Phonix Design Mobilier – Atelier de mobilă din lemn și PAL la comandă  

Horațiu PapiuCa pentru orice lucru pe care îl faci bine în viață, trebuie mai întâi să înveți să-l faci. Pentru mine, mobila de calitate este cea pe care am învățat să o fac de la meșterii mei. Noi suntem un atelier de manufactură, iar avantajul pe care îl avem este că nu suntem condiționați să luăm doar anumite lucrări. Putem face o paleta largă de produse. Astfel, onorăm comenzi mari care înseamnă proiecte pentru locuințe de la exterior la interior, facem întâi ferestrele, apoi mobilierul și amenajarea interioară.”  

Phonix Design Mobilier – Atelier de mobilă din lemn și PAL la comandă  

Horațiu PapiuCa pentru orice lucru pe care îl faci bine în viață, trebuie mai întâi să înveți să-l faci. Pentru mine, mobila de calitate este cea pe care am învățat să o fac de la meșterii mei. Noi suntem un atelier de manufactură, iar avantajul pe care îl avem este că nu suntem condiționați să luăm doar anumite lucrări. Putem face o paleta largă de produse. Astfel, onorăm comenzi mari care înseamnă proiecte pentru locuințe de la exterior la interior, facem întâi ferestrele, apoi mobilierul și amenajarea interioară.”  

INTERVIU Felder Gruppe România: Horațiu Papiu, Phonix Design Mobilier, Bonțida, Cluj

Horațiu Papiu este pasionat de tâmplărie din copilărie. Încă din școala primară a descoperit nu doar că îi place să lucreze cu lemnul, dar că este și talentat în acest domeniu. În clasa a XI-a la liceu, a obținut locul 2 la faza națională a unui concurs pe meserii și a avut onoarea de a fi premiat de Romeo Țăranu, fiul lui Gheorghe Țăranu, cei care sunt considerați părinții industriei lemnului de la noi din țară.  

Urmându-și pasiunea și bazându-se pe talentul de a lucra cu lemnul, și-a deschis propriul atelier de mobilă pe care îl numește atelier de manufactură. Produce mobilier din lemn și PAL la comandă, uși, ferestre și amenajări interioare.   

A ales să lucreze cu utilajele Felder Group pentru fiabilitatea acestora, calitatea pe care o obține în prelucrare și ușurința în utilizarefiind foarte mulțumit și de relația cu Felder Gruppe România despre care spune că totul a mers  ca uns 

 

Puncte cheie:       

  • Producțiemobilier din lemn masiv și PAL la comandă, uși, ferestre și amenajări interioare 
  • Utilaje achiziționate:      
  • Criterii pentru alegerea furnizorului de utilaje: seriozitatea și transparența furnizorului în relația cu clienții, fiabilitatea utilajelor și ușurința în utilizare, serviciile de asistență tehnică  
  • Secretul succesului afacerii sale:raportul preț-calitate al produselor oferiteseriozitatea în relația cu clienții și posibilitatea de realiza o paletă largă de produse care îi permite să onoreze proiecte complete pentru locuințe de la exterior la interior (ferestre, mobilier și amenajare interioară). 

 

Cum ați ajuns să produceți mobilă 

Horațiu Papiu: De la vârsta de 6 ani știam că voi ajunge tâmplar! În copilărie am activat în cercul de prelucrare a lemnului de la Casa pionierilor și șoimilor patriei (ceva ce pare din altă lume pentru că astăzi nu mai există așa ceva). Pe vremea aceea, existau niște cluburi foarte bine puse la punct. În clasa I, profesorul care m-a inițiat în lumea traforajului, domnul Câmpan, a venit într-o zi la școală și ne-a dat tuturor băieților din clasă câte un traforaj. Ne-a trasat câte o copită căreia îi spunea “copita zburătoare” și ne-a spus că cel care reușea primul să taie copita zburătoare va afla care este secretul pentru a se juca cu ea. Bineînțeles că până și-au montat colegii mei pânza de traforajeu deja tăiasem o copităProfesorului nu i-a venit să creadă, spunea că ceva nu e în regulă și m-a pus să mai tai una. Am tăiat-o și pe a doua și abia când eu deja o tăiam pe a treia colegii mei o terminau pe prima. Eram foarte pasionat de lemn, și acum sunt la fel 

Eu sunt un om de manufactură, nu-mi da să tai 10 mc de lemn pe zi la o mașină, că n-o să vezi performanță de la mine! Dă-mi să fac un lucru care să-mi placă, să-l gândesc, să-l ating, să simt miros de lemn, așa dau rezultate.

 

Am aflat care a fost primul contact cu lemnul, dar care a fost primul obiect din lemn pe care l-ați realizat? 

