INTERVIU: Andrei Udrea, CRIS Antrepriză de Construcții, companie de construcții civile și amenajări interioare, cu propriul atelier de producție mobilier
CRIS Antrepriză de Construcții este afacerea familiei Udrea. Soții Udrea, ambii ingineri constructori hidro, au pus bazele companiei în anul 1997. Au pornit atunci la drum în domeniul construcțiilor civile și al amenajărilor interioare. Ulterior, în anul 2000 au deschis atelierul de prelucrare a lemnului, în cadrul companiei, pentru a putea onora comenzile de mobilier ale clienților.
În prezent, fiul lor, Andrei Udrea este în curs de preluare a întregii afaceri, cu un plan propriu de dezvoltare.
Puncte cheie:
- Producție: producție de mobilier din lemn, plăci fibrolemnoase (PAL, MDF, HDF), plăci compozite (HPL, Corian) pentru proiectele companiei din domeniul construcțiilor și amenajărilor interioare
- Utilaje achiziționate:
-
- Tăiere-formatizare: Fierăstrău circular de formatizat cu masă mobilă Felder K 945 S și fierăstrău panglică (banzic vertical) Hammer N4400
- Aplicare cant: Mașină profesională pentru aplicarea cantului Felder G 330
- Îndreptare-rindeluire la grosime: Hammer A3 41 – mașină pentru îndreptat și rindeluit la grosime
- Frezare: Mașină de frezat cu masă mobilă de cepuit și ax înclinabil Hammer F3
- Exhaustare: sistem profesional mobil de exhaustare Felder AF 14
-
- Criterii pentru alegerea furnizorului de utilaje: soluții ce întrunesc standarde înalte de calitate, sprijin în alegerea utilajelor potrivite, suport de-a lungul anilor în completarea gamei de utilaje, comunicarea optimă cu echipa Felder Group
- Secretul succesului afacerii lor: soluții complete, de la construcții, la amenajări interioare și mobilier, seriozitate, calitatea produselor finite, respect față de client și resursele acestuia
- Planuri de viitor: predarea ștafetei de la fondatorii companiei către fiul acestora, dezvoltarea atelierului ce produce piese de mobilier, crearea unei linii de produse unicat cu design propriu
Cum a apărut nevoia deschiderii atelierului de mobilier, în cadrul firmei de construcții?
Soții Udrea: Și mie și soției ne place lucrul cu lemnul. Atelierul a fost cel mai ușor de urmărit și parcă cel mai ușor de contabilizat și de ținut o evidență. Plus că el a dat farmecul firmei, că degeaba pui faianță, zugrăvești. Dar când ai venit și cu o piesă de mobilier, o plintă, un pervaz la o ușă, un lambriu mai deosebit, deja ai adus plus valoare.
Țin minte că primul utilaj pe care l-am luat de la Felder Group în anii aceia de început a fost un K 700 S, pe care l-am înlocuit recent cu un utilaj nou.
Andrei Udrea: Noi suntem o firmă de construcții și deținem și un atelier ce produce piese de mobilier pe care le oferim ori clienților noștri, ori ca activitate în cadrul proiectelor derulate cu aceștia, ori ca activitate independentă. Putem spune că aducem o valoare în plus pe segmentul nostru datorită acestei direcții de prelucrare a lemnului în vederea furnizării pieselor de mobilier dorite de clienții noștri.
Atelierul de mobilier vine să completeze activitatea noastră din construcții.
La fel de bine putem răspunde și clienților din domeniul privat, care doresc mobilier, putem face și astfel de lucruri. Eu recent mi-am mobilat casa prin producție proprie, am realizat designul și mobila a fost făcută la noi în atelier.
Avem și atelierul de lăcătușerie. Avem două echipe de tâmplari și lăcătuși care lucrează împreună și se completează. Suntem puțin mecanizați. Adică noi nu avem automatizare specifică unei fabrici mari. Nu avem linie de producție. Până la urmă e un lucru făcut manual.
Ne folosim de utilaje, dar îmbinările și piesa finită presupune un mare volum de muncă manuală și cred că asta cumva caută unii dintre clienții noștri. Nu e ceva impersonal, făcut în linie de mare producție, identic de nu știu câte ori. Fiecare piesă până la urmă e un unicat.
Fiecare bucată intră, este luată în mână, este prelucrată și are istoria ei proprie. Cum ziceam, nu suntem o fabrică mare de prelucrare a mobilei, ci ne apropiem de domeniul artizanal.
Am avut și avem nevoie de utilaje pe care să ne putem baza și care să fie fiabile și să nu ne lase la greu.


