Zsolt Szekely, administrator PAL ART, Cluj: “Îmi aduc aminte că în urmă cu 10 ani nu puteam să execut o lucrare mică și trebuia să apelez la alții. Acum, într-o oră este executată. Mașina de cant Format-4 tempora 45.03 L este ca o mănușă pentru mine, am ajuns la un nivel de producție de 15, 16 bucătării pe lună.” 

Zsolt Szekely, administrator PAL ART, Cluj: “Îmi aduc aminte că în urmă cu 10 ani nu puteam să execut o lucrare mică și trebuia să apelez la alții. Acum, într-o oră este executată. Mașina de cant Format-4 tempora 45.03 L este ca o mănușă pentru mine, am ajuns la un nivel de producție de 15, 16 bucătării pe lună.” 

INTERVIU Felder Gruppe România: Zsolt Szekely, administrator PAL ART, Cluj

Zsolt Szekely, administratorul PAL ART, Cluj a dobândit pasiunea pentru mobilă în timpul uceniciei la o fabrică de mobilă pe vremea când era încă în liceu. A început să facă mobilă cu scule de mână și cu timpul a reușit să-și achiziționeze utilaje profesionale. După ce a lucrat timp de 5 ani cu mașina pentru aplicarea cantului Felder G 500, a făcut următorul pas în dezvoltarea afacerii lui cu mașina Format-4 tempora 45.03 despre care spune că se potrivește producției sale ca o mănușă.    

 

Puncte cheie:   

Producție: mobilă din PAL/MDF la comandă   

Utilaje achiziționate:  

Criterii pentru alegerea furnizorului de utilaje: calitatea utilajelor și serviciile de asistență tehnică   

Secretul succesului afacerii luiseriozitatea, calitatea produselor și respectarea termenelor de producție 

Planuri de viitor: extinderea spațiului de producție și achiziționarea unui CNC 

 

Cum ați ajuns în acest domeniu? 

Zsolt Szekely: După terminarea liceului, am luat decizia de intra direct în câmpul muncii. Primul loc de muncă a fost la o firmă care făcea scaune. După 3 ore de muncă acolo, mi-am dat seama că nu era un loc potrivit pentru mine pentru că lucram ca un robot. Înainte de această etapă, am mai avut tangență cu tâmplăria, am lucrat ca ucenic. Așa adobândit pasiunea pentru acest domeniu și m-am hotărât să mă apuc eu singur să fac mobilă. 

 

Care a fost prima comandă pe care ați realizat-o? 

Zsolt Szekely: Prima lucrare mai amplă am realizat-o pentru un internet-cafe, pe vremea aceea erau acele locații cu calculatoare unde mergeai pentru acces la internet. Adotat sala respectivă cu birouri, dulapuri și tot felul de piese și accesorii de mobilier. 

 

Ce produceți mai exact? Cât produceți lunar? 

Zsolt Szekely: Realizăm mobilier din PAL/MDF la comandăbucătării, garderobe, recepții, elemente de decor, tot felul de comenzi speciale. Cu oamenii pe care îi avem acum în atelier, în 2 zile putem face o mobilă de bucătărie cu tot cu montaj. Putem produce în jur de 15, 16 bucătării într-o lună.    

 

Vă amintiți vreo lucrare deosebită? 

Zsolt Szekely: Timp de 5 ani am lucrat singur și îmi amintesc toate lucrările pe care le-am făcut în perioada respectivă. Eram și atunci, sunt și acum pasionat de mobilier, dar întotdeauna lucrările pe care le rețin sunt cele care reprezintă o provocare pentru mine, cele mai complexe pentru care trebuie să studiez mai întâi și apoi să le dau în producție. O astfel de lucrare care mi-a rămas la suflet este o recepție foarte frumoasă pe care am făcut-o dintr-un material mai special, termoformatat (kerrock). A fost o provocare să lucrez cu acest material, am studiat mult înainte și a fost o satisfacție că am reușit să realizez o lucrare atât de complexă. Acea recepție rămâne o bijuterie pentru mine.

 

lucrare care mi-a rămas la suflet este o recepție foarte frumoasă pe care am făcut-o dintr-un material mai special, termoformatat (kerrock). A fost o provocare să lucrez cu acest material, am studiat mult înainte și a fost o satisfacție că am reușit să realizez o lucrare atât de complexă. Acea recepție rămâne o bijuterie pentru mine.

 

Ce credeți că apreciază clienții dumneavoastră la produsele pe care le oferiți? 

