INTERVIU Felder Gruppe România: Marius Frătoaica și Constantin Drăghici, Rustic Ideea, București
Marius Frătoaica și Constantin Drăghici, prieteni din copilărie care împărtășesc aceeași pasiune pentru rustic îmbinat cu modern, și-au deschis propriul atelier de mobilă prin Start-Up Nation și lucrează piese de mobilier din lemn masiv cu rășină epoxidică. Ideea le-a venit după ce au cumpărat o casă bătrânească veche, au dezmembrat-o, au recuperat lemnul și i-au dat viață. Astfel, și-au propus să vină cu ceva în plus față de ce se găsește pe piață, iar producția lor se adresează clienților care știu să aprecieze piesele unicat la adevărata valoare.
Calitatea este criteriul de bază în tot ceea ce fac, inclusiv atunci când vine vorba de utilajele cu care lucrează zilnic:
Marius Frătoaica: Cu siguranță am fi găsit utilaje mai ieftine, dar nu cu aceleași caracteristici tehnice și cu același renume al calității! 95% din echipamentele pe care le avem în atelier sunt de la Felder Gruppe România. Am avut un parteneriat foarte bun pe parcursul derulării proiectului Start-Up Nation, avem și în continuare o colaborare foarte bună cu Felder Gruppe România.
Puncte cheie:
- Producție: mobilă din lemn la comandă
- Utilaje achiziționate prin Start-Up Nation:
- Mașină combinată cu 2 operații pentru tăiere și frezare/cepuire Hammer B3 winner
- Mașină combinată cu 2 operații pentru îndreptare și rindeluire la grosime Hammer A3 41
- Fierăstrău panglică Felder FB 710
- Sistem profesional mobil de exhaustare Felder AF 22 Mobile
- Compresor mobil cu piston Schneider UniMaster UNM 660-10-90 D
- Criterii pentru alegerea furnizorului de utilaje: caracteristicile tehnice, calitatea și renumele utilajelor, oferta avantajoasă în cadrul proiectului, informațiile, consultanța și asistența tehnică dedicată și colaborarea pe termen lung cu un partener de încredere
- Secretul succesului: pur și simplu să faci lucrurile mai bine decât le fac alții
- Sfaturi și recomandări pentru viitorii antreprenori:
- să ia totul pas cu pas, să nu aibă așteptări mari imediate
- să facă lucrurile cu pasiune și să creadă în afacerea lor 100%
- să aibă și capital propriu pe care să-l investească. Pe lângă finanțarea obținută, vor avea nevoie de fonduri de susținere!
- un plus de experiență în domeniu nu strică, ba chiar ar fi de dorit.
Cere ofertă pentru Start-up Nation
Cum ați ajuns în acest domeniu? De unde pasiunea pentru lemn?
Constantin Drăghici: Noi suntem din Câmpulung Muscel, suntem prieteni din clasa I, și suntem iubitori de natură și de frumos, mergem pe munte, facem drumeții cu cortul, stăm la cabane, ne plac foarte mult casele bătrânești și obiectele de mobilier rustice făcute din lemn masiv, mai ales cele lucrate manual. Am și cumpărat o casă bătrânească dărăpănată, am dezmembrat-o, am recuperat lemnul și i-am dat viață. Așa ne-a venit ideea să combinăm rusticul cu modernul și ne-am gândit că ar fi o idee inedită să îmbinăm lemnul masiv cu rășina epoxidică. Chiar dacă nu suntem noi primii pe piață, în România sunt oarecum puțini producători care realizează piese de mobilier în această combinație. Noi am încercat să realizăm ceva cât mai original, să nu copiem nimic și să venim cu ceva în plus față de ce se găsește pe piață, sau cel puțin ce știm noi că există pe piață.
Marius Frătoaica: Pasiunea noastră este pentru estetic, pentru frumos, pentru tradițional, pentru rustic îmbinat cu modern și suntem încântați că am reușit să ne punem proiectele în practică.
Pasiunea noastră este pentru estetic, pentru frumos, pentru tradițional, pentru rustic îmbinat cu modern și suntem încântați că am reușit să ne punem proiectele în practică.
Care a fost primul obiect de mobilier pe care l-ați realizat?
Constantin Drăghici: Primul obiect de mobilier pe care l-am realizat a fost mai mult un test: o masă de stejar cu rășină în centru în care am încastrat pietre de râu. Ne-a plăcut foarte mult cum a ieșit, am fost foarte încântați de primul nostru produs și am prins curaj.
Marius Frătoaica: Ne-a luat destul de mult timp și a trebuit să facem multe teste până am reușit să lucrăm cu rășina. Nimeni nu-ți dezvăluie secretele, a trebuit să descoperim singuri tehnica de lucru. Am făcut multe teste, am tot stricat rășină și lemn până am prins tehnica și am învățat cum să lucrăm. Dar ne perfecționăm continuu.
