Chibzuința și perseverența administratorului, dar și calitatea oferită clienților au făcut ca Aprecom să depășească toate dificultățile și să se dezvolte

Pentru Gheorghe Apreotesei, administratorul Aprecom, Codlea, Brașov, calitatea este complexă și ține de mai mulți factori: „Începe de la cea a materiei prime și se termină cu cea a produsului finit. Dar mai înseamnă și să-ți respecți termenele stabilite și să ai angajați și echipamente de bună calitate. Toate sunt interconectate și formează suma calității produsului finit.”

Foto și interviu: Dan Călin

Chibzuința și perseverența administratorului, dar și calitatea oferită clienților au făcut ca Aprecom să depășească toate dificultățile și să se dezvolte

Pentru Gheorghe Apreotesei, administratorul Aprecom, Codlea, Brașov, calitatea este complexă și ține de mai mulți factori: „Începe de la cea a materiei prime și se termină cu cea a produsului finit. Dar mai înseamnă și să-ți respecți termenele stabilite și să ai angajați și echipamente de bună calitate. Toate sunt interconectate și formează suma calității produsului finit.”

Foto și interviu: Dan Călin

INTERVIU Felder Gruppe România: Gheorghe Apreotesei, Aprecom, Brașov

Cum ați ajuns în acest domeniu?

Pur și simplu mi-a plăcut. Deși părinții mei ar fi vrut să urmez o carieră militară, eu am urmat cursurile de inginerie silvică, așa că lucrurile s-au legat și au decurs natural. Afacerea a pornit însă din nevoia de a avea un plan de rezervă pentru că atunci când ești angajat, nu se știe niciodată cum evoluează lucrurile și poți să rămâi fără loc de muncă.

Foto: Gheorghe Apreotesei, administratorul Aprecom, lângă fierăstrăul circular de formatizat cu masă mobilă Hammer K4 perform

 

Totul a plecat de la o datorie: îi împrumutasem niște bani unui prieten, iar la un moment dat el mi-a spus că nu-mi mai poate returna banii pentru că firma lui a intrat în faliment dar își poate achita datoria față mine cu echipamentele pe care le are în firmă. Practic, mi-a cedat afacerea în contul datorie. Așa m-am trezit în anul 1996 cu niște echipamente pentru debitare cu care am plecat la drum: am închiriat un spațiu și, cu singurii bani pe care îi aveam atunci, am cumpărat 4 mc de buștean. Am debitat cheresteaua respectivă pentru o firmă care producea case pe structură de lemn, firmă care m-a ajutat și mai apoi în afacere creditându-mă cu bani pentru achiziția de materie primă.

Încet-încet, lucrurile au evoluat. Am fost nevoit să mut activitatea în altă parte și mi-am dat seama că nu mai puteam face față cu echipamentele pe care le aveam. Așa că am luat două credite de nevoi personale și am achiziționat un echipament mai performant pentru debitare și un motostivuitor. Apoi, activitatea a început să meargă tot mai bine, am reușit să achiziționez un teren și să construiesc o hală de producție proprie. Totul a fost bine până când firma cu care lucram a intrat în colaps și nu m-a anunțat din timp. Am rămas cu datorii la furnizori pe care a trebuit să le plătesc prin linii de credit, tot atunci începuse și criza economică, toate au venit la pachet. A fost o perioadă foarte grea, dar am trecut și peste asta.

Mi-am dat seama că nu mai pot merge așa înainte și că trebuie să investesc mai mult, dar cea mai mare problemă a fost găsirea forței de muncă. De aceea m-am reorientat și am intrat în relații cu o firmă foarte mare pentru care am început să produc tot felul de elemente din OSB pentru ambalare. Pasul a fost benefic pentru că nu am mai avut grija materiei prime pentru că venea de la ei. Așa am ajuns să achiziționez circularul de la Felder Gruppe România.

 

Cum ați ajuns la Felder Gruppe România?

Un prieten care avea un circular mi-a spus că la Felder Gruppe echipamentele sunt foarte bune, serviciile excelente și service-ul este prompt. Pentru mine contează foarte mult partea de service și cea de piese de schimb. Dacă ți se defectează utilajul și nu-l poți repara foarte repede, ai o problemă mare în producție. La noi, întreținerea și mentenanța utilajelor le fac eu și dacă nu am cu cine să vorbesc de la firma care mi-a vândut echipamentele să-mi spună ce trebuie să fac, nu le pot repara. Însă, cu circularul Hammer K4 perform de la Felder Gruppe România nu am avut nicio problemă, sunt foarte mulțumit de el. Merge foarte bine chiar dacă noi l-am forțat în exploatare și nu am schimbat pânzele la timp. Acum facem ce trebuie.

Cu circularul Hammer K4 perform de la Felder Gruppe România nu am avut nicio problemă, sunt foarte mulțumit de el. Merge foarte bine chiar dacă noi l-am forțat în exploatare și nu am schimbat pânzele la timp. Acum facem ce trebuie.

Foto: Fierăstrăul circular de formatizat cu masă mobilă Hammer K4 perform și sistemul profesional mobil de exhaustare Felder AF 14, în atelierul Aprecom

 

În timp, mi-am dat seama că trebuie să investesc puțin mai mult ca să iau utilaje pe care mă pot baza. Așa am luat mașina combinată cu 5 operații Hammer C3 31 tot de la Felder Gruppe România. Am mai luat și instalații de aspirare și un compresor pentru aer comprimat Schneider Airsystem tot de la Felder Gruppe România. Toate sunt foarte bune, sunt foarte mulțumit de ele. De exemplu, compresorul m-a scăpat de multe probleme, la compresoarele pe care le aveam înainte trebuia să schimb des filtrele, să le fac întreținere destul de des, cu cel de la Schneider Airsystem nu am nicio problemă. Pe viitor vreau să fac și o instalație centralizată de aer cu filtre cu lubrifiere automată.

