

De la o carieră în IT de peste 14 ani, la furnizor de relaxare și speaker motivațional pentru antreprenorii din domeniul prelucrării lemnului. A aplicat pentru fonduri europene nerambursabile prin Start-Up Nation, a lansat brandul JoySpa și a reușit să producă peste 500 de ciubere și saune. 

Neavând experiență neapărat în domeniul de prelucrare a lemnului, știam că utilajele mă vor ajuta să compensez lipsa de experiență a angajaților și, de asemenea, mă vor ajuta să pun accentul pe calitate. Am simțit că Felder Group România sunt profesioniști și că nu e doar vorba despre vânzare, ci mai degrabă vorba despre consiliere. Uitându-mă la câteva tutoriale de la Felder Group, am făcut și primul ciubăr, apoi am văzut că îmi place ceea ce fac și am simțit că ar fi o piață pentru acest lucru.”

Claudiu Țăranu, JoySpa: Cum te poate ajuta pasiunea pentru lemn să te reinventezi

De la o carieră în IT de peste 14 ani, la furnizor de relaxare și speaker motivațional pentru antreprenorii din domeniul prelucrării lemnului. A aplicat pentru fonduri europene nerambursabile prin Start-Up Nation, a lansat brandul JoySpa și a reușit să producă peste 500 de ciubere și saune. 

Neavând experiență neapărat în domeniul de prelucrare a lemnului, știam că utilajele mă vor ajuta să compensez lipsa de experiență a angajaților și, de asemenea, mă vor ajuta să pun accentul pe calitate. Am simțit că Felder Group România sunt profesioniști și că nu e doar vorba despre vânzare, ci mai degrabă vorba despre consiliere. Uitându-mă la câteva tutoriale de la Felder Group, am făcut și primul ciubăr, apoi am văzut că îmi place ceea ce fac și am simțit că ar fi o piață pentru acest lucru.”

Protejat: INTERVIU: Claudiu Țăran, JoySpa, furnizor de relaxare, Bistra Mureșului, Mureș

Când lucrul la jobul din domeniul IT pe care îl avea de peste 14 ani nu i-a mai adus satisfacție, Claudiu Țăran a decis să se reinventeze. A început să lucreze într-un atelier de prelucrare a lemnului, materialul care avea să îl poarte către un nou capitol din viața sa și care i-a oferit relaxarea de care avea nevoie. A făcut următorul pas și s-a născut ideea de business “Mobilă cu suflet”, cunoscut acum sub numele de brand JoySpa. Claudiu a decis să-i ajute și pe alții să se bucure de momentele de relaxare, așa că a început să construiască ciubere. A accesat fonduri prin intermediul programului Start-Up Nation, iar cu ajutorul lor a achiziționat utilaje Felder Group care îl ajută acum să producă ciubere, precum și saune, jacuzzi-uri din fibră de sticlă, scaune de plajă, lucrări de tâmplărie la foișoare. 

Primul ciubăr l-a produs urmărind un tutorial pus la dispoziție de Felder Group. I-a plăcut rezultatul, a văzut reacția prietenilor care l-au testat și a văzut oportunitatea de afacere. A fost momentul în care Claudiu a realizat că poate deveni un furnizor de relaxare, prin intermediul ofertei sale pentru piața de spa și wellness, iar până acum a produs peste 500 de ciubere și saune

Parcursul lui Claudiu nu s-a oprit aici, a mai făcut apoi un următor pas în față în cadrul afacerii – a decis să fie mereu alături de clienții săi, în mare parte proprietari de pensiuni. Bate țara-n lung și-n lat, realizează videouri cu aceștia, îi promovează și susține astfel turismul din România, vorbind în același timp despre calitățile orelor de relaxare într-un ciubăr sau o saună. 

Prietenie, încredere, determinare – credem că sunt cuvinte care îl caracterizează perfect pe Claudiu și ne bucurăm că a ales să facă #următorulpas în dezvoltarea afacerii alături de noi.

