Rody Mob Lux – o afacere de succes prin Start-Up Nation  

Gabriel Cojoc: Sunt multe aspecte la care trebuie să te gândești bine, să calculezi de trei ori și să tai o dată, ca un croitor iscusit, dacă vrei să reușești! Din cele 3 oferte pe care le-am avut în proiectul Start-Up Nation, am ales să mergem cu Felder Gruppe România pentru calitate și pentru cel mai bun preț raportat la performanța utilajelor. A cântărit mult și garanția de 3 ani pentru utilaje și service-ul, care este dedicat clienților din România.  

 

Rody Mob Lux – o afacere de succes prin Start-Up Nation  

Gabriel Cojoc: Sunt multe aspecte la care trebuie să te gândești bine, să calculezi de trei ori și să tai o dată, ca un croitor iscusit, dacă vrei să reușești! Din cele 3 oferte pe care le-am avut în proiectul Start-Up Nation, am ales să mergem cu Felder Gruppe România pentru calitate și pentru cel mai bun preț raportat la performanța utilajelor. A cântărit mult și garanția de 3 ani pentru utilaje și service-ul, care este dedicat clienților din România.  

 

INTERVIU Felder Gruppe România: Gabriel Cojoc, Rody Mob Lux, Bistrița-Năsăud

Gabriel Cojoc, un tânăr antreprenor din Bistrița-Năsăud pasionat de mobilă încă din copilărie, ne-a dezvăluit secretul succesului său în producția de mobilier. Pe lângă pasiune, timp investit și sacrificii personale, Gabriel Cojoc consideră că pragmatismul, calculele și estimările realiste, precum și capitalul propriu pe care să-l investești reprezintă elemente de bază pentru reușita unei afaceri demarate prin Start-Up Nation. Cu sinceritate și entuziasm, în zgomotul utilajelor din atelier și printre discuțiile cu clienții care îl vizitau pentru comenzi, Gabriel Cojoc ne-a povestit care au fost primii pași pe care i-a făcut în industrie, pe ce criterii și-a ales furnizorii, dar și ce-i sfătuiește pe următorii antreprenori în prelucrarea lemnului care își doresc deschiderea unei afaceri prin Start-Up Nation.

Puncte cheie: 

  • Producție: mobilă din PAL de serie și la comandă și canapele 
  • Utilaje achiziționate prin Start-Up Nation:  
  • Criterii pentru alegerea furnizorului: raportul calitate-preț al utilajelor de prelucrarea lemnului, garanția de 3 ani pentru utilaje și service dedicat clienților din România   
  • Sfaturi și recomandări pentru viitorii antreprenori: să studieze piața foarte bine înainte, să ia în considerare capital propriu pe care să-l investească, să facă estimări cât mai corecte și calcule cât mai aproape de realitate.
Fierastrau circular Felder K900S in atelier Rody Mob Lux_875x584
Foto atelier Rody Mob Lux: Gabriel Cojoc lângă fierăstrăul circular cu masă mobilă de formatizat Felder K900 S. În plan secund, mașina pentru aplicarea automată a foliei pe cant Felder G480

 

Cum ați ajuns în acest domeniu? De unde pasiunea pentru mobilă?   

Gabriel Cojoc: Pasiunea pentru mobilă vine de la părinți, ei au avut o firmă mică la început care producea tapițerie, iar apoi s-au axat pe producția de mobilier din PAL. Primul contact cu lemnul a fost în copilărie, pe la vârsta de 12 ani, când îl ajutam pe tatăl meu care făcea canapele.  

 

Care a fost primul obiect de mobilier pe care l-ați realizat? 

Gabriel Cojoc: Primele obiecte de mobilier pe care le-am realizat au fost niște paturi pentru o mănăstire.  

 

Familia dumneavoastră se implică în afacere? 

Gabriel Cojoc: Da. Soția se ocupă de vânzări, iar tatăl meu este în producție, lucrează la mașina de cant și este responsabil de angajații pe care îi avem. Când am demarat proiectul Start-Up Nation am plecat la drum cu 6 angajați, între timp am mai angajat o persoană.  

