Zsofra Tamas: Tâmplărie de calitate cu tradiție de aproape 60 de ani 

Mihai Andras Tamas: „Poate pe client nu-l interesează cu ce utilaje lucrezi în atelier sau cât de greu îți este în producție. Pe client îl interesează calitatea pe care i-o oferi și termenul în care poți onora comanda. Cât de bine și ușor lucrezi tu pentru a obține nivelul de calitate pe care clienții și-l doresc este strict decizia ta. Dacă vrei să lucrezi și ușor, și bine, și repede ai nevoie de utilaje de calitate.”

Zsofra Tamas: Tâmplărie de calitate cu tradiție de aproape 60 de ani 

Mihai Andras Tamas: „Poate pe client nu-l interesează cu ce utilaje lucrezi în atelier sau cât de greu îți este în producție. Pe client îl interesează calitatea pe care i-o oferi și termenul în care poți onora comanda. Cât de bine și ușor lucrezi tu pentru a obține nivelul de calitate pe care clienții și-l doresc este strict decizia ta. Dacă vrei să lucrezi și ușor, și bine, și repede ai nevoie de utilaje de calitate.”

INTERVIU Felder Gruppe România: Mihai Andras Tamas, Zsofra Tamas, Cluj

Familia Tamas se mândrește cu o tradiție de aproape 60 de ani în tâmplărie. Pasiunea pentru prelucrarea lemnului s-a transmis natural din generație în generație. Mihai Andras Tamas a învățat secretele prelucrării lemnului de la tatăl său, a lucrat ca ucenic de la vârsta de 15 ani și acum le transmite mai departe copiilor săi care vin să lucreze în atelier pe timpul vacanțelor școlare.   

Atelierul Zofra Tamas realizează mobilier din lemn la comandă, uși-ferestre, scări-pardoseală, iar în acest moment lucrează în principal mobilier pentru firme. Mihai Andras Tamas lucrează cu utilaje Felder din 2007. Atunci a achiziționat mașina combinată pentru tăiere/frezare KF 700 S PRO. Pentru că a fost foarte mulțumit de calitatea oferită în prelucrare, în 2018, când a fost nevoit să-și reutileze atelierul, a decis să achiziționeze toate echipamentele de care avea nevoie tot de la Felder Gruppe România.    

 

Puncte cheie:        

  • Producție: mobilier din lemn la comandă, uși-ferestre, scări-pardoseală  
  • Utilaje achiziționate:        
  • Criterii pentru alegerea furnizorului pentru utilaje: calitate, fiabilitate și eficiență în prelucrare 
  • Secretul succesului afacerii sale: calitatea produselor și respectarea termenelor de producție 

 

Cum ați ajuns în acest domeniu? 

Mihai Andras Tamas: Pasiunea pentru lemn este moștenire de familie, tatăl meu a fost tâmplar. De la el am învățat să fac mobilă lucrând ca ucenic. Atingem 60 de ani de tradiție în prelucrare. Și tatăl meu a început să facă tâmplărie tot de la vârsta de 15 ani. Din 2003 am început să lucrez singur și să duc această meserie din tată în fiu. 

Pasiunea pentru lemn este moștenire de familie, tatăl meu a fost tâmplar. Atingem 60 de ani de tradiție în prelucrare.

 

Aveți vreo lucrare deosebită de care vă amintiți în mod special? 

Mihai Andras TamasDa, prima lucrare pe care am făcut-o de când am început să lucrez singur, fără tatăl meu. Este vorba de o ușă de intrare pentru o școală de la noi din zonă, trebuia să reproduc ușa veche de 100 de ani care urma să fie înlocuită. A fost o lucrare deosebită care m-a pus la încercare pentru că a trebuit să refolosesc elementele vechi, inclusiv grilajele metalice.  

O altă lucrare deosebită este chiar una dintre cele mai recente, o comandă pentru fabrica Bosch de la Jucu pentru care am realizat niște mese deosebite cu picioare interesante. 

 

Știm că este o afacere de familie cu tradiție. Cum vă împărțiți sarcinile?  

Mihai Andras TamasSoția lucrează direct în producție, ea este responsabilă de finisaje. Copiii lucrează și ei în atelier pe timpul vacanțelor. Cu această ocazie văd care este diferența între munca fizică și învățătură, e o lecție bună pentru ei 

Soții Mihai Andras și Krisztina Tamas - clienți Felder Gruppe România
Foto: Soții Mihai Andras și Krisztina Tamas lângă mașina de rindeluit la grosime Felder D 963 (stânga) și mașina de calibrat și șlefuit Felder FW 950 classic cu 1 grup combinat de calibrare/șlefuire (dreapta)

 

Ce produceți mai exact?  

