Sculpturi din lemn masiv realizate la Sovata ajung în toate colțurile lumii. Retehnologizare cu fonduri europene, export 100%. 

Statex – Sovata, o afacere de succes.  

„Piesele noastre merg în toată lumea, dar exportăm cel mai mult în Germania, Italia și Elveția, apoi Statele Unite ale Americii. Pentru noi, calitatea este pe primul loc în absolut orice. Din acest motiv am ales Felder Gruppe România, pentru calitatea utilajelor.” (Cristian Dan)

Sculpturi din lemn masiv realizate la Sovata ajung în toate colțurile lumii. Retehnologizare cu fonduri europene, export 100%. 

Statex – Sovata, o afacere de succes.  

„Piesele noastre merg în toată lumea, dar exportăm cel mai mult în Germania, Italia și Elveția, apoi Statele Unite ale Americii. Pentru noi, calitatea este pe primul loc în absolut orice. Din acest motiv am ales Felder Gruppe România, pentru calitatea utilajelor.” (Cristian Dan)

INTERVIU Felder Gruppe România: Cristian Dan, Statex, Sovata, Mureș

Cristian Dan, un ardelean pasionat de sculptură încă din copilărie, a accesat fonduri europene cu care și-a retehnologizat întreaga linie de producție cu utilaje Felder Gruppe. Cu ajutorul lor realizează sculpturi din lemn masiv pe care le exportă în toată lumea. Pe lângă răbdare și perseverență, secretul succesului pentru Cristian Dan îl reprezintă calitatea, înainte de orice.  

 

Puncte cheie:      

  • Producțiesculpturi din lemn masiv la comandă 
  • Utilaje achiziționate prin fonduri europene:   
  • Criterii pentru alegerea furnizorului de utilaje: calitatea utilajelor și avantajul unui singur partener pentru toate utilajele cu service complet și linie telefonică dedicată 
  • Secretul succesului: perseverența și răbdarea 
  • Sfaturi și recomandări pentru viitorii antreprenori: să nu se sperie oricât de complicat ar părea și să aibă încredere că până la urmă vor reuși. 

 

Cere ofertă pentru Fonduri Europene 2023

 

Cum ați ajuns în acest domeniu? De unde pasiunea pentru lemn? 

Cristian Dan: Sunt pasionat de sculptura în lemn încă din copilărie, iar pe la vârsta de 9 ani am avut primul contact cu această lume. La început a fost mai mult tatonare, dar încet, încet a devenit o pasiune care mi-a intrat pe sub piele. Am urmat și cursuri în domeniu, prima dată am învățat stilurile de sculptură, iar apoi am studiat arte plastice.    

 

Care a fost primul obiect pe care l-ați realizat?  

Cristian Dan: În copilărie am realizat primele mele obiecte decorative. Ulterior, când am trecut la nivelul profesionist, primele obiecte pe care le-am vândut au fost niște statuete, însă nu mai știu exact ce reprezentare aveau. 

 

Familia dumneavoastră se implică în afacere? 

Cristian Dan: Soția mă ajută foarte mult, fără ea cred că nu aș fi reușit să realizez ceea ce am realizat până acum. Ea se ocupă de tot ce înseamnă acte necesare desfășurării activității, ea ține contabilitatea. 

 

Cam cât produceți anual? 

Cristian Dan: Greu de spus, depinde de dimensiuni. Dacă ar fi să le clasificăm, cred că pe an realizăm câteva sute de statuete de până în 40 de cm, câteva bucăți de dimensiuni mai mari și ajungem apoi la piese record, cum a fost una pe care am realizat-o în urmă cu doi ani, cu dimensiunea de 4,60 m, care reprezenta un cărător de ceasuri cu cuc îmbrăcat tradițional din zona Pădurii Negre din Germania 

 

Mai avem comenzi pentru urși în mărime naturală pentru pârtii de schi din Germania sau Italia, sculpturi cu dimensiuni de 2,30 m care cântăresc în jur de 200-300 kg, în funcție de materialul din care le lucrăm, realizăm și crucifixuri cu înălțime de 2,80 m. Astfel de lucrări durează 2 – 3 luni. 

Pe an, realizăm câteva sute de statuete de până în 40 de cm, câteva bucăți de dimensiuni mai mari și ajungem apoi la sculpturi record, cum a fost una pe care am realizat-o în urmă cu doi ani, cu dimensiunea de 4,60 m.

Lucrăm foarte mult manual, dar în prima fază a producției ne ajută foarte mult utilajele pe care le avem de la Felder Gruppe România. Tot ce înseamnă pregătirea materialului, prelucrarea lemnului de tei pe care noi îl folosim se realizează cu utilajele.  

 

Lucrăm foarte mult manual, dar în prima fază a producției ne ajută foarte mult utilajele pe care le avem de la FelderGruppe România. Tot ce înseamnă pregătirea materialului, prelucrarea lemnului de tei pe care noi îl folosim se realizează cu utilajele.

 

Unde ajung sculpturile Statex?  

Cristian Dan: Toată producția noastră merge la export, nu avem deloc comenzi pe piața din România, din păcate. Piesele noastre merg în toată lumea, dar exportăm cel mai mult în Germania, Italia și Elveția, apoi Statele Unite ale Americii. Avem câteva lucrări care pleacă în Australia și recent am semnat un contract cu Olanda pentru ornamente.          