Ce produceți mai exact?
Constantin Drăghici: În principiu, realizăm piese de mobilier din lemn masiv, mese, birouri, noptiere. Ne-am axat pe realizarea blaturilor pentru mese, blaturi pentru mobilă de baie și bucătărie și fațete de mobilier. Lucrăm la comandă și produsele noastre sunt piese unicat. Nu vom face niciodată două piese identice pentru că nu o să găsim niciodată două bucăți de lemn identice. Realizăm o masă sau un blat de birou în 2, 3 săptămâni pentru că rășina se toarnă în straturi subțiri de 0,3 sau 0,5 cm și necesită un timp de uscare de 24 de ore. Nu este simplu deloc, doar cine cunoaște domeniul știe de câtă muncă și migală este nevoie. Iar prețurile pe care le avem sunt cât să acopere cheltuielile și efortul, nu ne îmbogățim peste noapte, profitul nostru este minim. Cel puțin pentru început, până ne facem cunoscuți în piață. Produsele noastre sunt considerate oarecum “hand-made” pentru că implică foarte multă grijă și finisare manuală. Bineînțeles că folosim utilaje care ne ajută foarte mult, dar cele mai multe operațiuni le facem manual, ceea ce reprezintă aspectul valoros al lucrărilor noastre. Sunt mici obiecte de artă în care punem suflet.
Realizăm piese de mobilier din lemn masiv, mese, birouri, noptiere. Lucrăm la comandă și produsele noastre sunt piese unicat. Nu vom face niciodată două piese identice pentru că nu o să găsim niciodată două piese de lemn identice.
Marius Frătoaica: Ne adresăm unui segment de piață mai restrâns, facem piese unicat pentru clienți care știu să le aprecieze la adevărata valoare. Cum nu vei găsi niciodată două buturugi identice, nici noi nu vom face două piese de mobilier identice.
Cum au fost primii pași în industrie?
Constantin Drăghici: Primii pași au fost o aventură. Noi nu aveam deloc experiență în acest domeniu și am descoperit lucruri și provocări noi. E destul de greu să intri pe o piață pe care nu o cunoști și care nu te cunoaște nici ea pe tine. A fost greu, dar frumos. Acum încercăm să ne facem cât mai cunoscuți pe piață.
Marius Frătoaica: Programul de finanțare Start-Up Nation ne-a oferit un avantaj, nu am plecat de la zero. A fost greu și așa, dar dacă ar fi trebuit să plecăm chiar de la zero și fără experiență, cred că ar fi fost mult mai dificil.
Pentru noi, primii pași au fost o aventură. Nu aveam deloc experiență în acest domeniu și am descoperit lucruri și provocări noi. Programul de finanțare Start-Up Nation ne-a oferit un avantaj, acela că nu am plecat de la zero. Dacă ar fi trebuit să plecăm chiar de la zero și fără experiență, cred că ar fi fost mult mai dificil.
Cere ofertă pentru Start-up Nation
Pe ce criterii v-ați ales consultantul de proiect și furnizorii în cadrul proiectului Start-Up Nation?
Marius Frătoaica: Consultantul de proiect l-am ales pe criteriul prieteniei, era o cunoștință de-a noastră care mai făcuse un proiect și am avut încredere. Furnizorii i-am ales pe criteriul calității, în primul rând. În privința echipamentelor, știam că utilajele de la Felder Gruppe sunt cele mai bune. 95% din echipamentele pe care le avem în atelier sunt de la Felder Gruppe România.
Constantin Drăghici: În cadrul proiectului Start-Up Nation am cerut mai multe oferte, însă cea mai avantajoasă a fost cea de la Felder Gruppe România. Am apreciat că ni s-au oferit foarte multe informații și am primit consultanță. În plus, având toate utilajele de la Felder Gruppe, este și mai ușor pentru noi să lucrăm cu un singur partener. Am avut un parteneriat foarte bun pe parcursul derulării proiectului Start-Up Nation, avem și în continuare o colaborare foarte bună.
Furnizorii i-am ales pe criteriul calității, în primul rând. În privința utilajelor, știam că cele de la Felder Gruppe sunt cele mai bune. 95% din echipamentele pe care le avem în atelier sunt de la Felder Gruppe România. Am avut un parteneriat foarte bun pe parcursul derulării proiectului Start-Up Nation, avem și în continuare o colaborare foarte bună cu Felder Gruppe România.
