Pasiunea pentru mobilă, moștenire de familie. The Furniture Lab – Reghin, Mureș, atelier deschis prin Start-Up Nation 

Valentina Ciobota, administrator The Furniture Lab – Reghin, Mureș: Am crescut pe lângă micul atelier de tâmplărie al bunicului și parcă era firesc ca la un moment dat să preiau activitatea și să o ridic la cerințele actuale. Programul Start-Up Nation mi-a oferit suportul financiar necesar pentru demararea afacerii, iar Felder Gruppe România mi-a dat siguranța unui parteneriat de încredere. 

Pasiunea pentru mobilă, moștenire de familie. The Furniture Lab – Reghin, Mureș, atelier deschis prin Start-Up Nation 

Valentina Ciobota, administrator The Furniture Lab – Reghin, Mureș: Am crescut pe lângă micul atelier de tâmplărie al bunicului și parcă era firesc ca la un moment dat să preiau activitatea și să o ridic la cerințele actuale. Programul Start-Up Nation mi-a oferit suportul financiar necesar pentru demararea afacerii, iar Felder Gruppe România mi-a dat siguranța unui parteneriat de încredere. 

INTERVIU Felder Gruppe România: Valentina Ciobota, administrator The Furniture Lab, Reghin, Mureș

Pentru Valentina Ciobota, pasiunea pentru mobilă este moștenire de familie. Și-a petrecut copilăria în micul atelier de tâmplărie al bunicului său, iar demararea unei afaceri în producția de mobilier a fost mai mult decât firească. Și-a deschis propriul atelier prin programul Start-Up Nation și produce mobilă la comandă, proiectează mobilierul în funcție de nevoile clienților și își pune amprenta personală în fiecare piesă pe care o realizează adăugând de fiecare dată câte un element diferit și ieșit din comun. Chiar dacă organizarea a fost destul de dificilă și deciziile au fost greu de luat la început, Valentina consideră că merită efortul de a construi ceva în acest domeniu. 

Puncte cheie: 

  • Producție: mobilă din PAL/ MDF la comandă  
  • Utilaje achiziționate prin StartUp Nation:    
  • Criterii pentru alegerea furnizorului de utilaje: siguranța și încrederea unui parteneriat pe termen lung, flexibilitatea și adaptarea la nevoile de prelucrare  
  • Secretul succesului: pasiunea, curajulși sprijinul celor apropiați 
  • Sfaturi și recomandări pentru viitorii antreprenori: să aibă un plan de afaceri foarte bine pus la punct și să țină cont de eventuale schimbări de direcție pe care le-ar putea lua afacerea lor. 

 

Cere ofertă pentru Start-up Nation

 

Cum ați ajuns în acest domeniu? De unde pasiunea pentru mobilă?

Valentina Ciobota: Pasiunea pentru mobilă moștenire de familie. Eu am crescut pe lângă micul atelier al bunicului și parcă era firesc ca la un moment dat să preiau activitatea și să o ridic la cerințele actuale. Îmi amintesc timpul petrecut în atelier de când eram foarte mică, mereu dădeam o mână de ajutor când era nevoie 

În cazul nostru se aplică la propriu conceptul de afacere de familie, eram cu toții acolo când era nevoie de noi, așa cum se întâmplă și acum.  

 

Care a fost primul obiect de mobilier pe care l-ați realizat?

Valentina Ciobota: Odată cu prima piesă de mobilier pe care am realizat-o a luat naștere și pasiunea mea pentru mobilă. Eram în clasa a VIII-a când am început un proiect de reamenajare a camerei mele. Bugetul alocat era destul de mic, așa că a trebuit să improvizăm puțin. Am găsit în podul bunicului câteva grinzi din lemn și, împreună cu tata, am realizat din ele un pat cu inspirație orientală, masiv, cu înălțime joasă, prins doar în îmbinări tip coadă de rândunică. A fost un moment important pentru mine când am realizat faptul că tâmplăria este de fapt un domeniu creativ, că poți să realizezi lucruri frumoase și ingenioase.  

atelier-Furniture-Lab-Hammer-K4-perform
Foto: Tatăl Valentinei, Marcel Ciobota, lângă fierăstrăul circular cu masă mobilă de formatizat Hammer K4 perform, conectat la sistemul profesional mobil de exhaustare Felder AF 22 M

 

Cum au fost primii pași în industrie?  