În timp mi-am dat seama că trebuie să investesc puțin mai mult ca să iau utilaje pe care mă pot baza. Așa am luat mașina combinată cu 5 operații Hammer C3 31 tot de la Felder Gruppe România. Am mai luat și instalații de aspirare și un compresor pentru aer comprimat Schneider Airsystem tot de la Felder Gruppe România. Toate sunt foarte bune, sunt foarte mulțumit de ele.

Foto: Gheorghe Apreotesei, administratorul Aprecom, alături de mașina combinată cu 5 operații Hammer C3 31 și, în spate, compresorul Schneider Airsystem

 

Familia dumneavoastră se implică în afacere?

M-a ajutat foarte mult tatăl meu, dar a murit anul trecut, din păcate. Când nu eram eu aici, se ocupa el. Era un meseriaș foarte bun și foarte multe lucruri dintre cele pe care le vedeți aici le-am făcut împreună. M-a sprijinit mult și m-a sfătuit de bine.

M-a ajutat și fiica mea câțiva ani, mi-a ținut contabilitatea primară.

 

Ce produceți?

Debităm tot felul de cherestele, începând de la cele pentru construcții și până la elemente industriale. În plus, debităm și producem tot felul de elemente din OSB și PAL pentru ambalare: traverse, șipci de diferite tipuri și dimensiuni.

Avem un teren de aproximativ 4.500 mp și o hală de aproape 600 mp. În prezent, lucrez cu 12 oameni în producție dar aș avea nevoie de 16 ca să pot lucra cu două echipe, însă este o mare problemă cu personalul. Pentru că sunt nevoit să lucrez cu oameni mai puțin pregătiți, împart fluxul de producție în mai multe părți simple.

Foto: Imagine din atelierul Aprecom

 

Cum v-au ajutat echipamentele Felder Gruppe în producție?

Am avut un circular rudimentar înaintea celui de la Felder Gruppe, așa că am simțit foarte bine trecerea, este un ajutor uriaș. Este foarte sigur în exploatare și ne-a mărit productivitatea. Practic, ne-a înjumătățit timpul de execuție. De aceea am luat și decizia de a trece la nivelul superior de calitate și îl înlocuim.

Am avut un circular rudimentar înaintea celui de la Felder Gruppe, așa că am simțit foarte bine trecerea, este un ajutor uriaș. Este foarte sigur în exploatare și ne-a mărit productivitatea. Practic, ne-a înjumătățit timpul de execuție. De aceea am luat și decizia de a trece la nivelul superior de calitate și îl înlocuim.

Foto: Gheorghe Apreotesei, administratorul Aprecom, lângă sistemul industrial de exhaustare Felder RL 200

 

Ce credeți că apreciază clienții la dumneavoastră ?

Nu știu exact, poate faptul că suntem sinceri cu ei, le dăm termenul de execuție și prețul, iar ei decid ce vor să facă. Și calitatea este foarte importantă, iar noi am investit în echipamente performante care ne permit să oferim o calitate mai bună decât ceilalți. Noi respectăm termenul, prețul și calitatea stabilite. Toate aceste lucruri îți creează o imagine în piață care contează enorm, avem clienți care vin din recomandările altor clienți.

 

Aveți clienți vechi ce revin și cu care ați legat chiar și relații de prietenie?

Da. Și nu unul, ci mulți. De multe ori realizăm comenzi care nu sunt foarte rentabile doar pentru că lucrăm cu acel client de mulți ani. Am clienți cu care am devenit prieten, care au încredere în mine, unul dintre ei chiar m-a chemat să văd casa pe care i-a construit-o cineva să-i spun dacă lucrarea este bună.

 

Care sunt planurile de viitor?

Până în iarnă trebuie să construim o hală nouă pentru depozitarea materiei prime și să realizăm instalația de încălzire pentru a oferi oamenilor condiții optime de lucru, acestea sunt prioritățile noastre acum.

Dar vom schimba și circularul cu unul mai performant pentru care am dat deja avansul. Cel pe care îl avem acum este cu motor de 3,5 kw și ne trebuie unul de 5,5 kw pentru că îl folosim intensiv. În plus, domeniul în care lucrăm prezintă risc mare de accidentare, așa că avem nevoie de echipamente foarte bune și sigure în exploatare. Apoi, atunci când faci achiziții trebuie să ții cont de două lucruri: credit și perioadă de amortizare. E bine să îți iei un echipament cât mai bun și care se devalorizează cât mai greu pentru a putea avea șansa de a face un buy-back în câțiva ani. De aceea mergem în continuare cu Felder Gruppe România.

Domeniul în care lucrăm prezintă risc mare de accidentare, așa că avem nevoie de echipamente foarte bune și sigure în exploatare. Iar atunci când faci achiziții trebuie să ții cont de două lucruri: credit și perioadă de amortizare. E bine să îți iei un echipament cât mai bun și care se devalorizează cât mai greu pentru a putea avea șansa de a face un buy-back în câțiva ani. De aceea mergem în continuare cu Felder Gruppe România.

 

Ce înseamnă pentru dumneavoastră „calitate”?

Calitatea îmbracă multe forme. Începe de la cea a materiei prime și se termină cu cea a produsului finit. Dar mai înseamnă și să-ți respecți termenele stabilite și să ai angajați și echipamente de bună calitate. Toate sunt interconectate și formează suma calității produsului finit.