INTERVIU Felder Group România: Aurel Tugurel, Pitic Mob, mobilier la comandă din PAL melaminat și MDF, Constanța
Când a mers să înregistreze firma, Aurel Tugurel avea în minte trei nume. A rămas Pitic Mob, era singura variantă disponibilă. L-a inspirat porecla sa, Piticul. Este un expert al lemnului, care a învățat încă de foarte tânăr meseria de tâmplar. Își amintește că la primele lucrări mergea cu o geantă pe umăr pentru a repara rame de geam din lemn sau uși.
Treptat, s-a dezvoltat, a accesat și fonduri europene, iar acum produce mobilier din PAL melaminat și MDF majoritar pentru zona Dobrogei. Printre clienții săi se află atât persoane fizice, cât și juridice, mai ales pensiuni de la malul mării.
Nu face deloc rabat de la calitate, a fost pus și în situația de a refuza lucrări din cauza lipsei de timp. Se bazează mult pe oamenii din echipa sa și pe utilajele Felder Group pentru a onora comenzile exact așa cum îi place – la o calitate maximă.
Puncte cheie:
- Producție: producție de mobilier la comandă din PAL melaminat și MDF pentru persoane fizice și juridice
- Utilaje achiziționate:
-
- Tăiere-formatizare: Fierăstrău industrial de tăiat în pachet FORMAT4 kappa automatic classic 68.32.32 cu înălțime de tăiere 68 mm și lungime de tăiere 3.200 mm, Fierăstrău circular de formatizat FELDER K 700 S cu masă mobilă X-Roll și masă suport, înălțime de tăiere max. 104 mm
- Aplicare cant: Mașină profesională de aplicare cant pe drept FORMAT4 Tempora F400 45.03L, grosimea foliei 0,4-3 mm, grosimea piesei 8-45 mm, grup de prefrezare, grup de rotunjire la colțuri, 2 grupuri de finisare
- Frezare – găurire: Centru de găurire multiplă și frezare cu comandă numerică (CNC) FORMAT4 C-express 920 Classic R
- Manipulare piese: Sistem pneumatic de ridicare și manevrare panouri FORMAT4 v-motion classic cu înclinare pneumatică 0-90° și max. 250 kg
- Exhaustare: Sistem industrial staționar de exhaustare FELDER RL 350 cu debit de aer aspirat 8.000 mc/hgrizi
-
- Criterii pentru alegerea furnizorului de utilaje: consultanță de specialitate în alegerea soluțiilor tehnice și comerciale adaptate nevoilor individuale de producție pentru o afacere în continuă dezvoltare
- Secretul succesului afacerii sale: calitatea produselor oferite, seriozitatea, disponibilitatea de identificare a soluțiilor pentru fiecare proiect în parte, experiența în domeniu și echipa
- Planuri de viitor: menținerea la același nivel de producție, bazându-se pe echipa actuală și pe utilaje, introducerea graduală în afacere a fiului după terminarea studiilor
Cum ați ajuns în acest domeniu al lemnului? Cum a început povestea afacerii dumneavoastră?
Aurel Tugurel: Povestea afacerii a început prin anul 1993, în momentul în care am intrat la o profesională de prelucrare a lemnului. Profesionala am făcut-o în perioada 1993 – 1996, în Constanța, profilul de prelucrare a lemnului, timp în care chiar am învățat câteva lucruri trecând prin trei ani de școală profesională.
Am făcut doi ani de practică în atelierele școlii și un an într-o fabrică de prelucrare a lemnului, începând de la buștean, până la produsul finit, ambalat și exportat.
Apoi am făcut liceul la seral în perioada 1996 – 1999 și am lucrat în această fabrică trei ani de zile. După acești trei ani, a venit și armata. Am făcut un an de pauză. Iar din anul 2000, efectiv, lucrez în particular în această mică afacere, în care am pornit de la daltă și ciocan. Am început să prind drag, am văzut că se câștigau și niște bănuți, mai cu un scăunel, mai cu o mașinuță. Anii au trecut și pot spune că am avansat. Am lucrat câțiva ani de zile uși, geamuri, chiar se căutau până au ieșit termopanele. Prin anul 2002, am trecut pe PAL.
Am început pe PAL melaminat pe care îl tăiam vai de capul meu cu circulare fără incizor. Îl prelucram cu abrichul pe canturi ca să poată să fie mai fin, pentru a se căntui.
