Combinate sau individuale? Cum alegi utilajele de prelucrarea lemnului potrivite pentru tine
Sunt multe aspecte de care trebuie să ții cont atunci când vrei să investești în utilaje de prelucrare lemn: bugetul pe care îl ai, spațiul de care dispui, numărul de angajați, sursele de finanțare etc. Dar, înainte de a investi în utilaje, cel mai important lucru este să le identifici pe cele potrivite nevoilor tale de producție. Fierăstrău circular și mașină de frezat lemn sau circular cu freză? Mașină de îndreptat și mașină de degroșat sau abricht cu grosime? Utilaje individuale sau MUT tâmplarie?
În acest articol, de la specialistul nostru George Butnaru, Product Manager Utilaje clasice, vei afla:
Categorii de mașini de prelucrarea lemnului
Utilajele de prelucrarea secundară a lemnului se împart în două categorii: utilaje dedicate unei singure operații (individuale) și utilaje care realizează 2 sau mai multe operații (combinate).
Utilaje individuale
Utilajele individuale îndeplinesc o singură operație în procesul de producție: tăiere (fierăstrău circular), îndreptare (mașină de îndreptat), rindeluire la grosime (mașină de degroșat), șlefuire, frezare, găurire, aplicare cant etc.
Mașini combinate cu 2 sau 5 operații
Mașinile combinate sunt utilaje pentru prelucrarea lemnului care combină funcțiile a două sau mai multe mașini separate într-o singură unitate.
Mașinile combinate cu 2 operații sunt cele de tăiere/frezare (fierăstrău circular și mașină de frezat lemn sau circular cu freză) și de îndreptare/rindeluire la grosime (mașină de rindeluit și degroșat sau abricht cu grosime).
Mașinile combinate cu 5 operații, cunoscute și sub denumirea de mașini universale de tâmplărie (MUT tâmplărie), realizează tăiere, îndreptare, rindeluire la grosime, frezare-cepuire și găurire-scobire. Aceste mașini sunt dedicate prelucrării lemnului.
Foto:
1. Mașină combinată cu 2 operații HAMMER B3 Winner, pentru tăiere și frezare/cepuire
2. Mașină combinată cu 2 operații FELDER AD 741 pentru îndreptare și rindeluire la grosime, lățime max. 410 mm
3. Mașină universală de tâmplărie cu 5 operații FELDER CF 741 Professional cu masă suport, pentru îndreptare, rindeluire, tăiere, frezare/cepuire + găurire și mortezare opțional (unitatea de mortezare se montează pe masa de îndreptare)
Mașini individuale și combinate – avantaje și limitări
După ce ai stabilit condițiile de care dispui, vine momentul în care iei decizia asupra tipului de utilaje de care ai nevoie. Deși poate criteriile principale sunt bugetul de care dispui și spațiul pe care îl ai în atelier, o privire de ansamblu asupra avantajelor și dezavantajelor pe care le oferă fiecare tip de mașină te poate ajuta să alegi mai ușor utilajele potrivite pentru tine.
De fapt, dezavantajele unei categorii sunt avantajele celeilalte, și invers. Este important să știi că nu există neapărat avantaje și dezavantaje, ci utilaje potrivite sau nepotrivite pentru nevoile tale. Prin urmare, după ce identifici utilajele care se potrivesc tipului și nivelului tău de producție, te vei bucura doar de avantajele acestora.
MAȘINI INDIVIDUALE | MAȘINI COMBINATE |
● Investiția inițială este mai mare pentru utilaje individuale – dar recuperezi prin productivitate pe parcurs. | ● Investiția inițială este mai mică – investești într-un singur utilaj cu care poți realiza până la 5 operații. |
● Ai nevoie de mai mulți angajați. | ● Ai nevoie de mai puțini angajați sau poți lucra singur. |
● Ai nevoie de spațiu mai mare în atelier. | ● Nu ai nevoie de mult spațiu de lucru. |
● Ai productivitate mai mare – poți realiza mai multe operații în același timp, pe mai multe utilaje. | ● Ai productivitate limitată – ai nevoie de mai mult timp pentru a realiza o piesă de mobilier pentru că fiecare operație se realizează pe rând. Nu poți realiza două aplicații în același timp. |
● Câștigi timp în prelucrare și depui mai puțin efort – treci ușor de la o operație la alta și nu trebuie să adaugi subansamblele altui utilaj pentru a efectua altă operație. | ● Ai întreruperi mai mari în ciclul de prelucrare – trecerea de la o operație la alta presupune mai multe operații pentru operator în afară de reglarea cotelor. |
● Ești mai precis în prelucrare – trecerea ușoară de la o operație la alta este mai simplă, singurul lucru pe care trebuie să îl faci este să introduci cotele de prelucrare. În acest fel, reduci posibilitățile de a greși.