 

Cere ofertă pentru Start-up Nation

 

Ce produceți?    

Gabriel Cojoc: Realizăm mobilier din panouri de PAL, de la mobilă de serie pentru magazine, până la bucătării la comandă, livinguri, dressing-uri, practic noi facem orice își dorește clientul.

atelier_Rody Mob Lux_875x584
Foto atelier Rody Mob Lux: în stânga imaginii, piese de mobilier gata de livrare. În dreapta, mașina pentru aplicarea automată a foliei pe cant Felder G480

 

Ce credeți că apreciază clienții la dumneavoastră? 

Gabriel Cojoc: Cred că apreciază în primul rând seriozitatea noastră, apoi prețul și calitatea pe care le-o oferim. În opinia mea acestea sunt condiții esențiale pe piață, una dacă lipsește, clienții nu te mai caută, nu te mai recomandă și te poți confrunta oricând cu pericolul de a închide afacerea.  

 

Aveți clienți vechi care revin sau cu care ați legat prietenii? 

Gabriel Cojoc: Da, cu 99% dintre ei sunt prieten. Întotdeauna m-am ținut de cuvânt, am respectat cerința clientului și termenul de producție promis, iar oamenii au încredere în noi. Îmi lasă cheile, mă duc la ei acasă și fac măsurătorile, fac proiectul, și pe data promisă le livrez comanda. Le dau inclusiv sfaturi pentru utilarea cu electrocasnice. Scopul nostru este ca ei să fie întotdeauna mulțumiți de munca noastră.  

Am avut și câteva comenzi pentru export în Austria și Italia, dar nu este prea rentabil pentru că noi suntem o firmă mică, iar costurile de transport sunt mari. Practic, muncești mai mult pentru încasări mai mici. 

 

Cum au fost primii pași în industrie?  

Gabriel Cojoc: La început a fost mai greu, până a început lumea să ne cunoască. Am intrat cu mobilă en-gross în magazine, însă a fost destul de greu să ținem pasul pentru că nu am putut concura la nivelul prețurilor cu producători din Polonia sau din Ucraina. Nivelul de calitate pe care ei îl oferă este mult mai jos față de ceea ce oferim noi, dar magazinele sunt interesate mai mult de prețuri, mai puțin de calitate. Iar la noi calitatea este pe primul loc. Inclusiv în producția de serie folosim PAL de 18 mm, canturi ABS, balamale Bloom, glisare pe bile de rulmenți, mânere metalice, fără accesorii ieftine sau de proastă calitate.  

În atelierul deschis prin Start-Up Nation realizăm mobilier din PAL, canapele și colțare, și sunt mândru că am ajuns să avem un magazin de desfacere în cadrul centrului comercial Ambient din Bistrița și plănuim deja să ne deschidem și un showroom.  

 

Care au fost problemele cu care v-ați confruntat în derularea programului Start-Up Nation? Care au fost cele mai mari piedici pe care le-ați depășit? 

Gabriel Cojoc: Cea mai mare problemă a fost creditul bancar care a depins de stat, de fondul de contragarantare. A durat foarte mult.  

 

Care dintre condițiile de implementare vi s-au părut mai dificil de îndeplinit/respectat?   

Gabriel Cojoc: Niciuna nu mi s-a părut greu de îndeplinit, cred că sunt un caz fericit. Dacă îți calculezi corect piața de desfacere pe care o ai și îți estimezi corect numărul de angajați, nu ai nicio problemă. În plus, spațiul în care funcționăm este al nostru, îl avem în proprietate, și nu avem costuri cu chiria.  

 

Cere ofertă pentru Start-up Nation

 

Pe ce criterii v-ați ales consultantul de proiect și furnizorii în cadrul proiectului Start-Up Nation? 

Gabriel Cojoc: Consultantul de proiect l-am ales la recomandarea unui prieten, mi-a fost ușor să lucrez cu el mai ales că  este de la noi din oraș. 

În ceea ce privește furnizorii, am ales Felder Gruppe pentru că știam de mult de această companie și am avut încredere pentru că este firmă austriacă. Am studiat piața și cel mai mult a contat faptul că sunt serioși.   