Undeva prin 2005, am deschis și societatea. Am făcut primul leasing și am luat un circular de tăiat, K 700 S pe care îl am și acum și de care sunt extraordinar de mulțumit. Pot să zic că e un utilaj care nu m-a lăsat niciodată, cel puțin până la momentul ăsta, în afara unor lucruri infime, curele, rulmenți, șuruburi, care n-ai ce să le zici că sunt consumabile.

Pot să zic că e un utilaj care nu m-a lăsat niciodată, cel puțin până la momentul ăsta, în afara unor lucruri infime, curele, rulmenți, șuruburi, care n-ai ce să le zici că sunt consumabile. Apoi la câțiva ani am trecut și la o mașină de cant. În timpul în care am făcut leasing-ul pentru K 700 S, am luat și o mașină de căntuit pe rotund, o mașinuță mică cu care și căntuiam.
Cred că în perioada 2010 – 2011 am făcut alt leasing pentru mașina de cant, G 400 cu care am mers și cu aceea câțiva ani foarte buni până în 2021, cand am trecut la următoarea mașină de cant, tempora F 400 dacă țin bine minte. Am lucrat așa, până anul trecut, când am obținut un program de finanțare care a fost un succes, prin care mi-am luat câteva utilaje care, într-adevăr, au început să mai mărească producția.

Dar numele firmei de unde vine?
Aurel Tugurel: Pitic Mob este numele firmei. Asta a fost porecla mea, Piticu. Nu-s prea înalt și în armată eram cel mai mic. Și când am făcut societatea, pregătisem trei nume, doar Pitic Mob era liber și am zis să-i dau înainte. Toată lumea mă știe de Aurică de la Valu.
Familia e alături de dumneavoastră? Se implică în afacere?
Aurel Tugurel: Soția vine cu partea de primă contabilitate, facturi, gestiune, devize. Ea e și croitoreasă și ne coase tapițeria la lucrările pe care le avem. Nu ne complicăm cu canapele, dar facem paturi tapițate, perne. Sperăm să vină și copilul din urmă, băiatul are 19 ani. Îl atrage lemnul, dar nu prea am vrut eu să îl încurajez mult în partea asta, pentru că vreau să termine studiile. I-am zis să dea la facultate că are timp de rupt cârca. Mie îmi pare rău că nu am învățat engleza, în școală am făcut rusă și franceză și acum toate programele de software sunt în engleză. Acum îl aștept pe el, sper să intre pe partea asta de software. Desenează foarte bine, i-a plăcut partea asta de proiectare.
Cu câți angajați lucrați acum?
Aurel Tugurel: La momentul ăsta suntem 4 și cu mine 5, dar hai să zicem 4. Trei meseriași și un ucenic, pe care îl am de vreo 5-6 ani. El are probleme psihice, are certificat de handicap, nu poate să rețină, nu poate să citească. Totul învață mecanic. Știe tot ce înseamnă șuruburi, șpirale. Șterge, suflă, cară, e harnic. Nu a zis niciodată că nu vine, suntem extrem de mulțumiți de el, și el trebuie să aibă un loc al lui de muncă, nu trebuie neapărat să știi carte pentru a face ce face el. Nici nu-i cerem să lucreze la utilaje, face strict ce poate. Am făcut la un moment dat o promisiune bunicii lui care nu mai este, ea l-a crescut. Am zis că îl ajut și mă țin de cuvânt. Parcă nici un câine nu-ți vine să-l dai din curte afară. Dar un om?
Și acum ce produceți mai exact?
Aurel Tugurel: Tot ce ține de mobilier la comandă, nu contează că e bucătărie, că e living, că e hol, că e MDF, tot ce ține de mobilier. Am 70% persoane fizice clienți și restul persoane juridice. Pentru firme facem tot ce ține de mobilier, la școli facem bănci, băncuțe, tot ce ține de biblioteci, pentru primării, birouri și rafturi de arhivă. Nu am evitat niciun client, în limita timpului.
Vă mai amintiți care a fost prima lucrare pe care ați realizat-o?
Aurel Tugurel: La primele lucrări căram geanta de umăr cu gilăul (gealau), o rindea veche din lemn cu care se luau la rindea geamurile vechi din lemn care nu se mai închideau, ciocan, fușfanț.
