Orice tâmplar sau producător din industria de prelucrare a lemnului și a mobilei are zece motive bune pentru a nu face compromisuri atunci când vine vorba de siguranța muncii.

Noul sistem de prevenire a accidentelor PCS® garantează integritatea fizică a operatorului care lucrează la fierăstrăul circular. 

Orice tâmplar sau producător din industria de prelucrare a lemnului și a mobilei are zece motive bune pentru a nu face compromisuri atunci când vine vorba de siguranța muncii.

Noul sistem de prevenire a accidentelor PCS® garantează integritatea fizică a operatorului care lucrează la fierăstrăul circular. 

NOU: PCS® Sistem de prevenire a accidentelor
NOU: PCS® Sistem de prevenire a accidentelor

Sistem de prevenire a accidentelor la circular

PCS® (Preventive Contact System) – demonstrații live la LIGNA 2019

Orice tâmplar sau producător din industria de prelucrare a lemnului și a mobilei are zece motive bune pentru a nu face compromisuri atunci când vine vorba de siguranța muncii. Noul sistem de prevenire a accidentelor PCS® garantează integritatea fizică a operatorului care lucrează la fierăstrăul circular. 

PCS® (Preventive Contact System) va fi prezentat la Târgul Internațional de Prelucrarea a Lemnului LIGNA 2019 care se va desfășura în perioada 27 – 31 mai la Hanovra, în Germania.

PCS-sistem-preventie-Felder-Gruppe

 PCS®: Prevenirea accidentelor cu viteza luminii: timp de răspuns de câteva milisecunde
 PCS®: Siguranța nu ar trebui să fie costisitoare: activare imediată, fără costuri de întreținere
PCS®: Un pericol prevăzut este pe jumătate evitat: detectarea rapidă a apropierii

 

Productivitatea și ușurința în operare nu mai sunt criterii suficiente care să-i convingă pe producătorii din industria prelucrării lemnului și a mobilei să investească în utilaje. Siguranța și securitatea în muncă au devenit criterii importante de achiziționare a echipamentelor de prelucrare a lemnului.

 

2 mâini, 10 degete! Accidentele la fierăstrăul circular, de domeniul trecutului

Sistemul de protecție și siguranță PCS® prin prevenirea contactului cu pânza tăietoare este o inovație Felder Gruppe care garantează integritatea fizică a operatorului în timpul prelucrării la fierăstrăul circular. PCS® este disponibil ca opțiune și completează echipamentul standard de protecție existent al fierăstrăului circular de formatizat cu masă mobilă.

PCS-kappa-550-sistem-preventie-nou

 

 

Previne accidentele cu viteza luminiikappa550-PCS-Detaliu1

În cazul detectării riscului unui accident (apropierea mâinii de pânză), PCS® declanșează automat coborârea pânzei fierăstrăului circular sub masă, cu viteză incredibil de mare. Funcționalitatea bazată pe legea electromagnetică de repulsie permite un timp de răspuns extrem de scurt de câteva milisecunde.

 

 

kappa550-PCS-Detaliu2Recunoaște mediul de siguranță din jurul pânzei și detectează apropierea mâinii operatorului
La detectarea unei apropieri neașteptate și rapide în zona lamei de circular, PCS® declanșează coborârea imediată a acesteia. Mediul de siguranță este o zonă care acoperă pânza fierăstrăului și detectează eventuale apropieri din orice direcție și pe toată suprafața pânzei peste nivelul mesei. Practic, coborârea nu se declanșează la contactul cu pânza, ci la momentul în care mâinile întră în zona de siguranță.

 

 

kappa550-PCS-Detaliu3Se activează imediat, prin simpla apăsare a unui buton și nu necesită întreținere, 0 costuri de mentenanță

Coborârea de siguranță PCS® se realizează fără afectarea funcționalității utilajului. Prin simpla apăsare a unui buton, sistemul de prevenție PCS® este activat, iar fierăstrăul circular cu masă mobilă este gata de lucru. PCS® funcționează fără piese de consum și, prin urmare, nu necesită întreținere.

