Invento Art Design – specialiști în lucrări unicat cu material compozit

Atunci când lucrezi cu materiale deosebite realizezi și comenzi pe măsură. Invento Art Design folosește foarte mult compozitul, fiind specializat în domeniu. Și pentru că materialul este versatil și lucrările sunt diferite și provocatoare. Exact așa cum îi place lui Valeriu Fitcal, managerul companiei, și angajaților care se pricep foarte bine la asta.

Foto și interviu: Dan Călin

Invento Art Design – specialiști în lucrări unicat cu material compozit

Atunci când lucrezi cu materiale deosebite realizezi și comenzi pe măsură. Invento Art Design folosește foarte mult compozitul, fiind specializat în domeniu. Și pentru că materialul este versatil și lucrările sunt diferite și provocatoare. Exact așa cum îi place lui Valeriu Fitcal, managerul companiei, și angajaților care se pricep foarte bine la asta.

Foto și interviu: Dan Călin

INTERVIU Felder Gruppe România: Valeriu Fitcal, Invento Art Design, București

Cum ați ajuns dumneavoastră personal la domeniul acesta?

Materialul compozit este foarte versatil și poate căpata tot felul de forme, iar pe mobilier executăm tot comenzi speciale. De aceea avem nevoie de echipamente deosebite care să poată executa ceea ce avem nevoie. Iar la Felder Gruppe am gasit ceea ce ne trebuie.

Am făcut Facultatea de Automatică și am lucrat în cercetare la INCREST. Apoi la centrul de simulatoare de zbor de la Măgurele. La un moment dat, am intrat în afaceri și mi-am deschis o firmă de producție de ferestre termoizolante împreună cu un naș. A mers o perioadă, dar apoi ne-am oprit din cauza unor divergențe. Apoi, după un timp, am avut informații din piață că se caută produse realizate din materiale composite și că nu prea sunt furnizori. Așa că, în anul 2010 am înființat firma Invento Art Design, am închiriat un spațiu de 100 de metri pătrați, am investit 5.000 de euro în scule de mână și am început treaba cu doi oameni.
Pentru că treaba a mers tot mai bine, după un an am achiziționat un circular la mâna a doua de la Felder Gruppe. Am avut noroc cu soția care m-a ajutat și continuă să o facă pentru că ea se pricepe la vânzări. Eu mă ocup de producție și ea aduce clienți. Ne completăm foarte bine. Din 2012 am avut cerere și de mobilier și ușor-ușor am început să ne dezvoltăm și a urmat o mașină de cant tot Felder și unelte Festool. Ne-am tot extins deoarece materialul compozit este unul mai scump, așa că și clienții sunt pe măsură. De aceea am fost nevoiți să ne schimbăm echipamentele și am luat un circular nou de la Felder pe care l-am schimbat apoi cu vârful de gamă de la Felder. Apoi, tot de la Felder Gruppe, au urmat o mașină de cant performantă, o multiplă și o mașină de frezat. Sunt foarte fiabile. Nu am avut probleme cu ele. Sunt foarte mulțumit.
Apoi am reușit să cumpărăm un teren și să construim hala în care suntem acum – 500 de metri pătrați de producție și 100 de metri pătrați de birouri. Am mai angajat oameni și, de la doi cât aveam la început, am ajuns în prezent la opt în producție și doi arhitecți, în afară de mine și de soție. Au urmat și investițiile (un router și un CNC) pentru a putea realiza mobilier deosebit, în principal curb. Materialul compozit este foarte versatile și poate căpăta tot felul de forme, iar pe mobilier executăm tot comenzi speciale. De aceea avem nevoie de echipamente deosebite care să poată executa ceea ce avem nevoie. Iar la Felder Gruppe am găsit ceea ce ne trebuie.

Service-ul este în România și își face treaba bine. Echipamentele sunt bune, iar eu sunt mulțumit.

Foto: Mașină de frezat cu ax înclinabil Felder F700 Z

 

De ce ați ales Felder Gruppe?
Fiind la început, nepricepându-mă în acest domeniu și cumpărând utilaje la mâna a doua, am ales Felder Gruppe pentru că știam că service-ul este în România și își face treaba bine. Echipamentele sunt bune, iar eu sunt mulțumit. Cei de la Felder Gruppe au venit și le-au pus în funcțiune, iar ele au mers bine. Apoi, după ce am văzut cât de bine funcționează utilajele, am continuat colaborarea cu ei.

