WOOD ERA, Cluj: De la muzică la tâmplărie, în mod natural  

Alexandru Cuibus și Tudor Pop: Amândoi am fost muzicieni de profesie, dar ne săturasem de atâtea deplasări. Am vrut să facem ceva pe plan local și, în mod natural, ne-am apucat de mobilă. Am ajuns la Felder Gruppe România prin recomandarea unui prieten de familie care lucrează în acest domeniu din tată-n fiu și care ne-a zis: Numai FelderSunt cei mai buni! 

WOOD ERA, Cluj: De la muzică la tâmplărie, în mod natural  

Alexandru Cuibus și Tudor Pop: Amândoi am fost muzicieni de profesie, dar ne săturasem de atâtea deplasări. Am vrut să facem ceva pe plan local și, în mod natural, ne-am apucat de mobilă. Am ajuns la Felder Gruppe România prin recomandarea unui prieten de familie care lucrează în acest domeniu din tată-n fiu și care ne-a zis: Numai FelderSunt cei mai buni! 

INTERVIU Felder Gruppe România: Alexandru Cuibus și Tudor Pop, WOOD ERA, Cluj

Alexandru Cuibus și Tudor Pop, muzicieni de profesie, au moștenit pasiunea pentru lemn. S-au născut în familii de tâmplari, dar au învățat bazele tâmplăriei în Statele Unite ale Americii. S-au întors în țară și și-au deschis inițial un atelier pentru recondiționarea mobilei, după care, în mod natural au început să facă producție. Acum realizează mobilier din lemn masiv pe structuri metalice pentru restaurante și cafenele. Pe viitor au în plan să-și dezvolte o linie de producție de serie, să exporte măsuțe cu cafea și tocătoare de bucătărie mai speciale.

 

Puncte cheie: 

 

Cum ați ajuns în acest domeniu? De unde pasiunea pentru lemn?  

Alexandru Cuibus: Am ajuns în acest domeniu din pasiune, iar pasiunea pentru lemn am moștenit-o din familie. Avem bunici și unchi tâmplari, geamgii. Noi am dus această pasiune mai departe, dar puțin mai târziu. Amândoi am fost muzicieni de profesie, dar ne săturasem de atâtea deplasări. Am vrut să facem ceva pe plan local și, în mod natural, ne-am apucat de mobilă. Am stat ceva timp în America, acolo am lucrat în domeniu și am învățat bazele tâmplăriei. Apoi ne-am întors în țară și ne-am deschis în prima fază un atelier de recondiționare mobilier. După aceea, în mod natural a venit producția.    

Am stat ceva timp în America, acolo am lucrat în domeniu și am învățat bazele tâmplăriei. Apoi ne-am întors în țară și ne-am deschis în prima fază un atelier de recondiționare mobilier. După aceea, în mod natural a venit producția.

 

Care a fost primul obiect din lemn pe care l-ați realizat? 

Alexandru Cuibus: Primul obiect de mobilier realizat de la zero a fost o ramă mare din lemn masiv pentru un salon de înfrumusețare. Am fost foarte entuziasmați de cum ne-a ieșit! Atunci am realizat cu adevărat că putem face producție de mobilă.     

 

Aveți vreo lucrare deosebită de care vă amintiți cu drag? 

Tudor Pop: Avem o lucrare impresionantă pe care am realizat-o pentru un local din Cluj, o cafenea în care ne-am lăsat amprenta cu niște pereți placați cu lemn masiv, un fel de mozaic din lemn antichizat. Acea lucrare a fost de referință pentru noi, lumea a văzut ce putem face și am început să primim comenzi similare 

Perete placat cu mozaic din lemn masiv
Foto: Perete placat cu mozaic din lemn masiv – imagine preluată de pe pagina de facebook AnticMarket @wooderacluj

 

Ce produceți mai exact? 

Alexandru Cuibus: Realizăm mobilier din lemn masiv, mese, blaturi, placări cu lemn, tapițerii. În acest moment ne axăm pe mobilier din structuri metalice cu lemn masiv pentru HoReCa și putem realiza 2 lucrări mari pe lună, mobilier pentru 2 restaurante sau cafenele. Lucrăm pe designul realizat de colaboratori, dar uneori mai intervenim și noi cu sugestii. Discutăm cu clienții și le propunem soluții pe baza experienței de producție pentru că designerii nu au cum să țină cont de toate provocările execuției.  

În acest moment ne axăm pe mobilier din structuri metalice cu lemn masiv pentru HoReCa și putem realiza 2 lucrări mari pe lună, mobilier pentru 2 restaurante sau cafenele.