Din cele 3 oferte pe care le-am avut în proiectul Start-Up Nation, am ales să mergem cu Felder Gruppe România pentru calitate și pentru cel mai bun preț raportat la performanța utilajelor. A cântărit mult și garanția de 3 ani pentru utilaje și service-ul dedicat clienților din România.

 

fierastrau circular cu masa mobila Felder K900S Rody Mob Lux_875x584
Foto atelier Rody Mob Lux: Gabriel Cojoc, lângă fierăstrăul circular cu masă mobilă de formatizat Felder K900 S

 

Din cele 3 oferte pe care le-am avut în proiectul Start-Up Nation, am ales să mergem cu Felder Gruppe România pentru calitate și pentru cel mai bun preț raportat la performanța utilajelor. A cântărit mult și garanția de 3 ani pentru utilaje și service-ul, care este dedicat clienților din România.

 

Cum caracterizați parteneriatul Felder Gruppe România?   

Gabriel Cojoc: Până în prezent sunt foarte mulțumit. Colaborarea cu Paul Năstase – Director Zonal Vânzări Transilvania și Maramureș este excelentă, chiar am devenit prieteni. Sunt foarte mulțumit și de partea de asistență tehnică, răspunde rapid și are soluții la orice.  

 

Ce a contat cel mai mult în achiziționarea utilajelor?   

Gabriel Cojoc: Pentru mine în primul rând contează calitatea. Atât calitatea utilajului în sine, să fie construit din materiale bune, să fie solid și fiabil, cât și calitatea pe care mi-o oferă în producție. Pentru că degeaba ai prețuri mici dacă nu oferi calitate. În al doilea rând, întreținerea ușoară și piesele de schimb să se găsească ușor.  

Și, în al treilea rând, service-ul să fie rapid. Ca în cazul în care se întâmplă ceva, pentru că există și astfel de situații, să nu pierzi mult timp cu reparațiile sau, mai rău, să fii nevoit să oprești producția și nici măcar să nu știi pentru cât timp. Acestea sunt criteriile mele. Din acest motiv lucrez cu echipamente Felder și sunt foarte mulțumit.

fierastrau circular de formatizat cu masa mobila Felder K900S in atelierul Rody Mob Lux_875x584
Foto atelier Rody Mob Lux: în prim plan, fierăstrăul circular cu masă mobilă de formatizat Felder K900 S. În stânga imaginii plan secund, mașina pentru aplicarea automată a foliei pe cant Felder G480

 

Pentru mine în primul contează calitatea. Atât calitatea utilajului în sine, să fie construit din materiale bune, să fie solid și fiabil, cât și calitatea pe care mi-o oferă în producție. Pentru că degeaba ai prețuri mici dacă nu oferi calitate.

 

Cum vă ajută echipamentele Felder Gruppe în producție?  

Gabriel Cojoc: Pai aș putea să spun că noi producem acum de 2 ori mai mult decât producea firma părinților mei înainte. Spre exemplu, cu mașina de cant Felder G480, echipată cu rotunjire la capete și țicling de rază, noi scoatem piesele gata finisate și nu mai pierdem timp cu finisarea manuală. Tehnologia ne ajută mult în producție.

Masina aplicare cant Felder G480 Rody Mob Lux_875x584
Gabriel Cojoc, administratorul Rody Mob Lux, lângă mașina pentru aplicarea automată a foliei pe cant Felder G480

 

Cu mașina de cant Felder G480, echipată cu rotunjire la capete și țicling de rază, noi scoatem piesele gata finisate și nu mai pierdem timp cu finisarea manuală. Tehnologia ne ajută mult în producție.

 

Care sunt planurile de viitor? 

Gabriel Cojoc: Planurile depind de starea economică a României. Comenzi sunt, avem ce lucra, dar nu știi ce se întâmplă de pe o zi pe alta din cauza instabilității economice. Avem atât de mult de muncă încât aș putea să angajez încă 20 de oameni, să închiriez spațiu suplimentar ca să extind suprafața halei și să mai achiziționez utilaje de prelucrarea lemnului. Dar, se schimbă legislația și ce fac? Este instabilitate economică și nu merită să investești. Utilajele sunt scumpe și să le achiziționezi din surse proprii sau prin leasing în perioadă de instabilitate este riscant, EURO crește, ROBOR-ul crește, etc.  