Erau niște scule de mână să le numim cu care am început eu să intru pe piață, prin prestări de servicii, reparații la geamuri, uși, uși furniruite, la ușile de bloc care erau înainte uși celulare.
Și ușor, ușor am început cu mese, scăunele din lemn, aveam un circular mic cu care tăiam lemnul, făceam 2-3 operațiuni. După aia geamuri, uși, după care am trecut la PAL-ul melaminat. Acum am clienți care mă roagă să mai fac uși din lemn, dar nu mai am spațiu, nu-mi mai permite timpul. Poate peste 15 ani să mă întorc înapoi la uși, când o să îmbătrânesc. Deși eu la 45 de ani mă consider bătrân și acum. Poate și pentru că am început devreme să muncesc.
Acum sunt cot la cot cu băieții, urcăm pe scări, cărăm pe scări, muncim în atelier. Eu fac măsurătorile, eu fac proiectarea și trecem la executare.
Aveți în minte o lucrare deosebită?
Aurel Tugurel: Toate lucrările sunt deosebite, te bucuri când ieși din casa omului și clientul e mulțumit. Sunt și lucrări mai complicate să le zic așa, mai ales din cauza constructorilor – avem stâlpi peste tot, unghiuri înclinate.
Cum ați ajuns la să lucrați cu utilajele Felder Group?
Aurel Tugurel: Păi la utilajele Felder Group am ajuns tot din piață, am văzut utilaje la colegi și chiar mi-au plăcut și am zis să mă dezvolt puțin mai tare. De ce zic asta?
Păi la utilajele Felder Group am ajuns tot din piață, am văzut utilaje la colegi și chiar mi-au plăcut și am zis să mă dezvolt puțin mai tare.
Eu sunt din Valu lui Traian, până la Constanța sunt 15-16 km. Făceam naveta zi de zi pentru prestări servicii: tăiam PAL, căntuiam PAL, mi-a fost urât aspectul ăsta. Vara era cald, iarna era frig. Având un spațiu am zis să îmi iau utilajele să-mi pot face serviciile singur. Nu neapărat era vorba de costuri, cât era de timpul pierdut. Un băiat, doi pe care îi mai aveam pe lângă mine așteptau să le dau materialele. De aceea am luat decizia să iau acel circular de la Felder. Cred că era prin anul 2005 – 2006.
Și apoi au urmat celelalte. Am crescut pe piață, nu uriaș și nici nu-mi doresc asta. Să vă spun de ce! E simplu de ajuns mai sus, dar apoi nu prea mai ai cu cine să faci treabă.
Ajungi să nu mai dormi noaptea că nu poți să onorezi lucrările, că nu ai cu cine.
Trei băieți îi am angajați de peste 20 de ani, iar cei care vin din urmă nu stau decât 2-3 luni, jumătate de an. Nu-și asumă riscuri, nu mai vor răspunderi, toată lumea așteaptă să se mute de la umbră la soare. Nu vor să învețe, vor salarii mari și ei nu știu nici să măture și din acest motiv nici nu poți să le dai un salariu prea mare. Am ceva ani pe piață, am lărgit gama de clienți, și cu bani puțini și cu bani mulți. Am contracte cu școli, cu primării, cu grădinițe, le facem mobilă an de an. Am ajuns până la acest nivel și vă zic clar că mi-e frică de oameni, adică de forța de muncă, nu de clienți, că n-ai cu cine să onorezi comenzile.
Dar mă bazez pe oamenii mei vechi și pe utilajele Felder Group.

Mi-am facut hala mea, undeva la 500 mp, la Valu lui Traian, că nu vreau să fiu cu chirie, să nu știi mâine ce te așteaptă și toate lucrurile sunt în regulă din punct de vedere al producției.
Ați simțit ajutorul din partea utilajelor Felder Group?
Aurel Tugurel: Bineînțeles, cu fiecare utilaj de la Felder se simte diferența, ca și cu C-expressul, e utilajul pe care îl folosim cel mai mult, ne ajută foarte mult la găurit, decupaje, frezări. Am achiziționat și tubulatura de la sistemul de exhaustare ca să ne fie mult mai ușor și cu tăiatul.
Cu fiecare utilaj de la Felder se simte diferența, ca și cu C-expressul, e utilajul pe care îl folosim cel mai mult, ne ajută foarte mult la găurit, decupaje, frezări.

Cum a fost colaborarea cu echipa Felder Group România?