 

Puncte cheie:     

Producție: producție de ciubere din lemn, saune exterioare și de interior (în centre SPA), jacuzz-uri din fibră de sticlă atât cu sobă pe lemne cât și cu încălzitor electric, scaune de plajă, lucrări de tâmplărie la foișoare

Utilaje achiziționate:  

Tăiere-formatizare: fierăstrău circular de formatizat FELDER K540 S cu masă mobilă X-Roll și masă suport, înălțime de tăiere max. 137 mm

Îndreptare-Rindeluire la grosime: mașină combinată cu 2 operații FELDER AD 741 pentru îndreptare și rindeluire la grosime, lățime max. 410 mm

Frezare: mașină de frezat FELDER F 700 Z cu masă mobilă de cepuit X-Roll și ax înclinabil 90°- 45°

Găurire: mașină de găurit și scobit pe orizontală FELDER FD 250, diametru maxim de prindere a sculelor Ø 20 mm

Calibrare și șlefuire: mașină de calibrat și șlefuit FELDER FW 950 cu 1 grup de calibrare/șlefuire combinat, lățime prelucrare max. 950 mm

Exhaustare: sistem de exhaustare profesional mobil FELDER AF 22 M

Criterii pentru alegerea furnizorului de utilaje: consultanță de specialitate în alegerea soluțiilor tehnice și comerciale adaptate nevoilor individuale de producție pentru o afacere la început de drum

Secretul succesului afacerii sale: calitatea produselor oferite, serviciile de asistență tehnică și training operatori, servicii de consiliere pentru a se maximiza utilizarea produselor, seriozitatea și respectarea termenelor de producție. 

Planuri de viitor: să devină un lemn.expert, să devină un lider în ceea ce înseamnă piața de centre SPA, ciubere și saune.

 

Cum ați ajuns în acest domeniu? 

Claudiu Țăran: După 14 ani de muncă în domeniul IT, am decis că e cazul să fac propria firmă, că am crescut suficient de mult și îmi doream să devin antreprenor. Pe de altă parte, în perioada respectivă, am mers foarte mult la un atelier de tâmplărie, unde lucram ca ucenic, pur și simplu, din dorința de a putea să mă relaxez, să-mi liniștesc mintea.

Îmi plăcea lucrul cu lemnul, îmi plăcea să fac ceva cu mâinile, să pot să-mi relaxez mintea în perioada respectivă.

Cum a început povestea JoySpa?

Claudiu Țăran: Nu aveam experiență în domeniul prelucrării lemnului, dar din dorința de a reuși să mă relaxez, am reușit să-mi descopăr o nouă pasiune. Mi-am dat seama că aș putea munci fără să mă simt atât de extenuat psihic și să reușesc să devin un furnizor de relaxare

Apoi, cu ajutorul unor fonduri europene nerambursabile obținute, am deschis propriul atelier de tâmplărie. Firma se numește Mobilă cu Suflet, iar brand-ul acum este Joy Spa – Respiră adânc, relaxează-te, reenergizează-te!

Cum ați ajuns să realizați tocmai ciubere? 

Claudiu Țăran: Trebuia să încep de undeva. Mi-am asumat angajarea a 4 salariați prin proiectul Start-Up Nation așa că am căutat un produs ce să îl produs un serie. Primul meu produs din lemn a fost un ciubăr. Au fost câteva tutoriale pe internet care m-au ajutat.

Așa am început să fac primul ciubăr, uitându-mă la câteva tutoriale de la Felder Group. Am făcut primul ciubăr, apoi am văzut că îmi place ceea ce fac și l-am simțit că ar fi o piață pentru acest lucru.

Ciubăr și saună realizate de JoySpa cu ajutorul utilajelor Felder Group
Ciubăr și saună realizate de JoySpa cu ajutorul utilajelor Felder Group

 

Cât produceți?

Claudiu Țăran: Acum producem și saune atât de exterior cât și saune interioare, jacuzzi-uri din fibră de sticlă, scaune de plajă, lucrări de tâmplărie foișoare. Realizăm inclusiv servicii de întreținere pentru ciubere. Avem peste 500 de clienți ce se relaxează într-un ciubăr sau saună produsă de noi.

 

Unde ajung lucrările dumneavoastră?

Claudiu Țăran: Peste tot în România, în special pentru pensiuni sau cum îmi place mie să le numesc, destinații de relaxare. Ca și exemple recente: Montchalet Călimani – Glodu, pensiunea Stana, din Rășinari, la 10 km de Sibiu, Casa Toplița, Royal Boutique – Râșnov, Panorama Bucovinei și lista poate continua. 

 

Cum ați ajuns la Felder Group România?  

Claudiu Țăran: Când am început să lucrez ca un simplu ucenic în domeniul prelucrării lemnului, am găsit un atelier de tâmplărie în București, unde am întâlnit și unul dintre utilajele de la Felder Group.

 

Pe ce criterii v-ați ales furnizorul în cadrul proiectului Start-Up Nation?

Claudiu Țăran: Am depus un proiect pe Start-Up Nation, iar în momentul în care a fost nevoie de finanțare, să pot să accesez finanțarea, a trebuit să depun 3 oferte. Printre ofertele primite s-a numărat și cea de la Felder Group România.