Horațiu Papiu: Primul obiect din lemn a fost în clasa a II-a sau a III-a, nu mai rețin exact, când am realizat o veioză. Țin minte că am lucrat la ea toată vara cu domnul profesor Câmpan, în vacanțe doar eu mergeam să lucrez cu el. Abajurul era octogonal, din 8 panouri tăiate la unghiurile corespunzătoare prinse cu sârmă de cupru, cu capac. Îmi pare tare rău că nu o mai am. Pe vremea aceea era o expoziție la Casa de Cultură a Studenților la care am fost onorați de prezenta lui Nicu Ceaușescu, chiar am dat mâna cu el. Spun că am fost onorați pentru ceea ce reprezenta acea expoziție, munca în sine era o onoare. Astăzi munca e mai mult o povară. O săptămână am învățat doar cum să-mi prezint lucrarea, de la partea de lemn traforată la care am muncit foarte mult, până la potențiometrul pe care l-au făcut colegii mei de la centrul de electrotehnică din cadrul Casei pionierilor și șoimilor patriei. Am ajuns la performanța de a mi se oferi locul din dreapta profesorului, adică locul celui mai bun elev din anul respectiv. Erau niște cutume foarte bine puse la punct în acea perioadă care ne-au format și pe noi ca indivizi. 

În clasa a IV-a știam deja că liceul de industrializare a lemnului din Cluj era extrem de bine pus la punct. Pot să spun că după 4 ani de liceu în care făceai 2 săptămâni de teorie și 2 de practică nu aveai cum să nu acumulezi măcar informațiile de bază din domeniu, să poți diferenția o bucată de fag de o bucată de stejar sau să știi cum se pregătește lemnul pentru lăcuit, și așa mai departe. Eu în perioada liceului m-am format, atunci mi-am pus bazele meseriei.  

În clasele a IX-a și a X-a am participat la concursurile pe meserii la fazele județene, în clasa a XI-a am fost la faza națională și am câștigat locul 2. Am fost premiat chiar de Romeo Țăranu, fiul lui Gheorghe Țăranu, cei care sunt considerați părinții industriei lemnului de la noi din țară. 

 

V-ați dedicat întreaga viață lemnului. Ajungând în prezent, ce faceți acum?  

Horațiu Papiu: Acum realizăm mobilier din lemn masiv, uși, ferestre, scări, pardoseală și mobilă din PAL și MDF furniruit și masiv. Fiind atelier de manufactură și lucrând de-a lungul timpului cu oameni pricepuți, pot să spun că ne descurcăm cu aproape orice fel de comandă, încercăm să cuprindem o paletă cât mai largă de produse.  

Între lemn și PAL, comenzile sunt aproximativ egale, 50% pe PAL și 50% pe lemn. 

Pe partea de PAL, dacă bucătăria comandată are structura din PAL și fronturile sunt din lemn masiv putem face în jur de 2 bucătării complete pe lună. Dacă sunt doar din PAL, lucrăm mai multe 

Pe partea de lemn, producția variază de la o lună la alta în funcție de comenzi. De exemplu, avem unele luni când facem doar ferestre.  

Avem și unele lucrări mari care înseamnă să luăm un proiect pentru locuință de la exterior la interior, adică facem întâi ferestrele, apoi mobilierul și amenajarea interioară. 

Fiind un atelier de manufactură, avem un avantaj. Nu suntem condiționați să luăm doar anumite lucrări pentru că putem face o paleta mai largă de produse, iar acest lucru ne dă siguranță mai mare în a putea merge înainte și a face planuri de viitor. 

Realizăm mobilier din lemn masiv, uși, ferestre, scări, pardoseală și mobilă din PAL și MDF furniruit și masiv. Ne descurcăm cu aproape orice fel de comandă.

Horațiu Papiu lângă o ușă și ferestre din lemn gata de livrat
Horațiu Papiu lângă o ușă și ferestre din lemn gata de livrat

 

Aveți o lucrare de suflet? Vă amintiți în mod special de o lucrare anume?  

Horațiu Papiu: Da, aș putea să vă spun despre o lucrare pe care am realizat-o în urmă cu 6 ani. Niște prieteni foarte buni de-ai noștri au făcut proiectul de amenajare a fostei fabrici de bere Ursus unde este și un restaurant. Pentru acel restaurant noi am realizat barul lung de 7 metri, mesele și pereții placați cu lemn (boiserie). Are o poveste întreagă această lucrare și este una de referință pentru noi. 

 

Familia dumneavoastră se implică în afacere?  

Horațiu Papiu: Da, se implică. Părinții m-au sprijinit mereu și soția lucrează cu mine în producție. Fără sprijinul familiei nu reușeam să fac ceea ce am făcut până acum. Părinții m-au susținut de-a lungul vieții nu neapărat prin implicarea directă în afacere pentru că ei au alte meserii, lucrează în domeniul financiar, dar tot timpul mi-au fost alături atunci când am întâmpinat probleme.  

 

Cum ați ajuns să colaborați cu Felder Gruppe România? 