Părinții au deschis compania, iar parcursul dumneavoastră care a fost?
Andrei Udrea: Eu sunt inginer structurist și m-am specializat în străinătate în dinamica construcțiilor. Ingineria mă ajută mult și în domeniul acesta al producției de mobilier. Există niște principii de rezistență pe care trebuie să le înțelegi și când vii din domeniu, le percepi mult mai bine decât dacă vii din afara lui. E o legătură acolo la o scară mai mică.
Am plecat la 25 de ani în Germania la un master și după aceea am lucrat acolo. Vreo doi ani am studiat și șapte ani am lucrat în inginerie mecanică și structurală. M-am hotărât în 2021, pe fondul crizei sanitare, să mă întorc în România și am preluat ușor, ușor afacerea de la părinții mei. M-am implicat în firmă și, evident, și în atelierul de producție.
Vă aduceți aminte cum a arătat primul proiect pe care l-ați făcut cu lemn?
Soții Udrea: Primul proiect care l-am făcut a fost chiar cu lemn masiv, cu lemn de nuc. La vremea aceea, fondatorul firmei Farmexim avea de refăcut blatul unui birou din lemn de nuc. Dânsul era mare iubitor de artă, a achiziționat de-a lungul anilor tablouri, piese de mobilier cu o istorie în spate și a avut de refăcut la un moment dat acel birou. Și la vremea aceea, noi aveam un tâmplar, care era de fapt mai mult un dulgher, lucra cu rindeaua, cu aracet. Dar am zis să ajutăm. Am refăcut acel birou, clientul a fost mulțumit și chiar el a fost cel care ne-a încurajat să lucrăm mai departe și cu lemn. După acel prim birou recondiționat, am luat un circular și prima comandă lucrată cu utilajul acela a fost o bibliotecă de lemn tot pentru dumnealui. Apoi am avut comenzi mai mari de la același client, am lucrat mobilierul sediului Farmexim, am lucrat și lambriuri din lemn de cireș acolo.
Cine sunt clienții dumneavoastră acum?
Andrei Udrea: Principalul nostru client în acest moment este grupul Sphera, care înseamnă KFC, Taco Bell și Pizza Hut. Reprezintă cumva miezul clienților, dar nu suntem limitați doar la ei. Noi ne adresăm oricui dorește să vină înspre noi pentru un proiect personalizat.
Noi realizăm de exemplu counter desk-ul de la KFC, care este probabil piesa noastră vedetă.Sunt proiecte mari în cadrul cărora noi nu suntem nevoiți să apelăm la alte ateliere pentru a realiza partea de lemnărie. Avem utilajele noastre proprii, de la Felder Group.

Soții Udrea: Iar aici se cunoaște dotarea atelierului, puterea utilajelor Felder Group.
Iar aici se cunoaște dotarea atelierului, puterea utilajelor Felder Group. Acesta este un punct forte la produsele noastre, numai prin înlocuirea pânzei circularului, poți să tai diverse materiale.
Circularul de la Felder poate să taie de la produse lemnoase (lemn masiv, PAL, MDF, panel furniruit) la materiale compozite (fibrociment, HPL, Corian) sau chiar aluminiu. Trebuie doar schimbată pânza. Nu ne limităm doar la lemn.
E fantastic să schimbi pânza și să tai patru-cinci tipuri de materiale cu el, neforțându-l. Băieții noștri s-au obișnuit să lucreze cu el și sunt foarte mulțumiți.
De aceea vechiul circular Felder l-am schimbat tot cu un produs Felder.

Andrei Udrea: Materialul Corian este un compozit patentat pe care îl găsiți la toate fast food-urile atunci când vorbim de mobilier, fiind foarte rezistent și durabil. În sine, noi pentru că lucrăm cu acest material, aducem un plus de valoare. Plus că facem și lucrări din lemn ce includ inserții din Corian.
De asemenea, Corianul este un material iubit de designerii de interior pentru locuințe premium; este folosit mai ales pentru mobilierul din băi, rezistă la apă și se prelucrează relativ ușor. Noi îl combinăm și cu lemn, pentru counter desk-urile de la KFC, de exemplu. Îl folosim și pentru mobilierul din băile lor.
Am făcut și exporturi de mici piese de mobilier, pentru un partener din Germania care a realizat piese de mobilier de baie din Corian cu picioare din inox.
Iar Corianul îl prelucrăm tot cu utilajul Felder.

Cum ați ajuns la utilajele Felder Group?
Soții Udrea: Nu mai știm exact. Efortul financiar a fost mare atunci la început, asta-i clar. Dar a meritat. Atunci erau vremuri tulburi, contracte care nu erau previzibile, încasări greoaie. Dar fix în acele momente am făcut cele mai mari achiziții. Și ați avut oferta cea mai bună din piață la vremea respectivă, raportat la calitate.
Și să știți că în principal noi nu ne-am orientat neapărat după nume. Contactul cu oamenii a contat foarte mult.
Ne-a convins la vremea aia faptul că am putut sta față în față cu cineva care ne-a prezentat utilajul.
Chiar și acum, când am achiziționat noul utilaj, echipa pe care o aveți a făcut tot posibilul să ne aducă în showroom la voi. E un lucru mare. Am mers împreună cu Andrei și cu meșterii pe care îi avem noi în atelier și v-am făcut o vizită.
Omul care era acolo, Paul Nastase – Director Regional Vânzări Transilvania și Maramureș a lăsat tot ce avea de făcut și ne-a explicat multe lucruri, a pornit utilajul. Asta contează foarte mult.
Pot spune că oamenii de la Felder Group România contează.

