MDI Wood Ideas – pariul unui tânăr antreprenor cu necunoscutul, pasiunea și calitatea

Iulian Apostol, administratorul MDI Wood Ideas din București, un tânăr cu viziune, a pășit în domeniul prelucrării lemnului convins că producția îi va asigura un viitor frumos. Cu toate că este un domeniu necunoscut, acest lucru îl motivează să învețe și se demonstreze că se poate. A demarat afacerea cu finanțare prin Start-Up Nation și își propune să realizeze mobilier unicat și nonconformist pentru oamenii care apreciază calitatea și lucrurile deosebite. Iar acest lucru chiar dacă este mai greu, pentru Iulian Apostol satisfacția este mai mare.

Foto și interviu: Dan Călin

MDI Wood Ideas – pariul unui tânăr antreprenor cu necunoscutul, pasiunea și calitatea

Iulian Apostol, administratorul MDI Wood Ideas din București, un tânăr cu viziune, a pășit în domeniul prelucrării lemnului convins că producția îi va asigura un viitor frumos. Cu toate că este un domeniu necunoscut, acest lucru îl motivează să învețe și se demonstreze că se poate. A demarat afacerea cu finanțare prin Start-Up Nation și își propune să realizeze mobilier unicat și nonconformist pentru oamenii care apreciază calitatea și lucrurile deosebite. Iar acest lucru chiar dacă este mai greu, pentru Iulian Apostol satisfacția este mai mare.

Foto și interviu: Dan Călin

INTERVIU Felder Gruppe România: Iulian Apostol, MDI Wood Ideas, București

Cum ați ajuns în acest domeniu?

Am vrut de multe ori să construiesc diverse obiecte din lemn și am găsit aproape numai oferte cu PAL. Peste tot PAL, iar eu nu voiam PAL, ci lemn. Îmi place lemnul și mirosul lui, îmi place natura, merg des în excursii la munte cu cortul. Așa că am hotărât să facem design și producție din lemn. Designul este realizat de asociatul meu, iar de producție ne ocupăm împreună. Nu ne dorim să facem producție de serie, ci mobilier unicat și inedit pentru oamenii care apreciază asta. Este mai greu și are o valoare adăugată mai mare, dar satisfacția de la sfârșit este mult mai mare.

Puncte cheie:

  • Producție: mobilă din lemn la comandă, mobilier avangardist mic și foarte mic
  • Utilaje achiziționate prin Start-Up Nation:
  • Criterii pentru alegerea furnizorului: raportul preț/ calitate al utilajelor de prelucrarea a lemnului
  • Sfaturi și recomandări pentru viitorii antreprenori: să se informeze din cât mai multe surse, să își aleagă cu atenție partenerii, să nu facă achiziții înainte de a primi răspunsul de aprobare a proiectului.
atelier MDI wood Ideas cu utilaje pentru prelucrarea lemnului de la Felder Gruppe Romania
Foto: Iulian Apostol, administrator MDI Wood Ideas, lângă fierăstrăul panglică Hammer N4400. În spate, mașina combinată cu 5 operații Hammer C3 31 perform și sistemul profesional de exhaustare Felder AF 22 Stand

 

Care a fost primul contact pe care l-ați avut cu lemnul?

La munte, în excursii. Dar pasiunea pentru lemn mi-a insuflat-o tatăl meu care, deși este medic stomatolog, sculptează în lemn, aceasta era pasiunea lui. În copilărie, când mergeam la munte, lua câte un lemn pe care îl găsea prin pădure, îl aducea acasă și îl sculpta. Mi-a plăcut foarte mult asta.

 

Cum au fost primii pași în industrie?

Noi suntem la început de drum; abia am început producția. Dar descoperim piața încet-încet. Și concurența și furnizorii. Nu auzisem de Felder Gruppe România, dar ne-a fost recomandat de firma care ne-a realizat proiectul de Start-Up Nation. Am mai luat echipamente și de la alte firme, dar am avut foarte mult de așteptat pentru un strung. Una este să promiți că faci ceva și alta este să duci la bun sfârșit un proiect. De aceea îmi place foarte mult Felder Gruppe România. Ceea ce am discutat la început s-a întâmplat fără bătăi de cap sau alte probleme. Am lucrat impecabil împreună. Am avut un consultant dedicat cu care am comunicat foarte bine.

Îmi place foarte mult Felder Gruppe România. Ceea ce am discutat la început s-a întâmplat fără bătăi de cap sau alte probleme. Am lucrat impecabil împreună. Am avut un consultant dedicat cu care am comunicat foarte bine.

Iulian Apostol langa utilajele pentru prelucrarea lemnului de la Felder Gruppe Romania
Foto: Iulian Apostol, administrator MDI Wood Ideas, lângă mașina combinată cu 5 operații Hammer C3 31 perform. În plan secund, sistemul profesional de exhaustare Felder AF 22 Stand

 

Care au fost problemele cu care v-ați confruntat în derularea programului Start-Up Nation? Care au fost cele mai mari piedici pe care le-ați depășit?
Cea mai grea a fost așteptarea și faptul că autoritățile, cei de la minister care ne prelucrau dosarul, nu puteau fi contactați. Nu îi acuz, îi înțeleg, dat fiind volumul mare de muncă. Dar realitatea este că aștepți, și nu știi cât, un răspuns prin care să afli dacă ai dosarul complet, daca poți să îți pui ideile în practică. Acest lucru este mai greu pentru cei care au un proiect nou, care sunt la început de drum, unde speranțele și așteptările sunt mari și se îmbină cu teama și nesiguranța necunoscutului.

 

 

Care a fost primul obiect de mobilier pe care l-ați realizat?