Prețurile erau mai mari decât la celelalte oferte și cu toate astea am ales Felder Group România. De ce? Pentru faptul că m-am documentat, am citit mai multe review-uri și am plecat de la premisa că de banii primiți ca și finanțare mi-ar plăcea să obțin maximum de calitate, chiar dacă mai adaug eu bani.

Așa că, într-adevăr, în bugetul de 45.000 de euro nu m-am încadrat cu toate cheltuielile, nu am alocat bani și pe alte linii de cost, precum salarii sau altceva, ci pur și simplu de toți banii mi-am propus să îmi dotez atelierul de tâmplărie cu utilajele cele mai performate care se încadrau în bugetul respectiv. 

M-a ajutat, de asemenea, și faptul că Felder Group România m-a susținut și cu un discount. Astfel, am reușit să iau un circular, o mașină de rindeluit și îndreptat la grosime, o mașină de frezat, o mașină de șlefuit și calibrat.

 

Cum a fost colaborarea cu Felder Group România?

Claudiu Țăran: Am văzut deschidere de la început, adică deschidere pentru a încerca să negociem și consultanță.

Neavând experiență neapărat în domeniul de prelucrare a lemnului, m-am bucurat că în momentul în care am solicitat ofertele de preț am fost și consiliat, adică mi s-au făcut propuneri și am fost ascultat. 

Am explicat un pic care ar fi planul și viziunea mea cu atelierul de tâmplărie, iar consultantul de vânzări, Paul Năstase – Director Regional Vânzări Transilvania și Maramureș a fost proactiv și m-a ajutat foarte mult în a face alegerea potrivită în banii respectivi. Așa am ajuns să aleg arborele de prelucrare elicoidal Silent-Power pentru mașina de îndreptat și rindeluit. Eu aș fi optat pentru utilajul clasic cu cuțitele drepte. Și mă bucur că am ascultat sfatul lui acum. La fel a fost și cu alegerea circularului.

Am simțit că sunt profesioniști și că nu e doar vorba despre vânzare, ci mai degrabă vorba despre consiliere.

Acest lucru m-a ajutat ca să dotez atelierul doar cu acele utilaje de care aveam nevoie la început și să fiu sigur că îmi vor folosi indiferent ce aș produce. 

Apoi, din momentul în care s-a semnat contractul, mi-a plăcut faptul că livrarea a fost rapidă, că a venit echipa Blitz Service pentru instalare și punere în funcțiune la fața locului și am apreciat foarte mult și partea de instruire.

A fost un training intensiv pe toate utilajele, ceea ce mi-a adus foarte multă claritate în modul în care se pot utiliza utilajele pentru a scoate maximum de performanță cu ele. Poate că mi-ar fi plăcut să am în acel moment toată echipa care ar fi lucrat pe utilaje, dar cumva am făcut transferul de cunoștințe de la unul la celălalt.

 

Care au fost cele mai mari piedici pe care le-ați depășit?   

Claudiu Țăran: Am început să caut clienți, iar printre prieteni am găsit primii clienții ai mei. Ulterior mi-am pus problema cum aș putea să replic primul ciubăr și să îl facem în serie, așa că am început să dezvolt diverse șabloane și trei modele standard pe care să lucrăm pentru a putea eficientiza activitatea. Au venit primii patru colegi în cadrul firmei.

Prin Start-Up Nation mi-am asumat că voi angaja patru colegi și îi voi menține pentru doi ani de zile. Bineînțeles că e gândirea aia, șocul ăla, că ok, vor veni patru colegi și dacă mai ales nu ai foarte multă experiență în domeniul respectiv, ce le dai de lucru și cum faci să fie productiv? Timpul ne-a arătat că de la prima comandă a fost nevoie de mai mulți oameni. Am avut ce să le dăm de lucru prin faptul că ne-am găsit o nișă în care să producem, așa că a fluctuat numărul de angajați de la patru la șapte, înapoi la cinci, în funcție de perioade și de disponibilitatea forței de muncă din zonă.

 

Cum vă ajută utilajele Felder Group în producție?  

Claudiu Țăran: Scopul principal a fost să obțin maximum de calitate. Încă nu știam exact ce voi produce, dar știam sigur că indiferent de experiența oamenilor, un utilaj bun, unde toate setările sunt precise, adică la zecimi de milimetru o să compenseze lipsa de experiență.