Andrei Udrea: Am rămas tot la Felder pentru că am avut deja experiență cu circularul vechi care ne-a ținut 18 ani de zile.
Și atunci am înțeles, ok, deci e de calitate, rămânem la același brand.
Soții Udrea: Nu e de colo să dai 18.000 de euro să schimbi utilajul. Dar Andrei și-a dorit să investească într-un utilaj nou.
Utilajele voastre sunt bune și rezistente în același timp. În cei 18 ani de când avem circularul și celelalte utilaje Felder Group, nu știu dacă am depășit 1.000 de euro pentru reparații.
Întreținerea nu a fost costisitoare. E un punct forte.

Cu câți oameni lucrați în atelierul de mobilă?
Andrei Udrea: În general avem trei oameni care lucrează în atelier și restul la montaje, avem 7-8 oameni pe care i-am specializat să lucreze cu lemn, să poată face și lucrări mai delicate. Dar efectiv în atelier, oamenii care lucrează cu utilajele sunt trei, nu i-am schimbat de când avem atelierul.
Care este feedbackul clienților?
Soții Udrea: Din 1998 lucrăm cu același beneficiar și facem în mod corect piese de mobilier. Nu s-a gândit să se ducă în altă parte. Cu siguranță a luat informații de preț și de la alții. Dar i-a plăcut să lucreze cu noi probabil și datorită faptului că am fost extrem, extrem de serioși. Și adaptabili, am răspuns rapid nevoilor lor.
Dacă nu ești serios cel puțin în domeniul ăsta, nu stai atâția ani alături de cineva.
Andrei Udrea: În timp, noi ne-am și implicat în găsirea unor soluții cât mai convenabile pentru client, adică soluții tehnice și optimizare. Am oferit și noi feedback și ne-am adus aportul la design-ul unor piese de mobilier care s-au repetat. Și, în general, putem oferi clienților care ne aleg expertiza pe care am adunat-o în toți anii de activitate. Cred că și asta contează în relația noastră cu clienții.

Cum arată planurile de viitor?
Andrei Udrea: Deocamdată preiau ștafeta de la părinții mei. Voi avea o abordare precaută, trebuie să analizăm în ce direcții ne putem dezvolta, dacă vom putea găsi clienți noi. Forța de muncă e o problemă, trebuie să vedem ce oameni putem pregăti, sunt multe variabile pe care vreau să le studiez cumpătat.
Vreau să dezvolt atelierul.
Visez să ne mutăm într-un spațiu nou, eventual să construim un atelier de la zero care să fie dotat și amenajat după cele mai moderne principii și sper să ajungem acolo. Cum și când nu știu exact să zic.
Soția mea este artist plastic și i-ar plăcea să se implice în cadrul atelierului. Avem în plan dezvoltarea unei linii de produse unicat cu designul nostru, pe care să le lansăm în mediul online, să le prezentăm sub forma unui brand și să ne adresăm unei piețe premium cu astfel de produse.
Dacă ar fi să o luați de la capăt, ați face lucrurile altfel?
Soții Udrea: N-am schimba nimic. De fapt, poate am fi început mai devreme atelierul de lemn. Am fi făcut întâi atelierul de lemn și apoi pe lângă el, construcțiile.
Andrei Udrea: Iar eu poate că m-aș fi implicat mai devreme în afacere.
Ce înseamnă calitatea pentru dumneavoastră?
Familia Udrea: Calitatea este totul. La început când am intrat în sfera asta de activitate, eram necunoscuți. Doar calitatea oferită ne-a făcut să mergem în față și recomandările clienților. Viața afacerii este calitatea, iar asta înseamnă evoluția, dezvoltarea, plus valoarea pe care o aducem, dezvoltarea noastră ca manageri, capacitatea de a răspunde unor cerințe și criterii de performanță, cum ar fi durabilitate și finisaj superior.
Nu poți să obții calitate dacă nu ai un muncitor bun și un utilaj bun. Dacă vrei să te dezvolți și n-ai oameni și utilaje, doar stagnezi și te lupți să supraviețuiești pe piață.
Dacă faci un lucru cu plăcere, îți trebuie și un pic de suflet. Altfel nu-ți iese blatul ăla de masă. Dar faptul că tu te duci acolo și pui mâna pe lemn și îi simți esența, stai de vorbă cu muncitorul, ăsta e cel mai prețios lucru. Și satisfacția clientului, acolo stă calitatea, faptul că revine.
Și mai e importantă atmosfera aceea de familie dintr-o companie, dincolo de partea materială. Așa simțim noi, asta am încercat să creăm și să menținem. Aceeași atmosferă de familie o simțim și la voi, la Felder Group România.
Iar familia Udrea și familia Felder merg în poveste împreună.
CRIS Antrepriză de Construcții reprezintă un nume cunoscut pe piața construcțiilor civile, a amenajărilor interioare și a producției de mobilier pe comandă, un adevărat #lemn.expert. Suntem bucuroși că utilajele Felder Group sunt o parte din succesul companiei. Pentru a afla mai multe despre activitatea CRIS Antrepriză de Construcții, puteți urmări site-ul companiei, precum și pagina de LinkedIn.