 

Cum ați ajuns să colaborați cu Felder Gruppe România? 

Tudor Pop: Am ajuns la Felder Gruppe România prin recomandarea unui prieten de familie care lucrează în acest domeniu din tată-n fiu și care ne-a zis: Numai Felder!  Noi am făcut un studiu de piață și am găsit prețuri atractive la alți furnizori, dar el ne-a zis să nu mai căutăm pentru că nu are rost, să lucrăm doar cu Felder și atât, sunt cei mai buni!  

 

Ce credeți că apreciază clienții cel mai mult la produsele pe care le oferiți? 

Alexandru Cuibus: Credem că cel mai mult apreciază la noi finisajele pe care le realizăm. Chiar și designerii cu care colaborăm au remarcat finisajele pe care noi le facem pe lemn masiv comparativ cu alte ateliere. Aici ne ajută foarte mult arborele Silent-Power® care este extraordinar. Obținem suprafețe perfecte, aproape că nici nu mai trebuie să șlefuim piesele după prelucrare. 

Clienții noștri apreciază cel mai mult finisajele pe care le realizăm. Aici ne ajută foarte mult arborele Silent-Power® care este extraordinar. Obținem suprafețe perfecte, aproape că nici nu mai trebuie să șlefuim piesele după prelucrare.

utilaje Felder Group Austria in atelierul Woodera
Foto: Alexandru Cuibus (stânga) și Tudor Pop (dreapta) lângă mașina combinată cu 2 operații pentru îndreptare și rindeluire la grosime Hammer A3 41 echipată cu Silent-Power®. În spate, mașina combinată cu 2 operații pentru tăiere și frezare Felder KF 500 Professional

 

Care sunt planurile de viitor? 

Alexandru Cuibus: Momentan avem comenzi doar din România, dar vrem să ne deschidem o linie mică de producție de serie pentru export. Am vrea să renunțăm la clienții persoane fizice și să rămânem în țară doar pe HoReCaPentru export, vrem să ne dezvoltăm producția de serie de măsuțe de cafea și dog-uri din lemntocătoare de bucătărie mai speciale 

Vorbind de investiții, chiar dacă ne place să lucrăm manual și ne plac utilajele cât mai mecanice, nu zicem nu unui CNC. După ce am văzut CNC-ul de găurire și frezare Creator 950 a fost premiat în Statele Unite ale Americii, ne-a rămas gândul la el.  

Chiar dacă ne place să lucrăm manual și ne plac utilajele cât mai mecanice, nu zicem nu unui CNC. După ce am văzut că CNC-ul de găurire și frezare Creator 950 a fost premiat în Statele Unite ale Americii, ne-a rămas gândul la el.

fierăstrăul panglică (banzic) Hammer N 4400 in atelierul Woodera
Foto: Alexandru Cuibus și Tudor Pop prezentând modele de măsuțe de cafea și tocătoare din lemn pe care au în plan să le exporte. În plan secund, fierăstrăul panglică (banzic) Hammer N 4400

 

Ce înseamnă pentru voi „mobilă de calitate”? 

Tudor Pop: Pentru noi, mobila de calitate este cea realizată din materiale foarte bune, prelucrată cu precizie și finisată impecabil. Dacă finisajul nu este perfect și piesa nu este plăcută la atingere, cred că înregistrează un mare minus la final.  

Alexandru Cuibus: Ca să obții calitate, în primul rând trebuie să lucrezi cu utilaje bune pe care să te poți baza oricând. Pentru ce lucrăm noi acum, precizia pe care ne-o oferă utilajele Felder Group contează extraordinar de mult. În al doilea rând, forța de muncă este foarte importantă, oamenii să fie bine pregătiți și să știe ce au de făcut. Și, nu în ultimul rând, materialele cu care lucrezi să fie de calitate.   

Pentru noi, mobila de calitate este cea realizată din materiale foarte bune, prelucrată cu precizie și finisată impecabil. Dacă finisajul nu este perfect și piesa nu este plăcută la atingere, cred că înregistrează un mare minus la final.

Tocătoare de bucătărie din lemn realizate de Alexandru Cuibuș și Tudor Pop de la Woodera
Foto: Tocătoare de bucătărie din lemn realizate de Alexandru Cuibus și Tudor Pop – imagine preluată de pe pagina de facebook AnticMarket @wooderacluj

 

 

Obiectele din lemn și piesele de mobilier realizate de Alexandru Cuibus și Tudor Pop le puteți vedea pe pagina de facebook AnticMarket @wooderacluj.