WooDream, București: De la fotografie, la producție de mobilier, din pasiune pentru estetic 

„Pentru majoritatea cunoscuților noștri, trecerea de la fotografie la crearea de mobilier pare lipsită de logică, dar pentru mine nu este așa, e doar un alt mod de a-mi exprima creativitatea.” (Relu Drăghici)

 

WooDream, București: De la fotografie, la producție de mobilier, din pasiune pentru estetic 

„Pentru majoritatea cunoscuților noștri, trecerea de la fotografie la crearea de mobilier pare lipsită de logică, dar pentru mine nu este așa, e doar un alt mod de a-mi exprima creativitatea.” (Relu Drăghici)

 

INTERVIU Felder Gruppe România: Relu Drăghici, WooDream, București

Relu Drăghici, fotograf profesionist, a descoperit că-și poate exprima creativitatea și prin prelucrarea lemnului. A găsit puncte comune între fotografie și producția de mobilier și s-a hotărât să încerce să realizeze mobilă din lemn. După primul obiect de mobilier pe care l-a realizat în atelierul improvizat de acasă, și-a dat seama că poate face mobilă la nivel profesional, nu doar la nivel de hobby. Susținut și încurajat de soția sa, de asemenea fotograf profestionist, a început să investească în utilaje profesionale de prelucrare și să dea viață lemnului masiv prin realizarea pieselor de mobilier cu sufletul de artist. Iar sufletul de artist, pasiunea și profesionalismul se văd cel mai bine în fotografiile pe care le-au făcut chiar ei pentru acest interviu.

Foto: Relu Drăghici și Anca Spiru

 

Puncte cheie:  

  •     Producție: mobilier din lemn masiv la comandă 
  •     Utilaje achiziționate:   
  • Criterii pentru alegerea furnizorului de utilaje: renumele producătorului, calitatea utilajelor, profesionalismul consultantului de vânzări, relația apropiată și onestă cu furnizorul în procesul de vânzare-cumpărare. 

 

Cum ați ajuns în acest domeniu? De unde pasiunea pentru mobilă?  

Deși pregătirea mea profesională este cea de economist, în fapt am profesat foarte puțin în acest domeniu. Am descoperit în timp că de fapt găsesc mult mai multă satisfacție din activitățile creative. În urmă cu mai mult de 10 ani am descoperit pasiunea pentru fotografie care s-a transformat într-un mod de viață și activitate de bază. Pentru majoritatea cunoscuților noștri, trecerea de la fotografie la crearea de mobilier pare lipsită de logică, dar pentru mine nu este așa, e doar un alt mod de a-mi exprima creativitatea, de a transforma și compune din elemente cu o aparență mai puțin estetică lucruri vizual atractive. În ultimă instanță ține tot de estetică și sunt chiar principii tehnice comune, cum ar fi regula treimilor aplicată adesea în fotografie, dar și în arhitectură. De altfel, știu că sunt mai mulți colegi de breaslă care au descoperit pasiunea de a lucra cu lemnul. 

Pentru majoritatea cunoscuților noștri trecerea de la fotografie la crearea de mobilier pare lipsită de logică, dar pentru mine nu este așa, e doar un alt mod de a-mi exprima creativitatea.

Relu Drăghici și Anca Spiru, în atelierul Woodream, București
Foto: Relu Drăghici și Anca Spiru, în atelierul WooDream, București. În spate, fierăstrăul circular Felder K 940 S

 

Care a fost primul obiect de mobilier pe care l-ați realizat? 

În atelierul pe care mi l-am amenajat acasă, primul obiect de mobilier creat a fost un proiect – cu siguranță ambițios pentru nivelul meu de atunci – o măsuță de toaletă pentru soția mea. Îmi amintesc cu plăcere că i-am arătat proiectul și m-a privit neîncrezătoare, argumentând (justificat) că n-am realizat încă o banală cutie, cum aș putea ataca un proiect așa ambițios!? Până la urmă, a ieșit destul de bine, măsuța o utilizează și acum cu plăcere.

masuta-de-toaleta-woodream
Foto: O măsuță de toaletă, primul obiect de mobilier realizat de Relu Drăghici

 

Familia dumneavoastră se implică în afacere? 

