Nu știi dacă e timpul să investești într-un circular industrial de tăiat în pachet? 

Află ce avantaje îți oferă în producție și ce trebuie să iei în considerare atunci când vrei să faci pasul.  

Nu știi dacă e timpul să investești într-un circular industrial de tăiat în pachet? 

Află ce avantaje îți oferă în producție și ce trebuie să iei în considerare atunci când vrei să faci pasul.  

Când e timpul să faci #următorulpas și să treci la un circular industrial de tăiat în pachet

Ți-a crescut producția și fierăstrăul circular clasic nu mai face față? Vrei să debitezi mai mult într-un timp mai scurt? Vrei să-ți extinzi producția, dar nu găsești forță de muncă calificată? Ai putea încheia contracte mai bune, dar nu poți face față ritmului de producție cu circularul existent? Din calculele pe care le-ai făcut, ai ajuns la concluzia că ar fi mai profitabil pentru tine să faci prestări de servicii de debitare, decât producție de mobilier?

Dacă te confrunți cu oricare dintre situațiile de mai sus (și nu doar cu acestea, cu siguranță există și alte situații la care noi nu ne-am gândit), poate soluția potrivită ar fi să faci următorul pas pentru afacerea ta cu un circular industrial de tăiat în pachet.    

 

În acest articolde la specialistul nostru Gerard Tăicuțoiu, Director Blitz Expert vei afla: 

Format4 kappa automatic fierăstrău circular industrial de tăiat în pachet
Fierăstrău industrial de tăiat în pachet FORMAT4 kappa automatic 80.32.32 cu înălțime de tăiere 77 mm și lungime de tăiere 3.200 mm

 

Când e timpul să investești într-un circular industrial de tăiat în pachet?

Pe scurt, când utilajele pe care le ai sunt depășite de ritmul în care îți crește producția. Un agregat industrial de tăiat în pachet te ajută să:

  • Tai mai mult și mai repede
  • Obții o calitate superioară a tăierii, fără imperfecțiuni
  • Câștigi timp pe întreg fluxul de producție
  • Reduci pierderile de material și ai control sporit al producției
  • Nu trebuie să mai angajezi oameni
  • Ai confort și siguranță sporită în operare

 

Ce este și ce face un circular industrial de tăiat în pachet

Plecând chiar de la denumire, un circular industrial de tăiat în pachet poate tăia mai multe panouri deodată.

Ca să-ți faci o idee, circularul industrial Format4 kappa automatic 80 are o proiecție a pânzei de 80 mm și înălțime utilă de tăiere de 77 mm. Asta înseamnă, de exemplu, că poți tăia cu el până la 4 panouri de PAL cu grosimea de 18 mm simultan. Dar există modele cu înălțimi de tăiere și mai mari, de până la 138 mm în gamele Format4 și Mayer.

Înălțime de tăiere a fierăstrăului industrial de tăiat în pachet FORMAT4 kappa automatic 80.32.32: proiecție a pânzei de 80 mm și înălțime utilă de tăiere de 77 mm
Înălțime de tăiere a fierăstrăului industrial de tăiat în pachet FORMAT4 kappa automatic 80.32.32: proiecție a pânzei de 80 mm și înălțime utilă de tăiere de 77 mm

 

Este dedicat unui regim de lucru intensiv

Dacă te numeri printre producătorii mijlocii și mari de mobilă, ești prestator de servicii sau ai producție intensivă de serie sau la comandă, circularul industrial de tăiat în pachet este o soluție concepută special pentru astfel de nevoi. Acesta are o structură robustă și sisteme tehnice care garantează precizie, stabilitate în exploatare și calitate superioară de tăiere chiar și pentru cele mai solicitante și dificile sarcini de tăiere.

Este dedicat PAL-ului și MDF-ului, dar îl poți folosi și pentru panouri din lemn, plastic, materiale compozite

Circularele industriale de tăiat în pachet sunt dedicate prelucrării PAL-ului și MDF-ului, fiind construite standard cu unitate de pretăiere cu motor independent. Majoritatea producătorilor care au un astfel de echipament în fabrică îl folosesc în principal pentru debitarea panourilor de PAL. Dar, circularele industriale kappa automatic pot tăia la fel de bine și panouri din lemn și alte materiale (plastic, materiale compozite, aluminiu etc).

 

Care e diferența dintre un circular clasic și un circular de formatizat în pachet?

Tăierea simultană a mai multor panouri

Prima diferență, care derivă chiar din denumire, este aceea că un fierăstrău circular de tăiat în pachet poate tăia mai multe panouri simultan, ceea ce este foarte greu de realizat cu un circular clasic, dacă nu chiar imposibil.

