Pentru cei de la Sebilux Invest calitatea înseamnă perfecțiune

Vasilică Ioja, administrator la Sebilux Invest din Satu Nou, Tulcea, are 20 de ani de experiență în producția de mobilier. Iar firma sa nu a avut nicio zi de pauză în producție de la înființare până în prezent, realizând chiar și 30 de șifoniere pe zi gata montate, debitând 60 de plăci de PAL pe zi cu doar cinci oameni. L-am vizitat chiar de ziua lui de naștere și, cu toate că în atelier se lucra la capacitate maximă având 40 de lucrări în producție, ne-a acordat cu mare drag din timpul său pentru a ne relata povestea de succes a Sebilux Invest.

Foto și interviu: Dan Călin

Pentru cei de la Sebilux Invest calitatea înseamnă perfecțiune

Vasilică Ioja, administrator la Sebilux Invest din Satu Nou, Tulcea, are 20 de ani de experiență în producția de mobilier. Iar firma sa nu a avut nicio zi de pauză în producție de la înființare până în prezent, realizând chiar și 30 de șifoniere pe zi gata montate, debitând 60 de plăci de PAL pe zi cu doar cinci oameni. L-am vizitat chiar de ziua lui de naștere și, cu toate că în atelier se lucra la capacitate maximă având 40 de lucrări în producție, ne-a acordat cu mare drag din timpul său pentru a ne relata povestea de succes a Sebilux Invest.

Foto și interviu: Dan Călin

INTERVIU Felder Gruppe România: Vasilică Ioja, Sebilux Invest, Tulcea

Cum ați ajuns în acest domeniu?

După ce am terminat armata am lucrat șapte ani la o firmă de mobilă din Techirghiol. De acolo am pornit și acolo am învățat meserie. În trei luni am învățat să fac totul. A fost greu pentru că făceam multe operațiuni manual. Așa era atunci și așa am făcut și la firma mea în urmă cu 13 ani când am început. Când mi-am mai revenit cu banii am cumpărat un circular la mâna a doua de la cineva din Babadag. Am avut de lucru în fiecare zi de când am dat drumul afacerii.

Vasilică Ioja - administrator la Sebilux
Vasilică Ioja – administrator la Sebilux

 

Care a fost primul obiect de mobilier pe care l-ați realizat?

Prima lucrare a fost un living, o sufragerie. Apoi, sora mea lucra la o fabrică de confecții din Tulcea și îmi dădea comenzi. De acolo am plecat. Și nu am dus lipsă de comenzi. Avem de lucru zi de zi, de atunci.

 

Familia dumneavoastră se implică în afacere?

Da! Afacerea este una de familie. Toți angajații sunt rude: doi cumnați, un unchi și încă o rudă mai îndepărtată. Și soția este implicată, ea preia comenzile. Iar băiatul face proiectele pe calculator, dar se pricepe și la activitățile practice, montează cu bormașina balamale sau PFL-uri în spatele dulapurilor mici. Toți lucrăm într-o hală de 300 mp.

 

Cât produceți zilnic?

În cinci oameni producem 30 de șifoniere pe zi gata montate, adică debităm 60 de foi pe zi. Am luat de curând o mașină de căntuit de la Felder Gruppe România de care sunt foarte mulțumit; trebuie să debitez trei zile ca să căntuiesc o zi. Avem o colaborare cu o fabrică de mobilă din lemn din Babadag. Iar lucrările pe care le au pe PAL și pe MDF le facem noi. De exemplu, am făcut mobila pentru o școală în patru zile. Iar în toamnă trebuie să începem să mobilăm un hotel cu 300 de camere din Eforie.

În cinci oameni producem 30 de șifoniere pe zi gata montate, adică debităm 60 de foi de PAL pe zi. Am luat de curând o mașină de căntuit de la Felder Gruppe România de care sunt foarte mulțumit; trebuie să debitez trei zile ca să căntuiesc o zi.

Foto: Fierăstrăul circular cu masă mobilă Hammer K4 Perform, în atelierul Sebilux Invest, Satu Nou, Tulcea

 

Ce produceți?

Numai mobilier din PAL și MDF. Dar ne vom extinde și pe lemn pentru că avem o pădure de paulownia lângă noi care este un lemn foarte bun pentru mobilă; poți face și ambarcațiuni din el. Este ușor de lucrat cu acest lemn, este foarte rezistent și nu crapă. Mobila din lemn paulownia rezistă și 100 de ani. După ce termin de plătit ultimul echipament de la Felder Gruppe România voi lua unul pe lemn tot de la ei, un utilaj combinat care execută cinci operațiuni și un fierăstrău panglică. Și pentru că avem volum mare, vom schimba și circularul cu unul mai performant, poate din gama Felder, să vedem ce îmi recomandă consultantul Gabriel Hierăscu (Director Zonal Vânzări – Muntenia, Oltenia și Dobrogea), cu care lucrez.