 

Merită efortul? 

Gabriel Cojoc: Cât ești tânăr, să spunem că da. Merită, și nu prea. Te implici, depui efort, investești timp, câștigi bani, însă nu ai cum să nu pierzi ceva în schimb. Timpul cu familia nu poate fi răscumpărat. 

Mai mult, producția este cel mai dificil domeniu în care să activezi, nu este deloc sprijinit, ba chiar mi se pare că este înfrânat tot timpul. Comerțul este mai ușor, mai ales când vine vorba de mobilă: ai luat, ai dat. Nu necesită spații de producție sau de depozitare special amenajate. În producție, în schimb, ai controale peste controale, tot timpul trebuie să investești în utilaje, echipamente, scule, dacă nu vrei să dai faliment în 3 ani. 

 

Care este secretul succesului, în ceea ce vă privește? 

Gabriel Cojoc: Secretul succesului este munca. Foarte multă muncă. Eu muncesc mai mult decât angajații, vin primul și plec ultimul. Sâmbăta și duminica sunt pe teren, zi de zi sunt la hală, comenzile tot eu le iau. Trebuie să faci sacrificii, dacă dorești să ai succes.

Gabriel Cojoc si masina pentru aplicarea cantului Felder G480
Foto atelier Rody Mob Lux: Gabriel Cojoc, lângă mașina pentru aplicarea automată a foliei pe cant Felder G480

 

Secretul succesului este munca. Foarte multă muncă. Eu muncesc mai mult decât angajații, vin primul și plec ultimul.

 

Ce i-ați sfătui pe următorii antreprenori în prelucrarea lemnului care își doresc deschiderea unei afaceri prin Start-Up Nation?      

Gabriel Cojoc: Pentru o afacere prin Start-Up Nation dacă nu cunoști piața dinainte și dacă nu ai și capital propriu pe care să-l investești (pentru că ce-ți oferă statul nu este de ajuns) e foarte greu să reușești. Cunosc multe cazuri care au încercat să-și deschidă o afacere prin Start-Up Nation și nu au reușit. Pe lângă condițiile impuse de programul de finanțare care sunt greu de îndeplinit, iei în calcul că: 

– nu ai spațiu: trebuie să plătești chirie; 

– ai nevoie autorizații: trebuie să investești în amenajare și dotarea corespunzătoare a spațiului pentru a le obține; 

– sunt perioade din an în care producția e mai slabă: trebuie să te gândești cum acoperi salariile angajaților în lunile de iarnă atunci când sunt puține comenzi; 

– ca să poți achiziționa materia primă la un preț cât mai avantajos, trebuie să cumperi în cantitate mai mare: asta înseamnă să dispui de capital mai mare, dar și de spațiu de depozitare corespunzător.  

Sunt multe aspecte la care trebuie să se gândească bine, să calculeze de trei ori și să taie odată, ca un croitor iscusit, dacă vor să reușească.

 

Pentru o afacere prin Start-Up Nation dacă nu cunoști piața dinainte și dacă nu ai și capital propriu pe care să-l investești (pentru că ce-ți oferă statul nu este întotdeauna de ajuns) e foarte greu să reușești. Sunt multe aspecte la care trebuie să te gândești bine, să calculezi de trei ori și să tai odată, ca un croitor iscusit.

 

 

Ce înseamnă pentru dumneavoastră „mobilă cu pasiune”? 

Gabriel Cojoc:Dacă nu-ți place lucrul pe care îl faci, nu-l vei face niciodată cum trebuie. Dacă îți place ceea ce faci, vor funcționa toate. Vei putea să faci sacrificiile necesare pentru a reuși, vei sta peste program pentru că îți place ceea ce faci, nu pentru că ești obligat. Dacă nu mergi cu plăcere la muncă, nu reușești!   

 

Pe pagina de facebook Mobila Cojocaru puteți vedea piese de mobilier din PAL și canapele realizate de Rody Mob Lux.