Un picior de masă. Mie îmi plac curbele și lucratul pe rotund cu lemnul. În plus, am vrut să văd dacă pot face eu acel picior de masă și am reușit. Nu intenționez să lucrez eu în producție, dar vreau să știu cu adevărat ce înseamnă meseria înainte de a angaja oameni, ca să știu ce să le cer. Sunt convins că după ce voi renunța la locul de muncă pe care îl am acum și mă voi dedica în totalitate firmei și producției de mobilier din lemn nu mă voi putea abține să nu lucrez la propriile mele proiecte. Dar o voi face în paralel cu administrarea afacerii, vânzările și promovarea.

 

Familia dumneavoastră se implică în afacere?

Nefiind căsătorit, la mine familia înseamnă părinții. Iar ei sunt puțin speriați pentru că este un domeniu nou la care nu mă pricep și nici nu mă pot ajuta pentru că nici ei nu îl cunosc. Dar acesta nu este un impediment. Învăț și mă voi descurca pentru că știu că producția îți asigură un viitor sigur și frumos. Până acum am lucrat în servicii, dar producția este sfântă.

 

Ce produceți?

Tot felul de piese avangardiste de mobilier din lemn. De exemplu, cuiere atipice, taburete interesante, măsuțe nonconformiste, biblioteci artistice. În viitor ne-am propus să lucrăm și cu rășini epoxidice pentru un efect vizual deosebit.

Piese de mobilier din lemn care pot fi realizate de MDI Wood Ideas București (Sursă foto: http://mdiwoodideas.ro/)

 

Cu ce clienți lucrați?

Până acum am lucrat doar pentru prieteni deoarece nu avem mult timp de când am dat drumul activității.

 

Ce înseamnă pentru dumneavoastră „mobilă cu pasiune”, „soluție cu suflet”?

Este foarte important să respecți înțelegerea cu clientul în ceea ce privește calitatea, termenul de livrare și toate celelalte. Dar trebuie să știi foarte clar ce își dorește clientul. Pasiunea vine din modul în care ești dispus să asculți clientul, să înțelegi ce vrea și să găsești o modalitate de a realiza acel lucru. Apoi trebuie să te asiguri că a înțeles cu adevărat ceea ce i-ai spus. Și toate aceste lucruri trebuie să nu le faci mecanic, ci să pui suflet în ceea ce faci. Trebuie să faci de drag. Eu peste tot unde am fost angajat am stat doar dacă mi-a plăcut. Iar în atelier vin după ce termin programul acolo unde sunt angajat, adică după amiază, și stau chiar și până la ora patru dimineață. Iar a doua zi o iau de la capăt. Dacă nu ar exista pasiune, nu aș face așa ceva.

Pasiunea vine din modul în care ești dispus să asculți clientul, să înțelegi ce vrea și să găsești o modalitate de a realiza acel lucru. Apoi trebuie să te asiguri că a înțeles cu adevărat ceea ce i-ai spus. Și toate aceste lucruri trebuie să nu le faci mecanic, ci să pui suflet în ceea ce faci. Trebuie să faci de drag.

 

De când lucrați cu echipamentele Felder Gruppe în această firmă?

Avem echipamentele în atelier din luna iunie 2018 și, de atunci, învățăm să lucrăm cu ele. Este complicat, dar și foarte frumos.

 

Ce a contat cel mai mult în achiziționarea utilajelor?

Raportul calitate/preț. La început, noi am împărțit echipamentele în trei categorii: cele mai importante care trebuie să fie și cele mai bune, cele pe care le folosești mai rar sau pe care le poți suplini cu altele și restul. Și ne-am hotărât să investim cel mai mult în cele din prima categorie, adică cele cu care lucrăm zilnic și cele pe care trebuie să ne putem baza. De aceea mașina combinată cu 5 operații Hammer C3 31 perform și fierăstrăul panglică Hammer N4400 le-am luat de la Felder Gruppe România. Raportul preț/calitate este unul bun, iar serviciile Felder Gruppe sunt foarte bune.

Ne-am hotărât să investim cel mai mult în utilajele cu care lucrăm zilnic și pe care trebuie să ne putem baza. De aceea mașina combinată cu 5 operații Hammer C3 31 perform și fierăstrăul panglică Hammer N4400 le-am luat de la Felder Gruppe România. Raportul preț/calitate este unul bun la Felder Gruppe și serviciile sunt foarte bune.

 

utilaje prelucrarea lemnului de la Felder Gruppe in atelierul MDI wood ideas
Foto: Fierăstrăul panglică Hammer N4400, în spate, mașina combinată cu 5 operații Hammer C3 31 perform și sistemul profesional de exhaustare Felder AF 22 Stand, în atelierul MDI Wood Ideas

 

Cum ați aflat de Felder Gruppe România?

Din recomandările altora și din studiul de piață pe care l-am realizat. Am fost chiar și la târgul BIFE-SIM pentru a mă informa.

 

Care sunt planurile de viitor?

Momentan, prioritățile noastre sunt angajarea de personal pentru producție.

 

 

Ce i-ați sfătui pe următorii antreprenori în prelucrarea lemnului?
Să se informeze din cât mai multe surse! Să nu se grăbească, să nu facă achiziții înainte de a primi răspunsul de aprobare a proiectului! Să aibă răbdare și să fie calculați! Este foarte important să își aleagă cu atenție partenerii. Să fie corecți și conștienți că reputația bună se construiește în timp și se distruge foarte rapid. Și le urez baftă!

 

Puteți vedea piese de mobilier unicat realizate de MDI Wood Ideas pe pagina web http://mdiwoodideas.ro/, unde veți găsi mobilă pentru oameni nonconformiști și, foarte interesant, mobilă mică și foarte mică.