Mihai Andras Tamas: Realizăm în principal mobilier office, amenajări birouri, dar facem și piese de mobilier de design. În acest moment colaborăm cu o firmă de design care are contracte cu firme din domeniul IT, iar noi facem producția de birouri. Lucrăm prioritar aceste proiecte, apoi luăm și comenzile individuale de la clienți persoane fizice. De obicei, clienții persoane fizice vin la noi doar cu niște schițe sau poze și ne spun cam ce și-ar dori. Noi ne străduim să facem exact ceea ce vor și lucrăm fără desene tehnice, fără schițe cu detalii, iar acest lucru este uneori dificil.   

În acest moment colaborăm cu o firmă de design care are contracte cu firme din domeniul IT, iar noi facem producția de birouri. Lucrăm prioritar aceste proiecte, apoi luăm și comenzile individuale de la clienți persoane fizice.

 

Cum ați ajuns să lucrați cu utilajele Felder? 

Mihai Andras Tamas: Niște colegi de-ai noștri aveau utilaje Felder și nu doar că am primit referințe bune, dar le-am și văzut că merg bine. În 2007 am luat și noi primul utilaj Felder, mașina combinată pentru tăiere/frezare KF 700 S PRO de care am fost foarte mulțumiți. Din păcate, în anul 2018 am avut un necaz și am fost nevoiți să cumpărăm din nou toate utilajele de care aveam nevoie. Bineînțeles, le-am luat tot de la Felder Gruppe România.  

 

Cum vă ajută în producție utilajele Felder Group? 

Mihai Andras Tamas: Sunt mulțumit de ele, merg foarte bine, nu am niciun reproș de făcut. Am ajuns la concluzia că nu merită să te zgârcești și să iei utilaje la mâna a doua pentru că, în timp, ai cheltuieli mari pentru întreținere și reparații. În schimb, e adevărat că sunt costuri mai mari cu achiziția atunci când investești în echipamente noi, dar acestea se amortizează în timp. Ca să fiu mai precis, cu utilajele Felder Group în primii ani de utilizare nu am avut nevoie deloc de intervenții sau reparații, deci nu am avut deloc costuri suplimentare.     

Sunt mulțumit de utilajele Felder Group, merg foarte bine, nu am niciun reproș de făcut. În primii ani de utilizare nu am avut nevoie deloc de intervenții sau reparații, deci nu am avut deloc costuri suplimentare.

Fierăstrăul circular cu masă mobilă de formatizat Felder K 940 S n atelierul Zsofra Tamas
Foto: Fierăstrăul circular de formatizat cu masă mobilă Felder K 940 S, mașina normală de frezat Felder F 900 Z cu masă mobilă de cepuit cu ax înclinabil și sistemul industrial staționar de exhaustare Felder RL 300, în atelierul Zsofra Tamas

 

Poate pe client nu-l interesează cu ce utilaje lucrezi în atelier sau cât de greu îți este în producție. Pe client îl interesează calitatea pe care i-o oferi și termenul în care poți onora comanda. Cât de bine și ușor lucrezi tu pentru a obține nivelul de calitate pe care clienții și-l doresc, este strict decizia ta. 

Dacă vrei să lucrezi și ușor, și bine, și repede ai nevoie de utilaje de calitate.

 

Ce credeți că apreciază cel mai mult clienții la produsele pe care le oferiți? 

Mihai Andras Tamas: Cred că cel mai mult apreciază finisajele pe care le facem și faptul că au garanția durabilității. Produsele noastre rezistă în timp, își păstrează aceeași calitate peste ani, iar acest lucru se datorează și experienței pe care o am, dar și pasiunii pe care o pun în tot ceea ce fac în producție.  

Clienții sunt impresionați și de pasiunea cu care lucrez, își dau seama că fac un lucru de calitate pentru că îmi și place foarte mult ceea ce fac.

Mihai Andras Tamas lângă utilajele de Felder
Foto: Mihai Andras Tamas lângă mașina de rindeluit la grosime Felder D 963 și fierăstrăul panglică Felder FB 610. În dreapta, mașina de calibrat și șlefuit Felder FW 950 classic cu 1 grup combinat de calibrare/șlefuire

 

Ce înseamnă pentru dumneavoastră mobila de calitate? 

Mihai Andras TamasDin punctul meu de vedere, ca să faci mobilă de calitate trebuie să ai în vedere trei aspecte:  

  • materia primă să fie de calitate – eu nu fac rabat la calitatea materialelor cu care lucrez; 
  • îmbinările să fie foarte bine făcute pentru că acestea contribuie la o durată de viață îndelungată – mai simplu spus, pe cât de bine sunt realizate îmbinările, pe atât de trainice vor fi piesele de mobilier; 
  • finisajele să fie realizate foarte bine pentru că aspectul final contează foarte mult în ochii clienților. 

La toate acestea, dacă adaugi pasiuneobții mobilă cu adevărat de calitate.