Unitatea de tăiere mobilă

A doua diferență majoră este unitatea de tăiere. Fierăstrăul circular clasic are unitatea fixă și piesa trebuie împinsă de un operator până trece cu toată lungimea prin pânză pentru a fi tăiată. În schimb, circularele de tăiat în pachet au mecanismul fix pe invers. Adică, unitatea de tăiere este mobilă și piesa stă în poziție fixă. Pânza tăietoare este cea care se deplasează pe toată lungimea piesei pentru a realiza tăierea. Unitatea de tăiere mobilă contribuie la:

  • evitarea erorilor și reducerea pierderilor – la circularul clasic, se poate întâmpla oricând ca operatorul să manipuleze greșit piesa (este neatent, obosit, grăbit, sunt nenumărate situații care se pot ivi într-o hală de producție) și astfel să rezulte tăieri greșite și materie primă irosită. În schimb, la circularul de tăiat în pachet influența operatorului asupra procesului de tăiere este minimă.
  • se obține aceeași calitate a tăierii indiferent de numărul de piese prelucrate – ai viteză de tăiere pe care o poți seta în funcție de tipul de material pe care îl prelucrezi și, odată setată, viteza de lucru rămâne constantă pe tot ciclul de lucru. Astfel, obții aceeași calitate a tăierii indiferent de numărul de piese prelucrate.
  • prelungirea duratei de viață a pânzei – viteza de lucru constantă pe tot ciclul de tăiere și menținerea piesei în poziție fixă contribuie și la prelungirea duratei de viață a pânzei tăietoare.
  • siguranță în operare – unitatea de tăiere este parcată sub masa de tăiere și pânza se ridică după ce piesele au fost încărcate și fixate cu ajutorul barei de presare. Linia de tăiere este acoperită de o capotă care împiedică orice contact accidental cu pânza. Prin urmare, riscul de accidentare este redus considerabil spre deosebire de operarea unui circular clasic.

 

Modalitatea de operare

Pentru a formatiza o coală întreagă de PAL de 2.800×2.070 de mm cu un circular clasic, ai nevoie de configurarea acestuia cu masă mobilă de minim 2.800 mm, masă suport cu braț telescopic și unitate de pretăiere (incizor). Și, pentru a obține tăieri de calitate, ai nevoie și de 3 operatori: un operator principal care taie panoul la dimensiunile cerute, al doilea operator pe partea dreaptă a pânzei care să ajute la împingerea și susținerea fermă a panoului, și al treilea operator în spatele pânzei care să preia piesele tăiate.

Pentru operarea unui circular industrial de tăiat în pachet ai nevoie de un singur operator care să introducă datele de prelucrare în panoul de comandă sau să încarce programul de tăiere deja realizat, și să asigure încărcarea panourilor. De exemplu, cu un sistem pneumatic de ridicare și manipulare a pieselor, operatorul poate realiza singur încărcarea panourilor întregi de PAL.

 

Tăierea pieselor mari

Datorită dimensiunilor generoase și a meselor de încărcare (3 sau 4 mese, în funcție de model) cu un circular industrial de tăiat în pachet poți debita/ formatiza/ tăia foarte ușor stivă de 3 sau 4 coli de PAL simultan. Circularele industriale de tăiat în pachet din portofoliul Felder Group oferă lungimi de tăiere de 3.200 mm, 3.800, 4.300, 5.800 mm.

Totodată, pentru manipularea și poziționarea cu efort redus a pieselor de lucru, mesele de încărcare sunt prevăzute la capete cu role de preluare și sunt echipate cu sistem cu perne de aer.

Tăierea pieselor înguste

Deși are dimensiuni generoase pentru prelucrarea panourilor mari, circularul industrial de tăiat în pachet îți oferă posibilitatea de a tăia ușor, eficient și în siguranță și piese înguste.

Pentru a tăia în siguranță piesele înguste la un circular clasic, ai nevoie de un suport ajutător pentru împingerea piesei, astfel încât mâna cu care împingi piesa să nu ajungă foarte aproape de pânză.

În schimb, prelucrarea pieselor înguste la circularul industrial de tăiat în pachet se realizează în deplină siguranță și la un nivel înalt de calitate. Circularele kappa automatic sunt echipate cu cleme de fixare/prindere cu unul sau două degete din oțel, controlate pneumatic, care garantează o strângere sigură și fără deteriorări atât a stivelor de panouri, cât și a panourilor individuale de dimensiuni mai mici. Astfel, poți tăia ușor și precis atât piese înguste, cât și piese late.

Avantajele tehnice și economice pe care ți le oferă un circular industrial de tăiat în pachet

 • Crești eficiența de tăiere: ai cicluri de tăiere mai scurte datorită sistemului automat de măsurare a piesei, a barei automate de presare a materialului care se deschide numai pe înălțimea materialului, a vitezei de tăiere variabile și a vitezei mari de întoarcere a unității de tăiere;
 • Ai garanția preciziei: construcția robustă asigură stabilitatea în timpul prelucrării, servomotorul, dispozitivele solide de fixare a pieselor și sistemul dual de măsurare a pieselor asigură obținerea unui grad superior de calitate a tăierii;
 • Obții aceeași calitate a tăierii pentru fiecare piesă tăiată în pachet: piesele sunt fixate de bara de presare, iar nivelul de presiune este controlat din panoul de comandă în funcție de grosimea materialului (înălțimea stivei de panouri);
 • Economisești timp: software-ul de optimizare a tăierii Ardis, program specializat de optimizarea tăierii pentru forme rectangulare, te ajută să câștigi timp și să reduci erorile și pierderile de material pentru că acesta calculează automat tăierile necesare dintr-un panou;
Diagramă de tăiere realizată de software-ul de optimizare a tăierii Ardis
Diagramă de tăiere realizată de software-ul de optimizare a tăierii Ardis, program specializat de optimizarea tăierii pentru forme rectangulare
 • Poți obține un flux de lucru neîntrerupt: cu ajutorul unui sistem de încărcare automată a pieselor poți folosi la maximum capacitatea de lucru a circularului industrial de tăiat în pachet, fără timpi morți în producție. În plus, cu astfel de sisteme poți ușura sau chiar înlocui munca operatorilor însărcinați cu încărcarea/ descărcarea/ stivuirea pieselor;

