INTERVIU Felder Gruppe România: Biro Csaba, Biro Pal, Mureș
Cum ați ajuns în acest domeniu?
Totul a pornit din copilărie. Tata avea atelier de tâmplărie, iar eu am preluat meseria. Chiar și bunicul a fost tâmplar, însă a murit când tata avea doi ani. Dar tradiția este veche în familia noastră, este o moștenire.
Eu, deși am urmat cursurile facultății „Ingineria sistemelor electro-energetice”, m-am întors la lemn pentru că asta am învățat de mic, de când mă jucam prin atelierul de tâmplărie al tatălui meu și eram certat pentru că făceam prostii. Am început de la munca de jos, cu aranjatul scândurilor în stivă, curățenia în atelier. Apoi am început să învăț cubajul, pe urmă debitarea și tot așa.
Înaintând în vârstă, tata a început să se simtă oarecum copleșit de ritmul dezvoltării și al tehnologiei, așa că m-am hotărât să preiau activitatea. După ce am terminat facultatea, adică în anul 2015, am înființat și firma. Tot în acea perioadă apăruseră și fondurile europene pentru dezvoltare rurală, așa că am obținut finanțare pentru a cumpăra utilaje Felder. Între timp am creat și brandul „Natur Mobili” și website-ul de prezentare unde ne promovăm serviciile.
Vi se pare o meserie grea?
Nu. Dacă o iubești și știi ce faci, nu este grea. Relaționarea cu clienții este câteodată dificilă, pentru că trebuie să înțelegi exact ce-și doresc. Unii nu știu să spună clar ce vor și ești nevoit să intuiești. Dar mulțumirea este foarte mare atunci când livrezi produsul și clientul este fericit că a primit ceea ce voia. Mai intervine o problemă când lumea se grăbește; mulți clienți vor produsele repede și de aceea avem momente când trebuie să ne dăm peste cap, să devansăm termenele. Unii clienți ne solicită cu întârziere chiar dacă au proiectul de mult timp. Însă toate astea ne motivează și ne mobilizează.
Care a fost primul obiect de mobilier pe care l-ați realizat?
Un taburet, când aveam 8-9 ani. Dar fără utilaje, totul făcut cu ferăstrău de mână, ciocan, cuie. Apoi am făcut câteva sculpturi. Am continuat la orele de tehnologie de la școală. Iar primele elemente pe care putem să le numim mobilier le-am făcut în liceu. Am făcut și fac această meserie din pasiune și am învățat mult din greșeli.
Familia se implică în afacere?
Da. Dacă îi rog să facă ceva, mă ajută. Și soția și părinții. Până la urmă este o afacere de familie. Și copiilor le place și vor să facă. Am o fată de doi ani și un băiat de patru ani. Îi las în atelier, dar cu supraveghere pentru că avem utilaje. Și eu m-am jucat când eram mic cu fierăstrăul panglică, m-am lovit, iar părinții au crezut că mi-am tăiat mâna. M-am lovit așa de rău că mi-a dat sângele, am fugit și m-am ascuns. Nu m-au găsit și nu știau ce s-a întâmplat. Așa că, din experiență, știu că trebuie supravegheați.
Ce produceți?
Orice din lemn masiv: scări, mobilier, ferestre, uși, obloane etc. Și avem mult de lucru. Numai cine nu vrea și nu se pricepe la nimic nu are ce să muncească.
Problema cea mai mare pe care o avem este cu forța de muncă, nu găsim meseriași. Am încercat inclusiv să fac un parteneriat cu liceul tehnologic din Sovata, elevii de la clasa de tâmplărie să vină să facă practică și apoi să rămână la noi dacă vor. Dar am observat că vor doar să termine liceul și să plece din țară. Nimeni nu mai vrea să rămână acasă și să învețe o meserie. Iar cei care vor, nu se pricep sau nu au talent. Așa că, momentan, suntem patru oameni într-un atelier de 250 mp.
Vă amintiți vreo lucrare deosebită pe care ați realizat-o?
Sunt multe astfel de lucrări. Dar una în mod special, cred că primele obloane pe care le-am realizat pentru un client din Alba Iulia, cu un sistem nou, cu feronerie Roto (feronerie oscilo-batantă). Cu acea lucrare am prins gustul tâmplăriei.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră „mobilă cu pasiune”, „soluție cu suflet”?