 

Care sunt planurile de dezvoltare?
Dacă va merge la fel de bine ca până acum vom căuta un alt teren unde să construim altă hala pentru că avem nevoie de spații pentru depozitare pe segmentul de mobilier. În plus, ne dorim să realizăm o vopsitorie pentru care avem cereri și acum le executăm la terți. Termenele de execuție sunt tot mai scurte și, de aceea, avem nevoie de toate utilajele pentru a nu mai pierde timp cu realizarea unor operațiuni la alții. Însă acestea sunt planuri pe termen mediu pentru că trebuie găsit un teren unde poți aduce oamenii. Este o mare problemă cu găsirea unor angajați buni care să știe meserie, dar pe care să te și poți baza să nu te lase atunci când ai nevoie mai mare. În plus, ei iau lucrări în particular, după program și vin obosiți la serviciu a doua zi. De aceea nu vor să mai rămână peste program când este nevoie și nici nu poți să-i forțezi pentru că pleacă în altă parte. Este o mare problemă cu forța de muncă bine calificată în domeniul producției de mobilier.
Alții pleacă la muncă în străinătate și apoi se întorc pentru că își dau seama că acolo se muncește foarte mult, iar banii nu sunt așa de mulți cum se așteptau. Ținând cont de toate acestea, nu înțeleg de ce nu se implică aici. Pentru că eu, atunci când văd că un angajat lucrează bine și se implică astfel încât să meargă firma bine, îi măresc salariul. Așa cum am făcut cu șeful de atelier care câștigă de două ori mai bine decât ceilalți care nici ei nu au salarii mici.

 

Ce contează cel mai mult atunci când achiziționați un echipament?
În general, contează performanța utilajului, dar și service-ul este foarte important.

 

Cum v-au ajutat utilajele Felder în activitate?
Prin rapiditate și calitate. Au o productivitate bună și se strică foarte greu.

 

Ce credeți că apreciază clienții dumneavoastră la serviciile pe care le oferiți?
În primul rând calitatea lucrării și materialele deosebite cu care lucrăm, dar și rapiditatea cu care livrăm comenzile. Dar toate acestea pot fi obținute cu utilaje de bună calitate.

Foto: Fierăstrău circular cu masă mobilă de formatizat FORMAT-4 Kappa 550 X-Motion

 

Care a fost prima lucrare pe care ați realizat-o?
Am început cu blaturi din compozit. Acum suntem direct importatori din Belgia pentru acest material și, tocmai de aceea, avem prețuri mai bune decât cei care achiziționează de la distribuitorul din România. Iar la mobilier, prima lucrare a fost o bucătărie.

 

Aveți o lucrare de care vă amintiți în mod special?
O lucrare deosebită și cea mai complexă pe care am realizat-o a fost la Bucharest One, lângă Promenada Mall, o placare din compozit la parter, la intrare. Au fost 800 de metri pătrați realizați pe semirotund, cu rotiri și cu scafe luminate la o înălțime de 7,5 metri. Am lucrat trei luni la acest proiect unicat în România. A mai fost o provocare cu prinderea compozitului la acea înălțime din cauza faptului că el are un grad de dilatare și nu poate fi prins mecanic, mai ales că acolo era gips-carton pe tavan. Și am găsit o soluție ingenioasă împreună cu cei de la Sika ce cuprindea baghete din aluminiu eloxat prinse mecanic de tavan și pe care au fost lipite plăcile de compozit. A fost o lucrare excepțională.

 

Ce înseamnă pentru dumneavoastră mobilă cu pasiune, soluție cu suflet?
Pe mine mă atrag cel mai mult lucrările deosebite și mai greu de făcut. Îmi plac provocarile profesionale care mă obligă să studiez și să caut soluții. De aceea îmi place să fac lucruri unicate, nu mobilă de serie.

Foto: Agregat industrial pentru aplicarea cantului FORMAT-4 Perfect 710 X-Motion