 

 

PCS® este disponibil pentru gama Format-4 de fierăstraie circulare de formatizat cu masă mobilă din portofoliul Felder Gruppe

 

Lansare-PCS-Ligna-2019

LIGNA 2019 – lansare oficială și demonstrații live

Noul sistem de protecție și siguranță PCS® va fi prezentat de Felder Gruppe la Târgul Internațional de Prelucrarea a Lemnului Ligna 2019 care se va desfășura în perioada 27 – 31 mai la Hanovra, în Germania.

Până la prezentarea oficială, vă invităm să vedeți cum funcționează sistemul revoluționar de prevenire a accidentelor la fierăstrăul circular, urmărind materialul video de mai jos.

 

 

Cum îți poate schimba viața o tăietură la fierăstrăul circular 

Povestea tâmplarului Sascha Wein, director general al asociației tâmplarilor din Munchen 

Sascha Wein a fost dintotdeauna un tâmplar prudent, atent și concentrat în orice avea de făcut în atelier. La fel a fost și în urmă cu aproape 20 de ani într-o după-amiază de octombrie care avea să-i schimbe viața. Totul era pus la punct, spațiul de lucru era bine organizat, iar dispozitivele de siguranță ale utilajelor erau bine reglate. Și totuși, în ciuda precauției, o clipă nefastă în care și-a sucit glezna a provocat accidentul în care Sascha și-a pierdut deodată 4 degete de la mâna stângă. 

SaschaWein-PCS

Din păcate, Sasha este departe de a fi un caz izolat. Dulgheria și tâmplăria se numără printre profesiile care au un grad înalt de risc al accidentelor. În fiecare an, mii de tâmplari din toată lumea suferă accidente serioase, multe dintre ele soldându-se cu pierderea unuia sau mai multor degete. Iar prelucrarea la fierăstrăul circular este de departe cea mai des întâlnită cauză a accidentelor suferite de tâmplari.  

La 6 săptămâni după accidentul în care și-a pierdut cele 4 degete, Sasha Wein a hotărât să privească accidentul ca pe o oportunitate și a decis să se implice cât mai mult în prevenirea accidentelor și dezvoltarea măsurilor de siguranță în domeniul prelucrării lemnului. 

La scurt timp după accidentul suferit de Sasha, fostul Holz BG (în prezent Asociația Profesională a prelucrătorilor de Lemn și Metal din Germania) a dezvoltat sistemul de prindere a pieselor pe masa mobilă a fierăstraielor circulare, cunoscut și sub denumirea de “Fritz și Franz”, sistem care a împiedicat nenumărate accidente muncă.  

Dar acest lucru nu a fost suficient pentru Sascha Wein, care devenise între timp directorul general al asociației tâmplarilor din Munchen:Este nevoie de o îmbunătățire substanțială. Veniți cu ceva!”, a fost mesajul pe care Sascha l-a transmis către producătorii de utilaje și echipamente de prelucrarea lemnului, în numele tuturor tâmplarilor. Datorită eforturilor lui Sasha Wein, astăzi toate fierăstraiele circulare sunt dotate standard cu dispozitive de siguranță precum cuțitul divizor și capota de protecție a pânzei, în conformitate cu Regulamentul de Prevenire a Accidentelor DGUV al Asociației de Asigurări Sociale din Germania.  

De câțiva ani, a fost implementată și o soluție tehnică de prevenire a accidentelor la fierăstrăul circular prin blocarea instantanee a mișcării de rotație a pânzei tăietoare, însă acest sistem distruge pânza tăietoare și dăunează întregii unități de tăiere 

 

Felder Gruppe răspunde nevoii producătorilor și a dezvoltat sistemul prin care accidentele sunt prevenite. Acesta va fi lansat anul acesta la Ligna Târgul Internațional de Prelucrarea a Lemnului: noul PCS® - sistem de protecție și siguranță prin prevenirea contactului cu pânza tăietoare, o inovație Felder în materia echipamentelor de siguranță pentru fierăstraiele circulare cu masă mobilă 

La Ligna 2019, Felder Gruppe va aduce în fața vizitatorilor peste 100 de utilaje de prelucrare a lemnului, inovații tehnice și soluții de automatizare pentru un proces complet de producție. Vedeți aici toate detaliile.