Cu ce altceva aș putea realiza mobilă dacă nu cu Felder?

Alin Cucuruz, director de producție la Univers Class Mob, este un om sincer, corect și de-o simplitate greu de întâlnit în zilele noastre. Un om care a pornit în viață ca morar și a ajuns să dețină în Deva o firmă de mobilier recunoscută pentru calitate sa superioară.
O poveste interesantă și plină de peripeții care te ține cu sufletul la gură. O pasiune pentru mobilă descoperită după ce s-a apucat de treabă, dar o atenție la detalii și calitate pe care o are de-o viață. În plus, un fan Felder Gruppe.

Foto și interviu: Dan Călin

 

Cu ce altceva aș putea realiza mobilă dacă nu cu Felder?

Alin Cucuruz, director de producție la Univers Class Mob, este un om sincer, corect și de-o simplitate greu de întâlnit în zilele noastre. Un om care a pornit în viață ca morar și a ajuns să dețină în Deva o firmă de mobilier recunoscută pentru calitate sa superioară.
O poveste interesantă și plină de peripeții care te ține cu sufletul la gură. O pasiune pentru mobilă descoperită după ce s-a apucat de treabă, dar o atenție la detalii și calitate pe care o are de-o viață. În plus, un fan Felder Gruppe.

Foto și interviu: Dan Călin

 

INTERVIU Felder Gruppe România: Alin Cucuruz, Univers Class Mob, Hunedoara

Cum ați ajuns să lucrați în acest domeniu?

Pregătirea mea profesională este de morar – ciurar și primul loc de muncă pe care l-am avut a fost la moară. După aceea am fost zugrav-faianțar. Apoi, în anul 1998 m-am angajat ca șofer la un magazin de mobilă din Deva. Pentru că eram șofer, în anul 2000, un colaborator m-a rugat să-i duc două foi de PAL la un atelier mic de tâmplărie unde, din ele, a făcut două dulapuri. A câștigat aproape dublu față de cât a cheltuit. Nu mi-a venit să cred. În consecință, i-am spus patronului că de la întâi ale lunii respective nu mai vin la lucru pentru că îmi fac un atelier de mobilă.

Așa am și făcut și am luat două comenzi fără să am vreun utilaj. Mi-am construit un circular cu masă glisantă, cu sistem de role, cu țevi, la care tăiam două persoane, nu trei cum era la alții. După vreo patru luni m-am întâlnit cu un coleg care făcea mobilă și avea atât de multe comenzi încât nu reușea să-și respecte termenele. El livra în patru-șase săptămâni, eu în două, tot cu doi angajați. Așa ca am început colaborarea: el îmi aducea lucrările, eu îi făceam prețul, el își adăuga 30%, eu produceam mobilă și el o vindea.

După doi ani, am descoperit o hală uriașă de închiriat în Deva care era dotată cu toate utilajele necesare producției de mobilă. Într-o lună eram deja mutați acolo. Totodată, am angajat și oameni noi fiindcă aveam tot mai mult de muncă. În anul 2004 am cumpărat un circular K915 Felder, primul din Deva. Am fost atât de mulțumit de el încât, în scurt timp, am mai cumpărat unul, același model. Tot extinzându-ne, în anul 2007 am ajuns să avem 45 de angajați și sapte magazine în care vindeam mobilă (câte două în Deva și Hunedoara și câte unul în Hațeg, Brad și Orăștie). Pe atunci lupta pe piață era cine vinde mai ieftin, nu cine produce o calitate mai bună cum este acum și cum este și normal. Până în 2008 ne-a mers senzațional. Apoi, în 2009 a venit criza, am redus tot, m-am despărțit de asociatul meu și am păstrat cei mai buni oameni. Acum suntem 11 și lucrăm numai mobilă de foarte bună calitate, cu design-urile noastre.

Foto: Mașina pentru aplicarea cantului Felder G400

 

Familia se implică în afacere?

Doar soția, firma fiind chiar pe numele ei. Ea ține contabilitatea primară și se ocupă și de vânzări. Eu mă ocup cu producția pentru că îmi place foarte mult domeniul. Această afacere este sufletul meu. Acesta este și motivul pentru care investim continuu.

 

Care a fost primul obiect de mobilier pe care l-ați realizat?

Un dormitor la care am greșit mult. În loc să fac adâncimea de 550 mm am făcut-o de 450 mm. Și acum îmi amintesc despre acei clienți nemaipomeniți, nu numai că nu s-au supărat, dar ulterior, după un an – doi mi-au mai dat o comandă, o cameră de tineret.

 

Cum ați ajuns să achiziționați echipamente de la Felder Gruppe România?