Cere ofertă pentru Start-up Nation
Marius Frătoaica: Pe Nicolae Iordache, director zonal de vânzări pe zona București-Ilfov la Felder Gruppe România, ni l-a recomandat un prieten de la Brașov care este și el în domeniul producției de mobilă, Dan Rujan – Exodus Lighting. Când a auzit că suntem și noi interesați de utilaje, ne-a zis să vorbim direct cu Nicolae Iordache de la Felder Gruppe România. Am luat legătura, am vorbit și ne-a plăcut foarte mult cum a abordat situația. Ne-a ajutat foarte mult, s-a implicat, ne-a dat sfaturi, în cadrul unei vizite la sediul Felder Gruppe România ne-a prezentat utilajele și am discutat mai aprofundat. Noi, practic, nici nu știam prea bine de ce avem nevoie, i-am povestit ce vrem să facem și el ne-a spus care sunt utilajele de care avem nevoie. Efectiv am mers pe mâna lui și am mers foarte bine, este un profesionist, știe despre ce vorbește, are experiență și se implică.
Nicolae Iordache de la Felder Gruppe România ne-a ajutat foarte mult, s-a implicat, ne-a dat sfaturi, ne-a prezentat utilajele. Noi, practic, nici nu știam prea bine de ce avem nevoie, i-am povestit ce vrem să facem și el ne-a spus care sunt utilajele de care avem nevoie. Efectiv am mers pe mâna lui și am mers foarte bine, este un profesionist, știe despre ce vorbește, are experiență și se implică.
Cum vă ajută utilajele Felder Gruppe în producție?
Marius Frătoaica: Utilajele ne ajută foarte mult în producție, suntem foarte mulțumiți de ele și chiar le recomandăm. Chiar dacă nu le-am exploatat încă la capacitate maximă pentru că noi nu avem un volum foarte mare de producție, suntem foarte mulțumiți de calitatea pe care ne-o oferă în prelucrare. Iar calitatea a fost criteriul de bază pentru care am ales utilajele Felder Gruppe. Cu siguranță am fi găsit utilaje mai ieftine, dar nu cu aceleași caracteristici tehnice și același renume al calității.
Calitatea a fost criteriul de bază pentru care am ales utilajele Felder Gruppe. Cu siguranță am fi găsit utilaje mai ieftine, dar nu cu aceleași caracteristici tehnice și același renume al calității.
Constantin Drăghici: Noi nu am reuși să facem ceea ce ne-am propus fără utilaje. Pentru început, prin programul Start-Up Nation, am achiziționat utilajele de bază pentru nevoile noastre: o mașină combinată cu 2 operații pentru tăiere și frezare/cepuire Hammer B3 winner, o mașină combinată cu 2 operații pentru îndreptare și rindeluire la grosime Hammer A3 41, și un fierăstrău panglică Felder FB 710, care ne ajută foarte mult. Pe parcurs, în funcție de nevoile cu care ne vom confrunta, ne vom completa necesarul de utilaje și scule de mână.
Cu ce probleme v-ați confruntat pe parcursul derulării programului Start-Up Nation?
Constantin Drăghici: Ca în orice lucru nou făcut, problemele sunt inevitabile. Fiind și pentru noi o noutate, nu am reușit să ne sincronizăm cu toate condițiile și termenii impuși în proiect. De exemplu, nu am putut să facem angajările la timp și am pierdut o parte din banii aprobați pentru salarizare. E greu să găsești oameni pentru că forța de muncă în domeniul prelucrării lemnului este o problemă generală. Din punctul nostru de vedere, termenul de 1 an de zile pentru implementarea proiectului este prea scurt, durează mult până îți pui la punct toată infrastructura, până găsești spațiul de închiriat, până găsești oameni, până vin toate utilajele. Într-un an abia am reușit să ne punem la punct atelierul, și să montăm utilajele. Sunt multe aspecte pe care trebuie să le sincronizezi și dacă nu ai experiență, este foarte dificil.
Din punctul nostru de vedere, termenul de 1 an de zile pentru implementarea proiectului este prea scurt, durează mult până îți pui la punct toată infrastructura, până găsești spațiul de închiriat, până găsești oameni, până vin toate utilajele. Sunt multe aspecte pe care trebuie să le sincronizezi și dacă nu ai experiență, este foarte dificil.
Marius Frătoaica: O altă problemă cu care ne confruntăm în momentul de față este cea a vânzărilor. Deși eu am experiență în domeniul vânzărilor, am lucrat mulți ani în vânzări în alte domenii, mi se pare foarte greu de vândut ceea ce facem noi acum. Produsele noastre nu se adresează oricărei case, oricărei familii, ci mai degrabă unei nișe de clienți destul de selectivi. Este greu să găsești clienți care să se afle la începutul amenajării interioare și să-și dorească piese de mobilier în stil rustic. Majoritatea și-au decorat deja casele și chiar dacă le place ceea ce facem noi, le este greu să integreze astfel de piese de mobilier în spații deja amenajate. Mă văd eu pus în situația lor de a alege o masă rustică într-o cameră deja decorată, e greu să o integrezi ca să completeze designul. Multă lume apreciază produsele noastre, dar de vândut se vând foarte greu.