Toată producția noastră merge la export. Piesele noastre merg în toată lumea, dar exportăm cel mai mult în Germania, Italia și Elveția, apoi Statele Unite ale Americii.

 

În cadrul proiectului european de finanțarepe ce criterii v-ați ales consultantul de proiect și furnizorii 

Cristian Dan: Consultantul de proiect l-am ales pe recomandări. Și cu toate că am primit referințe bune, am fost destul de neîncrezător la început. Tot proiectul a durat 3 ani, am tot așteptat avize din partea statului, dar până la urmă am reușit.  

 

De ce ați ales Felder Gruppe România? 

Cristian Dan: Pentru noi, calitatea este pe primul loc în absolut orice. Din acest motiv am ales Felder Gruppe România, pentru calitatea utilajelor. Chiar vreau să vă mulțumesc pe această cale pentru cum am reușit să colaborăm, pentru cum m-ați ajutat și m-ați îndrumat în alegerea utilajelor.

Apoi, al doilea motiv a fost că am vrut ca toate utilajele să fie de la un singur partener pentru ca ulterior service-ul să fie la un singur apel telefonic, să nu dau telefoane în 10 părți pentru 10 utilaje diferite 

Pentru noi, calitatea este pe primul loc în absolut orice. Din acest motiv am ales Felder Gruppe România, pentru calitatea utilajelor.

 

Cum vă ajută echipamentele Felder Gruppe în activitate? 

Cristian Dan: Sunt foarte mulțumit de calitatea pe care o obținem, mai ales de rezultatele pe care ni le oferă arborele Silent-Power® de pe cele două utilaje: mașina combinată cu 2 operații pentru îndreptare și rindeluire la grosime Felder AD 951 și mașina de rindeluit la grosime Felder D 951. 

administrator-Statex-Felder-AD951
Foto: Cristian Dan, lângă mașina combinată cu 2 operații pentru îndreptare și rindeluire la grosime Felder AD 951 cu arbore de rindeluire Silent-Power®, conectată la sistemul profesional staționar de exhaustare Felder AF 22 Stand. În spate, compresorul staționar cu șurub Schneider AirMaster AM B 7-8-500 XBD

 

Apoi, mașina de frezat Felder F 700 M este extraordinară, raportul calitate-preț este foarte bun, se încadrează perfect în standardele și nevoile noastre de prelucrare. 

Sunt foarte mulțumit de calitatea pe care o obținem, mai ales de rezultatele pe care ni le oferă arborele Silent-Power® de pe cele două utilaje AD 951 și D 951. Iar mașina de frezat Felder F 700 M este extraordinară, raportul calitate-preț este foarte bun, se încadrează perfect în standardele și nevoile noastre de prelucrare.

 

Cu ce probleme v-ați confruntat în timpul derulării programului european de finanțare? 

Cristian Dan: Programul a decurs bine, am întâmpinat o singură problemă atunci când am vrut să schimbăm unul dintre utilaje. La început am trecut în proiect doar abricht-ul și ulterior am trecut mașina combinată pentru îndreptare și rindeluire la grosime. În rest, nu am avut probleme.  

 

Care este secretul succesului pentru o afacere demarată cu fonduri europene?  

Cristian Dan: Perseverența și răbdarea, nimic mai mult 

 

Ce i-ați sfătui pe cei care vor să apeleze la fonduri europene pentru retehnologizare, așa cum ați făcut dumneavoastră?   

Cristian Dan: Să nu se sperie și să aibă încredere că până la urmă vor reuși. E ca în sport, eu am practicat judo la nivel profesionist, aproximativ 4 ani am fost în divizia A la categoria mică și sportul m-a învățat să fiu perseverent.  

 

Cere ofertă pentru Fonduri Europene 2023

 

Ce înseamnă pentru dumneavoastră calitatea? 

Cristian Dan: Calitatea este pe primul loc întotdeauna. Prima dată calitatea, apoi cantitatea. Eu niciodată nu trec la pasul următor dacă nu sunt convins că am obținut calitatea pe care mi-am dorit-o. Pentru mine calitatea înseamnă perfecțiune. 

Calitatea este pe primul loc întotdeauna. Prima dată calitatea, apoi cantitatea. Eu niciodată nu trec la pasul următor dacă nu sunt convins că am obținut calitatea pe care mi-am dorit-o. Pentru mine calitatea înseamnă perfecțiune.

 

Ce planuri de viitor aveți? 

Cristian Dan: Pe viitor vrem să ne dezvoltăm activitatea, avem în plan să angajăm și oameni noi, dar nu vreau să ne extindem foarte mult pentru că acest lucru ar putea să ne afecteze nivelul de calitate la care lucrăm. Cu cât ai comenzi mai mari sau mai multe, cu atât se pierde din calitatea lucrării. În plus, noi chiar nu putem face față multor comenzi pentru că nu avem suficienți oameni bine pregătiți. Din păcate, nprea mai sunt tineri care să fie atrași de această meserie.  

    

 

Vă invităm pe website-ul www.statexwoodcarvings.com să vedeți varietatea de sculpturi din lemn realizate de Statex, Sovata – Mureș care ajung în toate colțurile lumii.