 

 • Poți automatiza producția: circularele industriale de tăiat în pachet kappa automatic pot fi integrate în rețea cu alte echipamente din fabrică prin intermediul sistemului de etichetare cu imprimantă. Etichetele furnizează informații pentru următoarele etape din fluxul de producție: cod de bare pentru CNC-ul de găurire și date numerice necesare aplicării cantului.
Etichetă cu informații pentru următoarele etape din fluxul de producție: cod de bare pentru CNC-ul de găurire și date numerice pentru aplicarea cantului
Etichetă cu informații pentru următoarele etape din fluxul de producție: cod de bare pentru CNC-ul de găurire și date numerice pentru aplicarea cantului
 • Ai confort sporit în operare datorită panoului de comandă și control cu sistem de operare intuitiv. Circularele industriale de tăiat în pachet kappa automatic au panou de comandă și control cu monitor TFT-screen de 24″ (opțional touch screen) cu sistem de operare Windows 10.
panou de comandă și control cu sistem de operare intuitiv pentru fierastraiele circulare industriale de taiat in pachet din gama Format4
Panou de comandă și control cu sistem de operare Windows 10 și monitor TFT-screen de 24″ și imprimantă pentru etichete

 

Ce trebuie să iei în considerare atunci când dorești să investești într-un circular industrial de tăiat în pachet?

Investiția inițială

Inevitabil, printre primele lucruri pe care le ai în vedere atunci când faci o investiție este nivelul financiar la care se ridică. Ei bine, nu este niciun secret că pentru un circular industrial de tăiat în pachet investiția inițială este crescută. Dar, raportul cost-beneficiu este unul favorabil și investiția se amortizează rapid.

Spațiul

Dacă îți faci griji în privința spațiului de care vei avea nevoie pentru instalare și folosire, să știi că un circular industrial de tăiat în pachet nu va ocupa un spațiu mai mare în hala de producție decât fierăstrăul circular cu masă mobilă clasic.

Operatori din fabrica Noua Tei lucrand la fierastraul circular de taiat in pachet kappa automamtic 80.32.32 si la agregatul industrial pentru aplicarea cantului tempora 60.12
Mașina industrială pentru aplicarea cantului Format4 tempora 60.12 și circularul industrial de tăiat în pachet Format4 kappa automatic 80.32.32, conectate la sistemul industrial de exhaustare Felder RL 200. Foto Nouă Tei, Râmnicu Sărat, Buzău

 

Identificarea nevoilor și alegerea soluției potrivite

Pentru a alege modelul de circular industrial de tăiat în pachet potrivit pentru tine, precum și configurarea corectă a acestuia, trebuie să ții cont de:

 • materialele pe care le prelucrezi (PAL, MDF, panouri din lemn, plastic, materiale compozite, aluminiu);
 • nivelul de producție (cât vrei să tai);
 • gradul de automatizare pe care ți-l dorești.

În funcție cele trei aspecte, se stabilește puterea motorului, dimensiunile mașinii și pachetul software pentru optimizarea tăierii (modulele Ardis de care ai nevoie).

Instruirea operatorilor

Pentru ca rezultatele în prelucrare să fie întotdeauna cele pe care ți le dorești, uneori nu este suficient doar să investești în utilaje performante, ci și în instruirea operatorilor care vor lucra pe circular. Vestea bună e că sistemul de operare este intuitiv și ușor de utilizat, dar ca în orice lucru nou, e importantă cunoașterea instrumentului de lucru. Felder Gruppe România oferă consultanță, training și cursuri avansate pentru operatori prin programul Blitz Expert dacă este nevoie în afară de instruirea standard oferită la instalarea utilajului.

 

 

Dacă te-ai hotărât că un circular industrial de tăiat în pachet poate fi o soluție potrivită pentru tine în etapa de producție în care te afli sau dacă vrei să faci următorul pas pentru afacerea ta, consultanții noștri îți pot oferi toate informațiile de care ai nevoie. Îi poți contacta la 0731 335 337 sau pe [email protected].

Dacă vrei să vezi cum au reușit alții, te invităm să citești testimonialele clienților Felder Gruppe România care au ales să facă următorul pas pentru afacerea lor cu circularele industriale de tăiat în pachet Format4 kappa automatic.