Da, soția mea m-a susținut încă de la început, a tolerat investițiile mele mai mult sau mai puțin justificate în ceea ce era doar un hobby la momentul respectiv și mai apoi în demersul meu și dorința de a duce lucrurile la nivelul următor. Pare să simtă și ea plăcerea de a descoperi frumusețile ascunse în lemn, iar în ultima vreme chiar lucrăm împreună, ceea ce pentru mine face lucrurile și mai plăcute. 

 

Ce produceți mai exact? Cât produceți lunar? 

Ne dorim să producem numai mobilier din lemn, dar recunoaștem că n-am refuzat nici proiecte din MDF prelucrat tot după metode clasice și mai apoi vopsit. Momentan volumul producției noastre nu este unul ridicat, mai ales că lucrăm doar noi doi și încă activăm destul de amplu în fotografie, nu grăbim lucrurile, le lăsăm să evolueze natural. 

 

Vă amintiți vreo lucrare deosebită? 

Până acum am fost norocoși, am avut parte doar de proiecte care ne-au plăcut, dar dacă ar fi să aleg unul din ele acesta ar fi o vitrină din lemn unde am avut ocazia să-mi încerc și abilitățile în sculptură, deși nu mai făcusem asta niciodată. Mi-a plăcut foarte mult și sper să am timpul și ocazia de a învăța și experimenta mai mult și acest domeniu. 

 

Cum ați ajuns la Felder Gruppe România? 

Când am decis să facem acest lucru la nivel profesional, prima firmă către care ne-am îndreptat a fost Felder Gruppe România. Din documentările anterioare aflasem că Felder este unul dintre cei mai respectabili producători de echipamente pentru prelucrarea lemnului, așa că le-am călcat pragul în dorința de a le descoperi ofertele. Ce e de menționat e că nici nu am mai ajuns să cercetăm ofertelor altor producători! E ceva în atmosfera de acolo care te face să simți că vei deveni parte dintr-o familie, și nu numai dintr-o relație vânzător-cumpărător. Asta am simțit de la primele întâlniri și ne-a fost confirmat și de evenimentele următoare. Fiindcă venim dintr-un domeniu unde relația personală cu clientul este extrem de importantă, apreciem foarte mult când găsim transparența, deschiderea și căldura pe care încercăm și noi să le oferim clienților noștri și pe care le-am găsit și la Felder Gruppe România! Mulțumim în mod deosebit lui Nicolae Iordache pentru răbdarea, profesionalismul și devotamentul de care a dat dovadă pe parcursul multelor întâlniri pe care le-am avut, dar și restului familiei Felder Gruppe România! Nu aveam deloc experiență în utilizarea și, pe cale de consecință, în alegerea echipamentelor potrivite și a configurării acestora. Totuși îmi place să iau decizii cât mai informate, așa că întrebările mele au fost multe, iar răspunsurile le-am primit pe măsură. 

Din documentările anterioare aflasem că Felder este unul dintre cei mai respectabili producători de echipamente pentru prelucrarea lemnului. Prima firmă către care ne-am îndreptat a fost Felder Gruppe România. E ceva în atmosfera de acolo care te face să simți că vei deveni parte dintr-o familie, și nu numai dintr-o relație vânzător-cumpărător.

 

Cum vă ajută echipamentele Felder Group în producție? 

Pentru activitatea și cerințele noastre, în colaborare cu Nicolae Iordache am ales câteva echipamente esențiale prelucrării lemnului. Primul a fost, firește, coloana vertebrală a atelierului, fierăstrăul circular. Deși este un pic peste nevoile noastre actuale, am ales Felder K 940 S, o mașină deosebită prin acuratețea, confortul și repetabilitatea pe care le asigură în pregătirea și dimensionarea materialelor. Cine a folosit masa mobilă X-Roll patentată de Felder, știe ce plăcere deosebită oferă deplasarea lină a acesteia! Capacitatea de 3.200 de mm a acesteia, cât și a riglei transversale, ridicarea/coborârea electrică (Power-Drive) a puternicului motor de 5,5kW și incizorul (deși acesta ne e mai rar util nouă) de 1,1kW completează configurația aleasă. 

Primul echipament a fost, firește, coloana vertebrală  atelierului, fierăstrăul circular. Am ales Felder K 940 S, o mașină deosebită prin acuratețea, confortul și repetabilitatea pe care le asigură în pregătirea și dimensionarea materialelor. Cine a folosit masa mobilă X-Roll patentată de Felder, știe ce plăcere deosebită oferă deplasarea lină a acesteia!