Știam că utilajele mă vor ajuta să compensez lipsa de experiență a angajaților și, de asemenea, mă vor ajuta să pun accentul pe calitate

Ciubăr realizat de JoySpa cu ajutorul utilajelor Felder Group
Ciubăr realizat de JoySpa cu ajutorul utilajelor Felder Group

 

Îmi propusesem să pot să realizez produse de o calitate foarte bună și cumva să lucrez în serie cu mentenanță puțină, utilajele să fie ușor de reglat și cu o repetitivitate a setărilor ca să economisesc timp.

Bineînțeles că m-am gândit uneori, odată ce a trecut timpul, după câțiva ani de producție, că într-adevăr am luat o decizie bună tocmai pentru faptul că în perioada asta am făcut doar puține lucrări de mentenanță și să spun că s-au defectat lucruri cumva normale, un rulment, un cuțit, o curea. 

Am reușit să scot maximum de calitate pentru produse și să lucrez și în serie, uneori în program de câte 8 ore pe un utilaj.

Chiar dacă utilajele Felder Group par într-adevăr mai scumpe la o primă vedere, mai scumpe comparativ cu restul ofertelor de pe piață, eu pot să zic că prin faptul că nu s-au defectat și că mi-au oferit atât calitate, precizie, cât și posibilitatea de a lucra în serie la volume mari, pot spune că și-au recuperat banii. Partea de suport tehnic e de o foarte bună calitate, adică am fost tot timpul consiliat și ajutat chiar cu apeluri video ca să-mi rezolv diverse probleme la utilaje, care sunt probleme normale după 4-5 ani de utilizare.

Apelați la Felder Group România, veți găsi consilieri care vă ajută să luați cele mai bune decizii în ceea ce înseamnă utilajul care vi se potrivește în atelier și nu veți fi dezamăgiți de calitatea utilajelor și calitatea produselor pe care le veți obține după ce le utilizați în fluxul de producție!

 

Cum arată planurile de viitor?

Claudiu Țăran: Ne axăm acum să mergem tot mai mult pe zona Premium, adică spre centre SPA, utilizăm alte materiale, ne consolidăm prezența la târguri, cum e BIFE-SIM. Suntem parteneri la Conferința Anuală SPA România 2024 de anul acesta de la Balvanyos, e principala conferință pe teme de balneoterapie și SPA din România, suntem parteneri Gold acolo. 

Ne propunem să devenim un lider în ceea ce înseamnă piața de centre SPA, ciubere și saune.

Saună realizată de JoySpa cu ajutorul utilajelor Felder Group
Saună realizată de JoySpa cu ajutorul utilajelor Felder Group

 

Mai avem niște proiecte prin care vom duce niște ciubere la diverse festivaluri, să le expunem, dar și pentru a le utiliza. Ne dorim să creăm o experiență pentru cei care participă în zona de VIP la evenimentele sau festivalurile respective, dar și să ne promovăm. Urmează să amenajăm și un showroom lângă București, un stand cu un ciubăr și o saună. Ne-am orientat mai degrabă înspre partea de jacuzzi din fibră de sticlă acum. De la ciubărul clasic din lemn, am trecut la cel rotund din fibră de sticlă, iar ceea ce urmează să facem acum și mai mult este să ne axăm pe zona Premium, adică jacuzzi-uri pătrate, cu o calitate și mai bună și mai luxury.

Ne-am înscris în Asociația Producătorilor de Mobilă din România, suntem prezenți online și încercăm să dezvoltăm zona asta de podcast, de interviu cu proprietari de cabane și pensiuni. Vom avea și primul contract cu un centru SPA în care construim patru saune, atât saune finlandeze cu încălzitor electric, cât și saună cu infraroșu. 

Pașii sunt făcuți pentru a ajunge unde ne dorim. Dar, ca-n toate lucrurile bine făcute, e nevoie de perseverență și răbdare.  

 

Prin compania sa, JoySpa, Claudiu Țăran este un adevărat furnizor de relaxare și ne arată că momentele de deconectare petrecute într-un ciubăr sau o saună sunt esențiale. Găsiți oferta companiei pe site-ul www.joyspa.ro. Pentru a afla mai multe despre beneficiile relaxării de calitate, dar și proiectele lor, puteți urmări paginile de Social Media ale companiei: Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn, Pinterest

Pasiunea sa de a vorbi despre beneficiile relaxării l-a purtat pe Claudiu și pe scena competiției de public speaking “Business la microfon”, unde într-un timp extrem de scurt, a prezentat ideea din spatele JoySpa. Prin exemplul său, Claudiu își propune să le arate și altor antreprenori că ideile pot deveni realitate, dacă există acea motivație care te împinge dincolo de zona de confort, pentru a căuta soluții și partenerii potriviți.