Pentru că avem volum mare, vom schimba circularul cu unul mai performant, din gama Felder.

 

Vă amintiți vreo lucrare deosebită?

Le știu pe toate pentru că noi în general facem lucruri complicate. De aceea suntem chemați. De exemplu, șifonierele glisante le fac din perete în perete, pot să le fac și cu ușă decupată. Noi n-am spus niciodată că nu putem face vreo lucrare. Fac orice, nu există “nu se poate”.

 

Ce înseamnă pentru dumneavoastră „mobilă cu pasiune”, „soluție cu suflet”?

Mie îmi place meseria asta și mi-a plăcut de la început. De aceea am și învățat totul în primele trei luni. Eu mă implic foarte tare în toate lucrările și nu mă dau în lături de la nimic, oricât de complicat ar fi.

 

De când lucrați cu echipamentele Felder Gruppe în această firmă?

De trei ani, dar diferența este uriașă față de ceea ce făceam înainte. Atunci duceam trei dormitoare pe săptămână, iar acum putem face chiar și două pe zi. A crescut foarte mult productivitatea și calitatea. Și este ușor de lucrat cu ele, mă descurc. Tehnologia ajută enorm, iar acesta este motivul pentru care am curaj.

De când lucrez cu utilajele de la Felder Gruppe România, diferența este uriașă. A crescut foarte mult productivitatea și calitatea. Tehnologia ajută enorm, iar acesta este motivul pentru care am curaj.

Foto: Mașina de găurit multiplu Felder FD 21 Professional, în atelierul Sebilux Invest, Satu Nou, Tulcea

 

Ce vă interesează la un echipament atunci când doriți să achiziționați unul?

Eu sunt pasionat de utilaje și am vrut să fie toate de la aceeași firmă. Și bine am făcut! În plus, Felder Gruppe România m-a ajutat chiar și cu rate direct la ei, prin programul Flex-Fin®. Iar la utilaje mă interesează calitatea pe care mi-o oferă la produsul finit și să fie ușor de folosit.

La utilaje mă interesează calitatea pe care mi-o oferă la produsul finit.

 

Cum ați ajuns la Felder Gruppe România?

Prima dată am descoperit mașinile Felder Gruppe pe internet, căutând una pentru aplicarea foliei de cant ABS. Apoi le-am văzut la alte firme cum lucrează și mi-au plăcut. Nu mă așteptam ca Felder Gruppe România să îmi dea direct rate de la ei și nu prin bancă, dar au făcut-o. Și asta m-a ajutat foarte mult să cresc.

Foto: Piese de mobilier perfect finisate obținute de Sebilux Invest cu mașina pentru aplicarea cantului Felder G500

 

Ce credeți că apreciază clienții dumneavoastră la produsele pe care le oferiți?

Toți se uită la calitate și la detalii. Clienții sunt foarte pretențioși. Dar vin la noi pentru că le oferim calitate, atât la materia primă, cât și la accesoriile pe care le folosim. De exemplu acum, în timp ce vorbim, avem 40 de lucrări în producție.

 

Aveți clienți vechi care revin și cu care ați legat chiar și relații de prietenie?

Avem clienți chiar de la începutul firmei care revin și lucrează cu noi.

 

Care sunt planurile de viitor?

Suntem în curs de a deschide un magazin de mobilă în Constanța împreună cu fabrica de mobilă din Babadag cu care colaborăm. Și mai am nevoie de doi oameni în producție care să lucreze pentru comenzile care vor veni de la magazin.

În afară de echipamentele pentru lemn despre care v-am spus că vreau să le achiziționez (un fierăstrău circular din gama Felder, o combinată cu 5 operații și un fierăstrău panglică) ne-ar mai trebui și un CNC, dar mai așteptăm puțin.

 

Ce înseamnă pentru dumneavoastră „mobilier de calitate”?

Totul trebuie să vină perfect și să se îmbine perfect. Lucrând zi de zi, ochiul vede. Calitate înseamnă perfecțiune, iar dacă respecți clientul, vin și comenzile.

Foto: Piese de mobilier obținute de Sebilux Invest cu ajutorul utilajelor Felder Gruppe