Relu Drăghici, lucrând la fierăstrăul circular Felder K 940 S
Foto: Relu Drăghici, lucrând la fierăstrăul circular Felder K 940 S

 

Al doilea echipament (și preferatul meu) este mașina combinată de îndreptat și rindeluit, Felder AD 951. Am optat pentru arborele de rindeluire Silent-Power®, motorul puternic, de 7,35 kW, opțiunea Power-Drive cu afișaj digital pentru reglarea mesei de rindeluire la grosime pentru o precizie și repetabilitate deosebite, rolele din cauciuc și extensia pentru masa de rindeluire. În această configurație, mașina prelucrează fără niciun efort lemn de orice dimensiuni și esențe. De curând am atașat și un dispozitiv de avans mecanic, Felder F38, pentru partea de îndreptare, care face utilizarea acesteia cu atât mai facilă și mai plăcută.  

Al doilea echipament (și preferatul meu) este mașina combinată de îndreptat și rindeluit Felder AD 951, prelucrează fără niciun efort lemn de orice dimensiuni și esențe.

Anca Spiru, lângă mașina combinată cu 2 operații pentru îndreptare/ rindeluire Felder AD 951
Foto: Anca Spiru, lângă mașina combinată cu 2 operații pentru îndreptare/ rindeluire Felder AD 951 echipată cu Silent-Power®

 

Ultima, dar nu cea din urmă, ci doar în ordinea utilizării, este mașina de frezat Felder F 700Z, cu motor de 5,5kW și bineînțeles un indispensabil dispozitiv de avans mecanic. Am optat pentru un Felder F48 de această dată, pentru masa, cele 4 role și capul avansat ce asigură multiple posibilități de poziționare a acestuia. 

Toate echipamentele funcționează fără reproș și fără erori și sunt sigur că o vor face pentru mulți ani în continuare!

 

Ce credeți că apreciază clienții dumneavoastră la produsele pe care le oferiți? 

Am vrea să credem că sunt atrași de creativitatea modelelor, dar și de devotamentul pe care ne străduim să-l punem în realizarea produselor noastre. 

 

Care sunt planurile de viitor? 

Ne dorim foarte mult să dezvoltăm segmentul mobilierului din lemn masiv, cu mare plăcere descoperim că din ce în ce mai mulți clienți sunt atrași de căldura pe care o transmite naturalețea acestuia, dar și de durabilitatea inegalabilă a sa. Abordăm cu mare plăcere modele clasice, cu caracter mai romantic, dar ne plac și liniile moderne, cu unghiuri și combinații îndrăznețe de esențe. Colaborăm și cu un atelier de pictură pe mobilă ce realizează lucruri deosebite, ne-ar plăcea să continuăm și să dezvoltăm și acest segment.  

Ne dorim foarte mult să dezvoltăm segmentul mobilierului din lemn masiv, cu mare plăcere descoperim că din ce în ce mai mulți clienți sunt atrași de căldura pe care o transmite naturalețea acestuia, dar și de durabilitatea inegalabilă a sa.

Relu Drăghici, în atelier. În spate, fierăstrăul circular Felder K 940 S
Foto: Relu Drăghici, în atelier. În spate, fierăstrăul circular Felder K 940 S

 

Ce înseamnă pentru dumneavoastră „mobilă de calitate”?

Deși mobila din materiale prefabricate are, desigur, o valoare practică și oferă versiuni economice, pentru noi mobila „adevărată” este cea din lemn masiv. Calitatea este dată și de proprietățile lemnului folosit, dar și de precizia execuției. Într-un domeniu atât de vast cum este cel al producției de mobilier suntem siguri că vom învăța și evolua continuu pentru mulți ani de-acum încolo, și suntem, de asemenea, siguri că Felder Gruppe România ne va fi alături în continuare în acest demers!  

Fiindcă venim dintr-un domeniu unde relația personală cu clientul este extrem de importantă, apreciem foarte mult când găsim transparența, deschiderea și căldura pe care încercăm și noi să le oferim clienților noștri și pe care le-am găsit și la Felder Gruppe România! Mulțumim în mod deosebit lui Nicolae Iordache pentru răbdarea, profesionalismul și devotamentul de care a dat dovadă pe parcursul multelor întâlniri pe care le-am avut, dar și restului familiei Felder Gruppe  România!

 

Piesele de mobilier realizate de Relu Drăghici, administrator WooDream, le găsiți aici: WooDream.

Fotografiile realizate de Relu Drăghici le găsiți aici: http://relu-draghici.ro/