Palmob: un business care a câștigat respectul pieței și al concurenței în Cluj

Doi frați asociați și o afacere care a plecat de la producția de mobilier și a ajuns să ofere servicii și materiale în domeniu. O afacere care se bazează pe pregatirea și experiența de tâmplar a lui Attila Miklos, director general la Palmob, dar și pe instinctul de afacerist a lui Gabriel Korobian. Un business care a câștigat respectul pieței și al concurenței în Cluj.
Foto și interviu: Dan Călin

Palmob: un business care a câștigat respectul pieței și al concurenței în Cluj

Doi frați asociați și o afacere care a plecat de la producția de mobilier și a ajuns să ofere servicii și materiale în domeniu. O afacere care se bazează pe pregatirea și experiența de tâmplar a lui Attila Miklos, director general la Palmob, dar și pe instinctul de afacerist a lui Gabriel Korobian. Un business care a câștigat respectul pieței și al concurenței în Cluj.
Foto și interviu: Dan Călin

INTERVIU Felder Gruppe România: Attila Miklos, Palmob, Cluj

Cum ați ajuns în acest domeniu?

Noi suntem șase frați: trei baieți și trei fete. Acum 20 de ani, doi dintre frații mei au vrut să deschidă un atelier de tâmplărie din lemn masiv. Eu tocmai terminasem școala profesională de tâmplar, așa că m-au luat și pe mine, ei neavând o pregătire în domeniu. Atelierul a funcționat doi-trei ani, după care s-au hotărât să-l închidă pentru că și-au dat seama că nu poate funcționa dacă nu ai cunoștințe de tâmplărie. Câțiva ani după aceea am lucrat la mai multe firme din domeniu unde am căpătat experiență. În anul 2004 m-am hotărât să-mi deschid o firmă de tâmplărie și să lucrez pentru mine, în consecință m-am asociat cu unul dintre frații mei și am creat Palmob.

Produceam mobilier deoarece eu aveam deja o clientelă pe acest segment. Atunci am achiziționat primul circular de la Felder Gruppe. Până atunci, noi debitam la altă firmă care, în acea perioadă, era depășită de cerere. Dădeau termene mari pentru că aveau multe comenzi și veneau și clienți cu lucrari mici. Aflând că avem circular ne-au întrebat dacă vrem să ne trimită clienții mici. Așa am început să debităm pentru alții. Dar în câteva luni am ajuns să nu prea mai facem față să și debităm și să și producem mobilă în doar câțiva oameni. Am mai angajat personal și ne-am specializat numai pe servicii. Acum am ajuns să debităm, să căntuim, să dăm găurile pentru balamale și alte servicii, dar și să vindem direct toate materialele de care au nevoie micii meseriași, făcând chiar și distribuție.

 

 

Lucram într-un spațiu închiriat pentru că nu era de vânzare. La început am luat demisolul, ulterior, puțin câte puțin am luat toată casa pentru că am vrut spațiu pentru birouri și pentru un magazin de accesorii. Nici nu ne putem muta pentru că ne-am format un vad în atația ani și nu vrem să-l pierdem. Între timp am investit și în echipamente. La câțiva ani după ce am început am achiziționat primul utilaj de aplicat cant ABS pentru că am constatat că tendința era să se renunțe la folia aplicată manual.

 

În afară de fratele dumneavoastră, se mai implică cineva din familie în afacere?

Nu, pentru că toți ceilalți frați sunt plecați din țară.

Care a fost primul obiect de mobilier pe care l-ați realizat?

Nu-mi mai amintesc acum, dar știu că prima lucrare mai mare a fost mobilarea unui apartament în Huedin.

De ce ați ales să achiziționați echipamente de la Felder Gruppe?

Primul circular l-am luat de la Felder Gruppe pentru că avea un preț competitiv în piață pe acel segment. Am fost prin toata țara să vedem ce echipamente noi și la mâna a doua există și ne-am hotărât la Felder Gruppe pentru că ni s-au părut profesioniști. Am fost multumiți de primul circular. Acesta a fost motivul pentru care am achiziționat și cel de-al doilea circular tot de la Felder. Iar acum discutăm pentru al treilea, dar vrem să luăm gama de vârf pentru a putea oferi o calitate și o precizie cât mai bune. Am considerat că celelalte mărci nu ne oferă ceea ce ne oferă Felder Gruppe. De aceea rămânem fideli.

Am fost prin toata țara să vedem ce echipamente noi și la mâna a doua există și ne-am hotărât la Felder Gruppe pentru că ni s-au părut profesioniști. Am fost multumiți de primul circular. Acesta a fost motivul pentru care am achiziționat și cel de-al doilea circular tot de la Felder. Iar acum discutăm pentru al treilea, dar vrem să luăm gama de vârf pentru a putea oferi o calitate și o precizie cât mai bune.

 

Cum v-au ajutat echipamentele de la Felder Gruppe în activitate?

În ceea ce facem noi, un circular este baza activității. De aceea, de la el ceri rezistență, fiabilitate și precizie. Felder Gruppe ne-a oferit aceste trei lucruri. Ne-au dat exact ceea ce ne-a trebuit.

În ceea ce facem noi, un circular este baza activității. Utilajele Felder Gruppe ne-au oferit rezistență, fiabilitate și precizie. Ne-au dat exact ceea ce ne-a trebuit.

 

Care sunt cele mai importante criterii pe care le luați în considerare atunci când vreți să investiți în echipamente?

Ne uităm la comentariile utilizatorilor despre echipamente, mai ales dacă vorbim despre mărci pe care nu le-am utilizat.

Care credeți că sunt motivele pentru care clienții vin la dumneavoastră și nu la alții?

Flexibilitatea. Fiind mai mici îi înțelegem mai bine pe clienți și îi servim mai repede. Acesta este motivul pentru care avem o gamă de clienți care nu pleacă de la noi chiar dacp primesc oferte financiare mai bune de la concurență.

Aveți clienți vechi ce revin și cu care ați legat chiar și relații de prietenie?

Da, avem clienți cu care am depășit nivelul de interacțiune comercială și cu care avem relații mai strânse.

Vă amintiți despre o lucrare deosebită pe care ați realizat-o?

Pe segmentul de producție de mobilier la comandă nu există două lucrări la fel și, de aceea, fiecare este o provocare.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră „mobilă cu pasiune”, „soluție cu suflet”?

Acesta poate fi un moto. Noi facem mobilă cu pasiune pentru că îmi place să produc mobilier. O fac de peste 20 de ani și încă o fac cu plăcere. Întotdeauna încerc să dau toate detaliile posibile unui client înainte de a se decide ce vrea. Îl sfătuiesc ce este mai bine pentru el și îi spun avantajele și dezavantajele dacă alege să facă mobilierul într-un fel sau altul. Apoi el decide cum și ce vrea. Astfel, clientul ia o decizie în cunoștință de cauză și este convins că face exact ce vrea. Ca să ai atâta răbdare cu un client trebuie să pui pasiune.