Ce planuri de viitor aveți?
Constantin Drăghici: Sunt mulți oameni care preferă să aibă mobila personalizată. Eu cred că un drum pe care ar trebuie să mergem ar fi să lucrăm cu designeri și arhitecți și în momentul în care cineva își face o casă nouă sau își schimbă mobila să poată integra piesele de mobilier rustic pe care noi le facem.
Ne-am gândit și la export, dar deocamdată suntem la început. Am avea o șansă mare pentru că în străinătate oamenii sunt mai deschiși, mai receptivi, apreciază calitatea și dispun și de mai mulți bani. Sunt pași pe care trebuie să-i facem în promovare, nu avem cum după doar câteva luni de producție să ajungem să vindem foarte mult, decât printr-un noroc. Le vom lua pe toate pas cu pas, la nivel de plan de viitor sperăm să ajungem să expunem și să vindem în străinătate.
Cere ofertă pentru Start-up Nation
Ce i-ați sfătui pe viitorii antreprenori care vor să-și deschidă o afacere în industria mobilei?
Constantin Drăghici: În primul rând, să nu aibă așteptări mari imediate, să ia totul pas cu pas.
În al doilea rând, să aibă și capital propriu pe care să-l investească pentru că, pe lângă finanțarea obținută prin Start-Up Nation, vor avea nevoie de fonduri de susținere. Start-Up Nation îți oferă un mare avantaj într-adevăr, exact startul de care ai nevoie ca să poți să-ți iei utilajele, dar mai departe ai nevoie de multe alte lucruri.
În al treilea rând, să facă lucrurile cu pasiune și să creadă în afacerea lor pentru că dacă nu crezi în business-ul tău, mai bine nu te mai apuci. Să crezi în idee și să te dedici 100% lucrului pe care începi să-l faci, să poți să faci sacrificii și dacă îți place ceea ce faci, merită!
Și nu în ultimul rând, un plus de experiență în domeniu nu strică, ba chiar ar fi de dorit.
Pe viitorii antreprenori care vor să-și deschidă o afacere în industria mobilei i-aș sfătui, în primul rând, să nu aibă așteptări mari imediate, să ia totul pas cu pas. În al doilea rând, să aibă și capital propriu pe care să-l investească și să facă lucrurile cu pasiune, să creadă în afacerea lor pentru că dacă nu crezi în business-ul tău, mai bine nu te mai apuci. Trebuie să crezi în idee și să te dedici 100% lucrului pe care începi să-l faci.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră „mobilă de calitate”?
Constantin Drăghici: Există foarte multă mobilă pe piață, iar clienții au început să fie foarte pretențioși în ceea ce privește calitatea pentru că au cu ce să compare. Pentru noi, calitatea se rezumă la satisfacția clientului. Nu poți să împaci gusturile tuturor clienților, dar poți să respecți standardele de calitate pe care clienții le așteaptă. Asta înseamnă ca piesele să fie bine făcute, realizate fără defecte, să-ți dedici timp pentru finisaje bine făcute, să insiști pe latura estetică, să repari imperfecțiunile, să ascunzi îmbinările, prinderile, șuruburile, etc. Noi, de exemplu, ne lovim de proprietățile rășinii, încercăm să evităm pe cât posibil bulele de aer care apar între straturile de rășină, ne străduim să eliminăm imperfecțiunile de pe suprafața blaturilor din lemn. Dacă dai importanță detaliilor, găsești soluții, chiar dacă acest lucru îți consumă timp. În concluzie, ca să obții calitate trebuie să acorzi atenție detaliilor. Pur și simplu trebuie să faci lucrurile mai bine decât le fac alții.
Există foarte multă mobilă pe piață, iar clienții au început să fie foarte pretențioși în ceea ce privește calitatea pentru că au cu ce să compare. Ca să obții calitate trebuie să acorzi atenție detaliilor. Ca să reușești, pur și simplu trebuie să faci lucrurile mai bine decât le fac alții.
Pe pagina de Facebook Rustic Ideea – Lemn masiv si rasina veți găsiți piese de mobilier din lemn masiv și rășină epoxidică realizate de Rustic Ideea. Din varietatea de mese din lemn de plop, nuc, stejar sau mesteacăn, cu siguranță vă va impresiona o masă realizată din lemn masiv de mesteacăn vechi de 200 de ani, recuperat și recondiționat dintr-o casă de lemn din zona Dragoslavele.