Aurel Tugurel: Colaborarea a fost extraordinar de bună cu oricare coleg de la Felder, de la cei mai vechi, până la cei mai noi. Nici eu nu cer lucruri nejustificate, nu cer de la un utilaj ceea ce nu poate, dar nu am motive să comentez ceva.
Oamenii de la Felder sunt extraordinari, chiar pot să-i punctez cu nota 10.
Vreo 4-5 colegi au venit la mine până la momentul ăsta, nu am nimic de obiectat.
Domnul Lică, tehnician Blitz Service, îmi răspunde mereu, când am o problemă îl sun. Sun doar dacă am nevoie. Și domnul Lică îmi spune ”faci așa, desfaci șurubul ăla, strângi înapoi, reglezi și treci mai departe”. Chiar ne descurcăm de multe ori și telefonic, nu e nevoie de cineva să vină la fața locului. Și asta contează. Ar fi putut să spună că e la alt client, că nu îl interesează de mine, să fac o programare.
Și cu domnul George Butnaru care e pe la piese mă înțeleg bine, el a venit printre primii la mine în hală, când am montat circularul.
Ați accesat și fonduri europene?
Aurel Tugurel: Da, prin pe măsura 6.4. Programul s-a derulat destul de greuț, nu e chiar atât de simplu cum pare la prima impresie. Prima dată lucrurile le derulezi cu bănuții din buzunar, și e greu cu banca, să-ți dea creditul, din cauza condițiilor pe care le cer.
Pentru mine prioritar a fost să ating punctajul programului de finanțare. Într-un final l-am atins și când am trecut la pasul doi, creditul, pentru a da avansul utilajelor, acolo m-am împotmolit. Am apelat la altă bancă într-un final ca să rezolv, am început să fac plățile și lucrurile s-au derulat cum a trebuit.

Dar cum vin clienții la dumneavoastră?
Aurel Tugurel: Nu am nici Facebook, nu fac reclamă, reclama vine din gură în gură, am clienți de peste 15-20 de ani care mă sună să mă întrebe dacă mai fac mobilă.
Fac, domnule, că altceva nu știu să fac, cel puțin până la momentul ăsta. Pot să vă zic că nu duc lipsă de clienți. Din contră, îmi pare rău de unii pe care chiar îi refuz, că nu am cum, sunt clienți care nu pot să aștepte 2-3 luni, cât e termenul de așteptare. Mai fac eforturi câteodată ca să-i servesc, mai stăm peste program.
Lucrez pentru Constanța, Mangalia, Eforie, tot ce ține de partea aia de plajă, Tuzla, am clienți care au în general pensiuni. Am mers și în Tulcea, București. Nu mă duc la București cu un cuier, dar dacă-i tot apartamentul, nu-l iertăm pe client, îl servim.
Lucrați pentru pensiuni. Cred că sunteți mândru că mobilierul dumneavoastră e acolo, prezent, văzut de atâția turiști. Poate apar și în pozele de pe site-uri?
Aurel Tugurel: Dacă m-aș întoarce în timp, acum 7-8 ani, toată lumea trăgea de preț, vorbesc de cei cu pensiuni care aveau altă gândire atunci. ”Vreau ieftin că le strică, vreau ieftin că le strică”, asta auzeam. Eu nu puteam să le fac ieftin. Nu voiam. Nu îmi stă în caracter să fac un lucru care nu mă mai interesează mâine. Și refuzam. Acum s-a schimbat gândirea. Nu contează cât costă, lumea plătește, ideea e să fie calitate. Toată lumea începe să-și facă an de an mai multe concedii. Tot omul vede ce înseamnă frumos, ce înseamnă urât și ce înseamnă calitate.
Omul vine cu drag la cel care oferă calitate.
Mai vii într-o pensiune în care scârțâie patul, nu se închide o ușă sau nu ai o măsuță pe care să pui un pahar, n-ai un dulap în care să pui o haină? Chiar am clienți din aceste pensiuni care au trecut la MDF-ul vopsit, înfoliat, nu mă așteptam în veci, am ajuns la tăblii de pat tapițate și led-uri montate. Eleganța și confortul unei camere contează și te întorci și anul următor.
Și ce credeți că apreciază toți acești clienți la dumneavoastră, la serviciile pe care le oferiți?