Înseamnă mobilă de foarte bună calitate, realizată foarte bine. Și n-are cum să nu iasă bine dacă pui suflet în ceea ce faci!
De cât timp lucrați cu echipamentele de la Felder Gruppe?
De un an. Am depus proiectul de finanțare în anul 2015, dar a durat până a fost aprobat, până am primit banii șamd. Anul trecut în luna martie am primit utilajele.
Este o diferență foarte mare între ceea ce am avut și Felder, între cum am lucrat și cum o facem acum, între cât am putut produce cu celelalte și cât producem în prezent. Producem mai mult acum cu mai puțini oameni decât înainte. Echipamentele Felder m-au ajutat să am o productivitate mare, sunt performante, au reglaje foarte fine care pot fi făcute foarte ușor, sunt utilaje simplu de utilizat. Am și garanție extinsă. Sunt mulțumit de ele.
De ce ați ales utilaje Felder?
Am ales marca Felder pentru că are o reprezentanță în România, nu un distribuitor, consumabilele sunt permanent în stoc, cei de la Felder Gruppe au o reacție foarte rapidă la întrebări și solicitări. De exemplu, am avut nevoie de o piesă, am sunat și imediat mi-au trimis-o prin poștă. Sau, am avut întrebări legate de reglaje și le-am rezolvat pe loc la telefon.
Iar cei de la Blitz Service cunosc echipamentele foarte bine; doar spuneam ce nelămuriri aveam și imediat îmi spuneau unde trebuie să pun mâna și ce să fac. Apreciez foarte mult consultanța și asistența celor de la Felder Gruppe.
Așa că, în continuare, vreau să cumpăr tot de la Felder Gruppe. Vreau să am un singur furnizor de echipamente și să nu mă complic cu prea multe contacte.
Cu cine lucrați? Cine sunt clienții dumneavoastră?
Numai cu clientul final din toată țara, dar facem și export în Ungaria, Franța și Finlanda.
Să vă spun o mare diferență între noi și nordici. Pentru un client din Finlanda am avut o comandă de șapte uși, am trimis un om din atelier cu ușile, a montat și a venit acasă după două săptămâni. Clientul a spus “nu vă grăbiți”. O ușă, montată în două zile, așa e stilul lor în Finlanda, se dă timp pentru fiecare lucrare ca să fie bine făcută, o faci o dată, dar bine.
La noi, alaltăieri trebuie, nu azi. Nu se poate așa, de aia nu avem lucrări de calitate. Avem proverbul acela cu “graba strică treaba” dar nu-l respectăm.
Ce credeți că apreciază clienții dumneavoastră?
Modul în care colaborăm, flexibilitatea pe care o oferim. Dacă vor să schimbe ceva în ultima clipă, sunt dispus să schimbăm, de cele mai multe ori în același preț, chiar dacă sunt câteva ore de muncă în plus pentru noi. Ne adaptăm rapid cerințelor, chiar și din mers.
Aveți clienți care, datorită modului în care ați colaborat, v-au devenit și prieteni?
Cu aproape toți clienții ne-am împrietenit. Iar ei ne recomandă altora. Avem suficiente comenzi care vin doar prin recomandare.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră calitatea?
Calitatea o văd. Știu dacă ceva este de calitate sau nu după cum este realizat, cum este finisat, cum este îmbinat, din ce material este făcut. Finisajul contează cel mai mult pentru că asta vede clientul prima dată, apoi urmează detaliile, îmbinările, materialele folosite.
Am văzut și lucrări proaste, de exemplu am avut de schimbat niște scări nou făcute. Mulți clienți care au fost păcăliți nu mai au încredere, iar tu trebuie să demonstrezi că de fapt poți să faci o lucrare bună.
Care sunt planurile dumneavoastră de viitor?
În acest an vreau să extind spațiul cu încă 200 mp și să schimb trei utilaje. Dar depinde numai de situația financiară, mai precis de modificările fiscale.
Puteți vizualiza mai multe lucrări realizate de Biro Csaba și aici.