Prin 2003-2004, am fost la târgul BIFE-SIM și am ajuns în standul Felder Gruppe România. Mi-au plăcut foarte mult utilajele, în special circularul. În plus, angajatul de la Felder Gruppe care m-a abordat mi s-a părut un om extraordinar cu care am simțit că ne potrivim. Mi-a plăcut atât de mult cum merge și cum taie circularul încât, pe drum înapoi spre casă, m-am tot gândit la el. Imediat ce am ajuns acasă l-am sunat pe reprezentantul de vânzări și l-am întrebat ce fac cu el după târg. Mi-a răspuns că-l trimit în Ungaria, iar eu l-am rugat să-mi realizeze calculele și să-l trimită la mine. Am plătit un avans și restul sumei mi-a fost eșalonată într-un an, în felul acesta circularul a fost al meu.

 

Care sunt cele mai importante criterii pe care le luați în considerare atunci când investiți în echipamente?

Toți au venit la mine să-și vândă mașinile și le-am spus același lucru: nu mă interesează altceva în afară de Felder Gruppe. Ceea ce apreciez cel mai mult la ei este promptitudinea. Adică, dacă astăzi am avut o problemă la un echipament, mâine va ajunge piesa la mine sau poimaine va veni omul de la service să mi-l repare. Au venit chiar și vineri la ora 17:00. Pentru mine asta este foarte important. Ne-am mutat de curând într-un spațiu nou și am programat cu cei de la Felder Gruppe România să mă ajute să mut mașinile într-o zi de luni. Joia din saptămâna anterioară m-au sunat să reconfirme, iar luni au venit și au rezolvat problema. Nu-mi permit să întârzii livrarea către client, de aceea am nevoie ca utilajele să funcționeze, iar Felder Gruppe nu m-a dezamăgit niciodată până acum.

Ceea ce apreciez cel mai mult la Felder Gruppe este promptitudinea. Dacă astazi am avut o problemă la un echipament, mâine va ajunge piesa la mine sau poimâine va veni omul de la service să mi-l repare.

 

V-ați mutat de câteva zile. De ce?

Da, de câteva zile. Ne-am mutat dintr-un spațiu cu chirie într-unul proprietate personală. Acum avem 320 mp pentru producție, 400 mp pentru showroom și birouri și 300 mp de curte. În showroom ne vom axa în special pe prezentarea de bucătării ca să vadă oamenii ce mobilier de calitate realizăm. Dorim să organizăm chiar și spectacole de gătit.

 

Cum v-au ajutat echipamentele de la Felder Gruppe în activitate?

De exemplu, după criză am cam rămas fără utilaje și nu aveam mașină de aplicat cant. Am vorbit cu ei și într-o săptămână mi-au trimis una, un Felder G400, deși nu aveam bani. Am achitat mașina în șase luni. Pentru mine, sistemul acesta de rate direct la ei cu o dobândă nesemnificativă este extrem de important.

 

Care credeți că sunt motivele pentru care clienții doresc mobilă de la dumneavoastră?

Le place modul în care le vorbim, cum le prezentăm mobila și ceea ce producem. Recomandările sunt foarte importante. Avem clienți care revin chiar și după 17 ani. Cu foarte mulți dintre aceștia suntem prieteni, ne vizităm și ne recomandăm reciproc. În plus, și eu le întorc serviciile apelând la ei atunci când am nevoie de materiale de construcții, acoperișuri. Țin foarte mult să ne susținem între noi pe plan local.

Avem clienți care revin chiar și după 17 ani. Cu foarte mulți dintre aceștia suntem prieteni, ne vizităm și ne recomandăm reciproc.

Vă amintiți despre o lucrare deosebită pe care ați realizat-o?

Da, este vorba despre o etajeră foarte interesantă și foarte simplă realizată din MDF împachetat și cu blaturi din granit. O etajeră asimetrică ce pare turnată la care am lucrat trei zile. O lucrare aproape artistică. Țin foarte mult la detalii, consider că totul trebuie să se îmbine perfect.

 

Ce înseamnă pentru dumneavoastră „mobilă cu pasiune”, „soluție cu suflet”?

Satisfacție, în primul rând. Mobila este, înainte de toate, o pasiune pentru mine și trebuie să o fac cu utilaje de la Felder Gruppe. Cu ce altceva aș putea realiza mobilă?

Satisfacție, în primul rând. Mobila este, înainte de toate, o pasiune pentru mine și trebuie să o fac cu utilaje de la Felder Gruppe. Cu ce altceva aș putea realiza mobilă?

Foto: Mobilă realizată de Univers Class Mob cu utilaje Felder