Cafela Factory, o afacere de succes finanțată cu fonduri europene

Cu 200.000 de euro nerambursabili, doi tineri antreprenori din Brașov au reușit să îmbine producția de mobilier din lemn de stejar cu producția de rulote și proiecte speciale

Recent, în presa locală din Brașov a apărut povestea de succes a doi antreprenori care au obținut finanțare de 200.000 de euro și și-au deschis o afacere în domeniul producției de mobilă și a autovehiculelor de tip food truck. Motivul pentru care ei au decis să folosească lemnul în producția mobilierului pentru rulote ține tocmai de faptul că vor să ofere clienților un lucru de calitate, care să reziste în timp. 

În 2018, cu doar doi angajați, cifra de afaceri a celor două business-urilor era de 40.000 de euro. Anul acesta, Laurențiu Simion și Eduard Costea se așteaptă să ajungă la o cifră de 300.000 euro. Povestea lor de succes poate fi un exemplu și o lecție de business pentru viitorii antreprenori care vor să-și deschidă o afacere în domeniul prelucrării lemnului prin finanțare europeană.    

 

Cere ofertă pentru Fonduri Europene 2023

 

 

Laurențiu Simion și Eduard Costea sunt posesorii brandurilor Stwoodio și Sfinx Camper & Conversion care funcționează în tandem. Primul ține de producția mobilierului din stejar, iar cel din urmă de cea a autovehiculelor de tip food truck.  

rulota echipata de Laurentiu Simion si Eduard Costea de la Cafela Factory
Imagine rulotă echipată de Laurențiu Simion și Eduard Costea – sursă foto: http://www.bizbrasov.ro

 

Finanțare prin fonduri europene – 200.000 de euro nerambursabili 

Pentru cele două proiecte, aceștia au accesat fondurile europene prin care au obținut o finanțare nerambursabilă de aproape 200.000 de euro, cu o cofinanțare de 20%. Motivul pentru care ei au decis să folosească lemnul în producția mobilierului ține tocmai de faptul că vor să ofere clienților un lucru de calitate, care să reziste în timp. „De ce lemn? Pentru că avem cu ce și cu cine. Am mare noroc că lucrez împreună cu Alex și colegii mei care sunt foarte pricepuți. Noi lucrăm cu placaj (plywood), care are caracteristici superioare PAL-ului folosit de majoritatea producătorilor de mobilier. Lemnul stratificat sau placajul este rezistent și, de asemenea, are un aspect estetic deosebit. Mobila pe care o facem este în principal din stejar și poate fi transmisă din generație în generație.”, spune Laurențiu. 

administratorii-Cafela-Factory-stand-Felder-Gruppe-Bife-2018
Laurențiu Simion și Eduard Costea, alături de Paul Năstase – director zonal de vânzări al Felder Gruppe România, la BIFE-SIM 2018 – sursă foto: pagina de facebook Sfinx Camper & Conversion

 

Pentru prelucrarea lemnului de stejar și a panourilor din lemn stratificat, Laurențiu a achiziționat de la Felder Gruppe România fierăstrăul circular cu masă mobilă Hammer K3 basic, mașina combinată cu 2 operații pentru îndreptare/rindeluire la grosime Hammer A3 26 cu arbore de rindeluire Silent-Power®, fierăstraul panglică Hammer N 4400, 2 compresoare staționare Schneider (UniMaster și AirMaster), bancul de tâmplărie Felder din lemn masiv cu lungimea de 2.000 mm, și o gamă largă de scule de mână Festool.

utilaje Felder Gruppe in atelierul Cafela Factory
În imagine, mașina combinată cu 2 operații pentru îndreptare/rindeluire la grosime Hammer A3 26 cu arbore de rindeluire Silent-Power®, în plan secund fierăstrăul circular cu masă mobilă Hammer K3 basic – sursă foto: pagina de facebook Stwoodio

 

Pentru realizarea proiectelor speciale, Laurențiu Simion a achiziționat de la Felder Gruppe România centrul de prelucrare cu comandă numerică (CNC) Format-4 profit H08 21.31 Professional cu 3 axe, cu masă plină (nesting). 

CNC-ul Format-4 profit H08 21.31 Professional cu 3 axe cu masa plina in atelierul Cafela Factory
În imagine, CNC-ul Format-4 profit H08 21.31 Professional cu 3 axe, cu masa plină (nesting) – sursă foto: http://www.bizbrasov.ro

 

Cele două branduri se completează reciproc, deoarece, și în producția rulotelor pe care aceștia le fac, se folosește lemnul pentru mobilierul din interior. Proiectele de care aceștia se ocupă sunt unice, testându-le măiestria cu fiecare ocazie. „În momentul de față, avem capacitate să producem și mobilier, dar și rulote, însă dorim să ne concentrăm pe producția de camere, case pe roti. Proiectele pe care le facem sunt după planurile și ideile clienților. Din acest motiv ceea ce producem noi este unic. Ne punem amprenta prin design și execuție”, afirmă Laurențiu. 

 

 

Cere ofertă pentru Fonduri Europene 2023

 

 

Previziune pentru cifra de afacere în 2019: 300.000 de euro

În 2018, când erau doar 2 persoane, cifra de afacere a celor două business-uri s-a ridicat la 40.000 de euro. Pentru anul acesta, cu o echipă de 7 oameni, ei se așteaptă să ajungă la 300.000 de euro. „Anul 2019 este dedicat consolidării din punctul de vedere al închegării echipei, cunoașterii sculelor pe care le-am achiziționat și dobândirii experienței prin implicarea în diferite proiecte. Încercăm să ne ținem mereu în priză și să găsim soluții pentru orice. Rămâne de văzut cum anume va evolua piața.”, încheie Laurențiu.  

 

Articol preluat de pe http://www.bizbrasov.ro. Citiți povestea de succes a celor doi antreprenori în articolul complet pe care îl puteți accesa aici. 

 

Pe pagina de facebook Sfinx Camper & Conversion puteți vedea proiectele minunate realizate de cei doi antreprenori, precum și serviciile pe care le oferă și diversele proiectele în care se implică. Printre cele mai interesante, colaborarea cu Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale din Galați pentru care au realizat reperele din lemn ale unui simulator pentru instruirea piloților de nave maritime.