Horațiu Papiu: În 2006 căutam să cumpăr un circular și parcă toți furnizorii de utilaje la care am apelat încercau să mă aburească, în sensul că încercau neapărat să-și vândă marfa. Psihologic, trebuie să știi cum să lucrezi cu un om chiar dacă îi oferi un lucru bun. Trebuie să-i spui de ce este bun, să-l convingi cu argumente și să-i spui beneficiile. Întâmplarea a făcut să răsfoiesc o revistă de profil și am dat peste Felder. Ce m-a atras cel mai mult a fost transparența, parcă îmi spunea “domn-le, îți ofer chestia asta cu banii ăștia”, lucru care la ceilalți nu s-a întâmplat. Am pus mâna pe telefon și vorbit cu un consultant Felder Gruppe România. Omul acela pur si simplu m-a fermecat, toate informațiile pe care mi le-a dat au fost foarte precise și concise. Astfel, am luat primul circular de la Felder Gruppe România și am și plătit mai mult decât prețul pe care îl văzusem inițial în acea revistă. Dar de ce am plătit mai mult? Pentru că l-am configurat cu ce aveam eu nevoie, dotări opționale care bineînțeles că au generat costuri în plus.  

Despre Felder îmi făcusem deja o părere bună după ce am văzut oferta din revistă. Contactul cu oamenii de la Felder Gruppe România a fost un bonus, toți sunt extrem de bine pregătiți.  

Ce m-a atras cel mai mult a fost transparența, parcă îmi spunea “domn-le, îți ofer chestia asta cu banii ăștia”, lucru care la ceilalți nu s-a întâmplat. Am pus mâna pe telefon și vorbit cu un consultant Felder Gruppe România. Omul acela pur si simplu m-a fermecat, toate informațiile pe care mi le-a dat au fost foarte precise și concise.

fierăstrăul panglică Felder FB 610 în atelierul Phonix Design Mobilier
Horațiu Papiu lucrând la fierăstrăul panglică Felder FB 610

 

Ce luați în considerare atunci când achiziționați un utilaj?  

Horațiu Papiu: În primul rând calitatea, fiabilitatea și ușurința în utilizare. Cu utilajele Felder Group efortul pe care îl depunem în prelucrare raportat la calitatea pe care o obținem este redus 

În al doilea rând, mă interesează asistența tehnică. Service-ul la Felder Gruppe România este ireproșabil. Nu s-a întâmplat niciodată să avem nevoie de ceva și să nu se rezolve, să fim amânați sau să ni se ia bani pe ceva ce nu s-a făcut. Niciodată. Totul a mers ca uns în relația cu Felder Gruppe România. 

Felder D 963 în atelierul Phonix Design Mobilier
Mașina de rindeluit la grosime Felder D 963 în atelierul Phonix Design Mobilier

 

Ce credeți că apreciază cel mai mult clienții la dumneavoastră? 

Horațiu Papiu: Aș vrea să cred că cel mai mult apreciază calitatea, mai precis raportul preț-calitate pe care reușim să-l oferim. Datorită utilajelor pe care le avem putem oferi un raport bun 

Și, la fel ca orice firmă serioasă, încercăm să ne respectăm cuvântul. Ce spunem că facem, aia facem. Într-un cuvânt, cred că la noi clienții apreciază foarte mult seriozitatea.    

 

Ce înseamnă pentru dumneavoastră mobilă de calitate? 

Horațiu Papiu: Ca pentru orice lucru pe care îl faci bine în viață, trebuie mai întâi să înveți să-l faci. Învățând să faci bine acel lucru, dacă ești și un om cu conștiință, un om echilibrat, n-ai cum să nu reușești. Și-atunci, pentru mine, o mobilă de calitate este o mobilă pe care o fac așa cum am învățat de la meșterii mei, fără niciun rabat de la calitate, aspect care din păcate s-a cam pierdut. Mă uit la foarte mulți colegi de-ai mei de breaslă pe care îi văd cum lucrează și care îmi tot spun “tu nu știi să faci bani“. Dar nici nu vreau, mie îmi ajung banii pe care îi fac. Dar când ajung cu lucrarea la client, omul este mulțumit de ea. Aș putea povesti o zi întreagă despre cum se face o mobilă de calitate, să vă spun care sunt diferențele între ce se găsește acum pe piață și ceea ce produc eu, pentru că oamenii nu prea sesizează aceste diferențe. Dacă ești un om foarte bun pe vânzări poți să vinzi și gheață eschimoșilor, dar asta nu înseamnă că gheața ta este de calitate. La fel cum există deopotrivă și cei care nu știu să-și vândă marfa și poate că lucrează de 10 ori mai bine decât alți. Ca să vă dau un exemplu, pe mine mă costă mai mult să fac un blat din lemn masiv decât să-l cumpăr gata făcut. Dar ultimul client pentru care am făcut mobilă cu blat din lemn masiv a venit la mine să-mi spună că și prieteni de-ai lui au astfel de mobilier, dar diferența între ele este ca de la cer la pământ. Aceasta este reclama cea mai bună pentru noi, recomandarea.     

 

Descoperă și tu întreaga gamă de utilaje pentru prelucrarea lemnului pe https://magazin.felder-gruppe.ro/. Găsești toate informațiile de care ai nevoie, poți solicita cereri de ofertă sau comanda direct online.