În plus, utilajele moderne de prelucrare au funcții pentru operare prin care se păstrează cotele sau se reglează foarte ușor. Exemplu: panourile pentru controlul electric, capota de frezare cu reglare multi-fină Felder, sistemul de schimbare rapidă a axului de frezare etc. |
● Poți avea mai multe erori de prelucrare – trecerea de la o operație la alta te poate face mai neatent, ceea ce duce la o posibilitate mai mare de a greși.
Bineînțeles, și în cazul mașinilor combinate există funcții inovatoare care să reducă timpul de reglare și de schimbare între operații și care contribuie, implicit, la reducerea erorilor. De exemplu, în cazul mașinilor combinate de rindeluire Felder, ridicarea meselor de îndreptare se realizează simultan, la MUT-uri unitatea de mortezare se montează simplu și ușor etc. |
● Ești mai flexibil în prelucrare și poți prelucra mai ușor piese de dimensiuni mari. | ● Există limitări ale dimensiunilor de lucru – sau prelucrarea pieselor mari se cu mai mult efort.
Există însă și în cazul mașinilor combinate modele care oferă posibilitatea de a prelucra cu mai multă ușurință piese mari. De exemplu, pe modelul de mașină universală de tâmplărie Felder CF 741 S Professional, lungimea mesei este de 3.200 mm, masa suport are 1.300 mm, mesele de îndreptare au 1.650 mm, lățimea de rindeluire este 404 mm etc. |
Exemple de utilaje de producție clasice combinate sau individuale
Așadar, dacă lucrurile îți sunt puțin mai clare acum (dacă nu, ne poți suna oricând pentru mai multe detalii la 0731335337), iată mai jos câteva soluții de utilaje individuale și combinate.
În portofoliul Felder Group găsești soluții complete adaptate nevoilor tale, tipului și nivelului de producție, precum și bugetului de care dispui, prin intermediul celor 3 game:
HAMMER – utilaje economice pentru ateliere mici sau la început de drum
FELDER – utilaje profesionale pentru ateliere și fabrici mijlocii
FORMAT4 – soluții industriale pentru ateliere și fabrici mijlocii și mari cu regim de lucru intensiv
În toate cele trei game, vei găsi atât utilaje individuale, cât și combinate:
|
|
Vezi aici utilaje | Vezi aici utilaje |
Dacă ai nevoie de mai multe detalii despre mașini, consultanță personalizată pentru soluția pe care ți-o dorești, poți intra în legătură cu noi pe linia directă 0731 335 337 sau poți intra în contact direct cu consultantul dedicat de pe zona ta aici.
Training operatori
Pentru ca rezultate în prelucrare să fie întotdeauna cele pe care ți le dorești, uneori nu este suficient doar să investești în utilaje performante, resursa umane este la fel de importantă.
De aceea, îți oferim consultanță, training și cursuri avansate pentru utilaje și software ori de câte ori ai nevoie prin programul Blitz Expert.
Despre George Butnaru, Product Manager Utilaje clasice în cadrul Blitz Expert
George a vizitat peste 1.000 de ateliere și fabrici din România în cei peste 10 ani de activitate în industria lemnului. Cu experiență bogată și pe partea de prelucrare a lemnului, George cunoaște foarte bine și utilajele Felder și Hammer, ceea ce îl recomandă pentru rolul de specialist de produs pe utilajele clasice de prelucrare din portofoliul Felder Gruppe România. George este omul care vine în sprijinul clienților atunci când aceștia au nevoie de mai multe informații, sprijin și îndrumare în utilizarea utilajelor. Rolul lui este de aoferi consultanță de produs atât clienților, cât și colegilor săi.
George este #unprietendecalitate care are răspuns la orice întrebare.