Aurel Tugurel: Cred ca apreciază calitatea, poate și termenul de execuție, aproape de data respectivă. Acum, întârzie și trenul, poate mai întârzii câteva zile, dar nu ajungi și tu după o lună. Chiar am acum un client la Costinești, i-am făcut șapte camere și mi-a suplimentat cu încă două. M-a întrebat dacă poate să ia un avans de la clienții care ajung pe 10 iulie. I-am zis că fac un efort și o să rezolvăm, acum trebuie să fac cumva să îi rezolv acele camere că nu poate veni clientul și să stea pe mochetă. Câteodată trebuie să mai faci un efort. Nu sunt genul care să ies la cinci din atelier.
La nevoie există și înțelegere, stăm peste program, le plătesc băieților ore suplimentare.
Și viitorul cum îl vedeți? Care sunt planurile de viitor pentru firmă?
Aurel Tugurel: Pe viitor vreau măcar să mă mențin pe puterea pe care o am, cu cât crești în angajați și bătăile de cap sunt mai mari. Doar în varianta în care o să vină copilul din urmă și să mă pot concentra eu pe alte lucruri. Acum e greu să alergi după lucrări, la măsurători, să vii cu materialele de lucru, să te duci și la montaje, nu mai poți să le faci pe toate.
Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am ajuns unde sunt acum, și cu această hală, și cu aceste utilaje, nu depindem de nimic, avem de toate să ne descurcăm.
Înaintez în vârstă și se simte, mai ales la căratul pe scări. Multe nu încap în lift, trebuie să le urci pe scări. În ultimii doi ani, am schimbat tactica, cărăm materialele la etajul respectiv, le așezăm în casa omului, ne retragem spre case sau spre atelier și mergem a doua zi la montaj. În alți ani făceam totul într-o zi, dar nu se mai poate, oameni suntem toți. La 20-25 de ani, mergi precum rusul, tot înainte. Încerc să-mi protejez și oamenii, că se plâng de dureri de mijloc, de picior.
Suntem ca o familie, facem concedii împreună.
Când e de muncit, muncim, când e de băut, bem, când e de dansat, dansăm, dar nu le amestecăm una cu alta, munca e muncă. Unul din oameni e chiar fratele meu. Oamenii mai vechi de la Felder care au venit să monteze primul utilaj, circularul știu că tot echipa asta eram și atunci la început.
Oamenii mai vechi de la Felder care au venit să monteze primul utilaj, circularul știu că tot echipa asta eram și atunci la început.
Ce înseamnă calitate pentru dumneavoastră?
Aurel Tugurel: În primul rând, orice lucru pe care-l fac, dacă nu-mi place mie, nu are cum să placă altuia. Și niciodată nu am zis ”e pat, nu-i punem canturi jos” sau un dublaj la placa superioară. Partea superioară la dressinguri o dublez cu ștraifuri pe care eu le căntuiesc. Alții de pe piață, 80% nu le căntuiesc. Dacă vreți să ștergeți acel dressing și dacă el nu e căntuit pe partea aia de sus, cârpa se va agăța, praful va sta acolo și nu e un lucru elegant. Omul vede că toate lucrurile sunt căntuite, aranjate, șterse, nu-i lași omului piese ciobite, zgâriate. Tot ce ține de led-uri, le fac eu. Nu fac pe instalatorul, dar nu poți să îi lași omului mașina de spălat neinstalată că aștepți instalatorul.
Calitatea materialelor contează. Nu de acolo te îmbogățești. Cleiul de la mașina de cant îl iau doar de la Felder. A ajuns la 1200 de lei sacul. Sunt și de 300 de lei, și ele fac lipirea, dar depinde cât rezistă. Aia nu mai e calitate. Omul nu știe cu ce clei i-am lipit eu, dar eu știu că am făcut un lucru de calitate. Dorm liniștit noaptea.
Cleiul de la mașina de cant îl iau doar de la Felder. A ajuns la 1200 de lei sacul. Sunt și de 300 de lei, și ele fac lipirea, dar depinde cât rezistă. Aia nu mai e calitate. Omul nu știe cu ce clei i-am lipit eu, dar eu știu că am făcut un lucru de calitate. Dorm liniștit noaptea.
Aurel Tugurel este dovada faptului că lucrurile de calitate sunt cele care câștigă proba timpului. Și mai câștigă ceva – respectul și încrederea clienților, care revin cu noi și noi comenzi. Suntem onorați că avem alături de noi un #lemn.expert și #unprietendecalitate!