La Gurgu pasiunea pentru lemn este moștenită din tată-n fiu

Mihai Gurgu, administrator la Gurgu Prod Com din Caransebeș, ne-a povestit cum se face tâmplăria în Austria în comparație cu cea de la noi, dar și cum a preluat meseria de la bunicul și de la tatăl său și o lasă moștenire fiului. O meserie făcută din pasiune și care a plecat de la sculptură.

Foto și interviu: Dan Călin

La Gurgu pasiunea pentru lemn este moștenită din tată-n fiu

Mihai Gurgu, administrator la Gurgu Prod Com din Caransebeș, ne-a povestit cum se face tâmplăria în Austria în comparație cu cea de la noi, dar și cum a preluat meseria de la bunicul și de la tatăl său și o lasă moștenire fiului. O meserie făcută din pasiune și care a plecat de la sculptură.

Foto și interviu: Dan Călin

INTERVIU Felder Gruppe România: Mihai Gurgu, Gurgu Prod Com, Caransebeș

Cum ați ajuns în domeniul producției de mobilier?
Am ajuns din tată-n fiu. Meseria aceasta este una moștenită din familie. Bunicul meu și tata au lucrat la o fabrică mare de mobilă din Caransebeș, acolo unde am lucrat și eu începând de la vârsta de 17 ani după ce am terminat școala industrială la lemn. După o perioadă, am plecat în Austria unde am activat tot în domeniu. Cinci ani am lucrat numai tâmplărie din lemn stratificat acolo. Din anul 2001 m-am întors în țară unde am început activitatea la atelierul de producție de mobilier al tatălui meu, atelier pe care l-am preluat și l-am dezvoltat până la ceea ce a ajuns în prezent.

Foto: Mașina de rindeluit la grosime Felder D963, iar în spate, Mașina de îndreptat și rindeluit la grosime Felder AD 951 cu arbore de rindeluire Silent-Power®

 

Meseria dumneavoastră a fost doar o moștenire de familie sau a fost și o pasiune?
Este și pasiunea mea. Îmi place foarte mult să lucrez în lemn. Când eram elev am facut și sculptură. Chiar am câștigat locul trei pe țară la un concurs pe meserii la sculptură.

 

Familia se implică active în afacere, ați transmis valorile mai departe?
Și fratele meu este implicat în afacere, iar de anul acesta ni s-a alăturat și fiul meu de 20 de ani. Îi place și lui, așa că l-am angajat.

 

Care a fost primul produs pe care l-ați realizat?
Rame de tablouri. Cand am fost elev eram pasionat de realizarea de rame de tablouri și de casete pentru bijuterii.

 

Povestiți-ne despre experiența din Austria și cât de mult a contat cand v-ați întors.
A contat foarte mult. Este o diferență enormă față de ceea ce se face în România. Cred că tehnica de acolo nu a ajuns încă aici. Ce făceam în 1994-1995 în Austria abia acum încep să se facă și pe la noi. Aici sunt mulți tâmplari care încă lucrează cu tehnici vechi.

 

Vă amintiți o lucrare de care să fiți foarte mândru?
Au fost multe lucrări interesante: cabane, terase, foișoare, mobilier de grădină. Dar poate cea mai interesantă a fost o moară de apă care angrenează cu un mecanism de ceasornic un rotisor pentru grătar.

 

De cât timp folosiți utilajele noastre?
Știu de Felder Gruppe de mult timp. Am lucrat cu utilaje Felder, dar v-am văzut și pe la târgurile pe care le-am vizitat. Iar primele echipamente le-am luat în anul 2014, atunci când am realizat primul proiect cu fonduri europene. Am ales Felder Gruppe pentru că îmi plac produsele și oamenii cu care lucrez. În plus, ați avut și tot ceea ce am avut nevoie.

Foto: Mihai Grugu, administrator la Gurgu ProdCom, Mașina de îndreptat și rindeluit la grosime Felder AD 951 cu arbore de rindeluire Silent-Power®

 

Ce vă interesează la un echipament atunci când vreți să îl achiziționați?
Calitatea produsului și prețul lui.

 

Cum v-au ajutat echipamentele Felder Gruppe în activitate?
Ne-au ajutat foarte mult în comparație cu cele vechi. De exemplu, nu am avut nici un fel de probleme tehnice cu ele de când le-am luat. În acești trei ani am schimbat la ele doar consumabilele. Un alt exemplu este că nu am mai fost nevoiți să ascuțim cuțitele la fiecare două săptămâni, ceea ce ne-a scutit de multă muncă și de timp pierdut. În plus, calitatea produsului finit este mai bună, lemnul iese aproape șlefuit.

 

Ce credeți că apreciază clienții dumneavoastră la produsele pe care le oferiți?
Calitatea produselor și faptul că facem unicate. De exemplu, foișoarele noastre sunt foarte bine finisate și lucrate.

 

Aveți clienți vechi, cu care ați legat prietenii și care revin?
În general avem clienți cu care lucrăm de mulți ani. Revin și ne recomandă altora. Sunt tot mai mulți clienți care nu mai vor să audă de PAL și își doresc mobilier din lemn masiv cu modelele de altădată. Vor calitate, nu doar mobilă de serie.