Zsolt Szekely: Pe lângă faptul că la noi clienții primesc exact ceea ce își doresc, materialele stabilite se regăsesc în comandă, feroneria la fel, cred că ce contează cel mai mult este respectarea termenelor. Dacă ne asumăm un termen de producție, facem tot posibilul ca lucrarea să fie gata la termenul asumat sau chiar mai repede. În 90% din cazuri reușim să facem acest lucru. Avem și firme cu care colaborăm în cazul în care nu facem față comenzilor sau nu ne descurcăm. Apelăm la colaboratori și ne ajutăm reciproc. Și, dacă se ivește vreo problemă, întotdeauna o discutăm și oamenii ne înțeleg, dar rareori se întâmplă acest lucru 

 

Dacă ne asumăm un termen de producție, facem tot posibilul ca lucrarea să fie gata la termenul asumat sau chiar mai repede. În 90% din cazuri reușim să facem acest lucru.

 

Ce înseamnă pentru dumneavoastră mobilă de calitate”? 

Zsolt Szekely: Pentru mine, mobilă de calitate înseamnă în primul rând ca tăierile și prelucrările să fie de calitate, îmbinările să fie perfect la 90°, piesele să nu aibă defecte sau ciupituri, căntuirea să fie impecabilă și finisajele perfect realizate. Totul trebuie să fie prelucrat cu precizie de zecime de milimetru și feroneria să fie de calitate.

 

Pentru mine, mobilă de calitate înseamnă în primul rând ca tăierile și prelucrările să fie de calitate, îmbinările să fie perfect la 90°, căntuirea să fie impecabilă și finisajele perfect realizate.

Zsolt Szekely, administratorul PAL ART, Cluj lângă mașina pentru aplicarea cantului Format-4 tempora 45.03 L
Foto: Zsolt Szekely, administratorul PAL ART, Cluj lângă mașina pentru aplicarea cantului Format-4 tempora 45.03 L

 

Cum ați ajuns să colaborați cu Felder Gruppe România? 

Zsolt Szekely: În 2003, când am început activitatea, cu banii pe care i-am avut am cumpărat niște scule de mână de la ruși. În 2 săptămâni s-au stricat toate și atunci m-am hotărât să cumpăr doautilaje de calitate. După 3 ani m-am hotărât să cumpăr un circular, aveam nevoie de unul mai mare de formatizat. Am ajuns întâmplător la un tâmplar care avea un circular de vânzare și am cumpărat de la el circularul Felder K 700 S. Acesta a fost primul contact cu un utilaj Felder. Am luat legătura cu Felder Gruppe România pentru asistență tehnică și la scurt timp am achiziționat și mașina pentru aplicarea cantului Felder G 500. Am lucrat foarte bine cu această mașină timp de 5 ani, dar comenzile au crescut și aveam nevoie de una mai performantă. Și, la începutul anului 2019 am achiziționat mașina pentru aplicarea cantului Format-4 tempora 45.03 L.  

În 2003 am început activitatea cu niște scule de mână care s-au stricat în 2 săptămâni. Atunci m-am hotărât să cumpăr doar utilaje de calitate. Am ajuns întâmplător la un tâmplar care avea un circular de vânzare și am cumpărat de la el primul circular Felder, un K 700 S. La scurt timp, am achiziționat de la Felder Gruppe România și mașina de cant Felder G 500 cu care am lucrat foarte bine timp de 5 ani. Pentru că au crescut comenzile, la începutul anului 2019 am achiziționat mașina pentru aplicarea cantului Format-4 tempora 45.03 L.

Mașina pentru aplicarea cantului Format-4 tempora 45.03 L în atelierul PAL ART
Foto: Operator lucrând la mașina pentru aplicarea cantului Format-4 tempora 45.03 L în atelierul PAL ART, Cluj

 

Cum vă ajută echipamentele Felder Group în producție? 

Zsolt Szekely: Sunt foarte mulțumit de utilaje. Mașina de cant Format-4 tempora 45.03 L este ca o mănușă pentru mine, pot să realizez orice lucrare. Dacă mă gândesc că în urmă cu 10 ani nu puteam să execut o lucrare mică și trebuia să apelez la alții, acum într-o oră este executată. În 2 zile putem face o mobilă de bucătărie cu tot cu montaj. 

Mașina de cant Format-4 tempora 45.03 L este ca o mănușă pentru mine, pot să realizez orice lucrare. Dacă mă gândesc că în urmă cu 10 ani nu puteam să execut o lucrare mică și trebuia să apelez la alții, acum într-o oră este executată.

 

Care sunt planurile de viitor? 

Zsolt Szekely: Planurile sunt mari, sperăm să le și putem implementa. Vreau să ne extindem producția, să construim o hală mai mare, să cumpărăm și un CNC. Pas cu pas cred că vom reuși. Poate vom apela la fonduri europene, dar atât de mult am avut de lucru, încât nu am reușit să studiez cu atenție această posibilitate.