INTERVIU Felder Gruppe România: Sorin Vasile, Folimob, Brașov
Cum ați ajuns dumneavoastră personal la domeniul acesta?
S-a nimerit, dar mi-a și plăcut. De mic, chiar și acasă, reglam balamalele la mobilier și imi plăcea. Când mergeam pe la bunici aveam un var de-al mamei care cioplea. Mi-a plăcut și mie și am prins destul de repede cum se face. Nu cred că există mobilă să nu știu s-o fac. Noi lucrăm manual, debităm, cantuim, scoatem cote, facem diagrame. Trebuie să ai răbdare să le gândești.
De unde ați plecat și cum a pornit afacerea?
Îmi place meseria asta de douazeci de ani. Prima oară am muncit la cineva ca angajați, eu și încă un prieten. Eram copii, aveam 18-19 ani, și am început să facem mobilă. Am învățat repede. Acolo am lucrat șase-șapte ani. Eram prieteni de mici. S-a dus el prima oară, apoi m-a luat și pe mine. Respectivului unde lucram nu-i plăcea să investească în utilaje și scule. Ajunsesem să cumpărăm noi bormașini, pendulare performante și așa mai departe. Mă duceam în Germania să le iau. Așa că prin 2008 ne-am închiriat o hală și am început afacerea pe cont propriu. Am muncit cu bormașinile, tăiam la alții, am mai angajat un băiat, apoi încă unul. Ne-am interesat de Felder și prima oară am cumpărat în rate un circular de la unul care dăduse faliment. Apoi, următorul echipament Felder a fost o mașină pentru aplicarea cantului Felder G 200, după care ne-am luat unul nou pe care l-am găsit la ofertă. După aia ne-am luat un Felder G 500, am dat un buy-back și am luat o mașină de cant Felder G 460. Așa am plecat de la doi oameni și am ajuns în prezent la 10 și la o suprafață de producție de 250 de metri pătrați.
Suntem cei mai vechi mobiliști din Brașov. Este foarte important să-ți placă meseria, să ții cont de orice și să oferi soluții clienților.
De ce ați ales Felder Gruppe România?
Am început cu Felder când am luat prima mașină și am colaborat bine cu cei de la Felder. Ne trimiteau destul de repede piesele de care aveam nevoie. Sunam la București dacă aveam probleme și se rezolva repede. Iar dacă mașina este îngrijită, n-ai treabă cu ea. Dar trebuie să te implici. Vezi că s-a ciobit sau s-a zgâriat ceva, nu te duci așa la client. Suntem cei mai vechi mobiliști din Brașov. Este foarte important să-ți placă meseria, să ții cont de orice și să oferi soluții clienților.

Care a fost prima lucrare pe care ați realizat-o?
Prima din firmă a fost o bucătărie.
Aveți o lucrare de care vă amintiți în mod special?
Toate sunt deosebite. Cel mai greu de realizat au fost niște dulapuri cu uși glisante de cinci-șase metri. Nu voia nimeni să le facă în Brașov. Dar dublând plăci peste plăci am reușit. Sunt multe obiecte de mobilier pe care nu le prea face nimeni și pe care noi le realizăm.
Aveti clienți vechi cu care ați legat prietenii?
Foarte mulți. Ei ne-au recomandat altor clienți.
Ce obiect de mobilier se cere cel mai mult?
Bucătăriile.

Pe ce lucrați cel mai mult?
PAL, MDF lucios și MDF înfoliat.
Când fac un mobilier pentru un client scopul meu este ca el să fie mulțumit și mobilierul să fie rezistent, să nu se strâmbe sau să-i cadă picioarele. De exemplu la bucătărie, să aibă stabilitate, nu să stea pe două picioare și restul în perete, iar de la greutate să se lase în timp. […] Asta înseamnă mobilă cu pasiune: să faci lucruri de bună calitate. Totul trebuie să fie zdravăn, să fie pus bine. Și mobilierul îl facem foarte bine.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră mobilă cu pasiune?
Să o faci și să iasă rezistentă. Când fac un mobilier pentru un client scopul meu este ca el sa fie mulțumit și mobilierul să fie rezistent, să nu se strâmbe sau să-i cadă picioarele. De exemplu la bucătărie, să aibă stabilitate, nu să stea două picioare și restul în perete, iar de la greutate să se lase în timp. Eu le zic băieților să verifice tot, să folosească dibluri speciale când este nevoie. De exemplu, sunt unii care și-au placat pereții cu gips-carton. Acesta nu poate susține obiecte de mobilier, așa că le spun băieților să treacă de gips-carton și să bage holșuruburile până dau de perete. Avem numai bormașini profesionale, cu acumulator, ca să le strângă bine. Asta înseamnă mobilă cu pasiune: să faci lucruri de bună calitate.
Totul trebuie să fie zdravăn, să fie pus bine. Și mobilierul îl facem foarte bine. De exemplu, noi nu folosim cuie pe spate. La schimbări de temperatură, PFL-ul are oscilații în timp și am văzut mobilier la care ieșea spatele. Ne-am lovit și noi de chestia asta, iar la început nu existau holșuruburi. Cam asta înseamnă să faci mobilă cu pasiune: să faci lucrul să arate și frumos, să nu faci tot felul de kitschuri. Dacă sunt lucruri care chiar nu pot fi făcute, mai bine îi spui clientului că nu se poate pentru că nu va ieși bine. Mobilierul pe care l-am făcut la mine acasă, l-am făcut și la clienți. Începând de la holșuruburi și până la materia primă noi lucrăm cu lucruri bune. Asta este pasiune, să faci lucruri de bună calitate, nu să-ți bați joc de oameni.
Dacă sunt lucruri care chiar nu pot fi făcute, mai bine îi spui clientului că nu se poate pentru că nu va ieși bine.
Livrați numai în Brașov?
Eu am bunici în zona Brăilei și, prin prieteni, am produs multă mobilă și pentru clienți de acolo. Am făcut mobilier din lemn masiv patinat cu aur. Am lucrat și pentru clienți din București, am mobilat apartamente în toată țara. Am făcut și puțin export, dar este mai complicat pentru că nu putem trimite meseriași acolo. Noi nu prea lucrăm cu mobilier demontabil. Dacă am avea o serie pentru export, o cantitate mai mare, ne-am băga. Dar la cum se construiește în Brașov avem destul de lucru. Cred că nu se construiește nicăieri în țară atât de mult, nici măcar la București.