Valentina Ciobota: Crescând într-o familie de tâmplari, am pornit la drum cu toate avantajele. Fiind la a 3-a afacere pe care o începeam, aveam deja o bază de clienți și potențiale proiecte, dar tot consider că nu a fost și nu este ușor. Sunt multe lucruri pentru care trebuie să te pregătești și poți să le anticipezi, dar și mai multe necunoscute care vin cu riscuri, dezamăgiri, probleme. Dar, în final, cu siguranță merită efortul de a construi ceva în acest domeniu. 

Sunt multe lucruri pentru care trebuie să te pregătești și poți să le anticipezi, dar și mai multe necunoscute care vin cu riscuri, dezamăgiri, probleme. Dar, în final, cu siguranță merită efortul de a construi ceva în acest domeniu.

 

Ce produceți mai exact

Valentina Ciobota: Noi realizăm mobilier din PAL / MDF la comandă. Proiectăm mobilierul în funcție de nevoile clientului, dar tot timpul adăugăm ceva diferit și ieșit din comun, fie că este un joc de lumini, un material nou sau un rol diferit și neașteptat pentru o piesă anume.
 

Cât produceți zilnic?

Valentina Ciobota: Nu avem capacitate foarte mare de producție momentan, dar piesele produse sunt personalizate și de multe ori unicat, deci este greu de cuantificat deoarece realizarea unei piese poate dura în unele cazuri mai mult decât ne propunem inițial.

 

Cere ofertă pentru Start-up Nation

 

De ce ați ales Felder Gruppe România ca furnizor pentru utilaje? Cum caracterizați parteneriatul în cadrul proiectului Start-Up Nation? 

Valentina Ciobota: Când am demarat proiectul am fost puțin depășită de situație, erau foarte multe informații despre un domeniu pe care nu îl cunoșteam din perspectiva unei afaceridecizii de luatechipamente potrivite de achiziționat. Din acest motiv am ales furnizorul de utilaje care mi-a dat cea mai multă siguranță, a cooperat cel mai mult și a avut cea mai multă răbdare cu un novice în industria lemnului ca mine. Felder Gruppe România mi-a dat siguranță, am simțit că mă pot baza pe parteneriatul cu ei și, de asemenea, au fost foarte atenți la nevoile mele de producție.  

Când am demarat proiectul am fost puțin depășită de situație, erau foarte multe informații despre un domeniu pe care nu îl cunoșteam din perspectiva unei afacerii. Felder Gruppe România mi-a dat siguranță, am simțit că mă pot baza pe parteneriatul cu ei, au fost foarte atenți la nevoile mele de producție.

 

utilaje-Felder-Gruppe-atelier-Furniture-Lab
Foto: Mașina combinată cu 2 operații pentru îndreptare/rindeluire la grosime Hammer A3 41 echipată cu Silent-Power®, mașina de frezat cu masă mobilă de cepuit Hammer F3 și sistemul profesional mobil de exhaustare Felder AF 22 M

 

Ce a contat cel mai mult în achiziționarea utilajelor?  

Valentina Ciobota: În achiziționarea utilajelor cel mai mult a contat planul de dezvoltare, viziunea afacerii pe termen lung. Am încercat să aleg utilajele în funcție de ce pot să produc momentan, dar și în funcție de direcția pe care aș vrea să o urmez în viitor. 

La momentul achiziționării, am încercat să aleg utilajele în funcție de ce pot să produc momentan, dar și în funcție de direcția pe care aș vrea să o urmez în viitor.

 

Care au fost problemele cu care v-ați confruntat în derularea programului? Care au fost cele mai mari piedici pe care le-ați depășit?  

Valentina Ciobota: Organizarea a fost cea mai dificilă, este destul de solicitant să plănuiești o afacere în producție. Pe perioada programului acumulezi foarte multe informații care devin destul de apăsătoare, trebuie să iei decizii destul de importante și în același timp să și respecți specificațiile proiectului la care te-ai angajat.

 

Care dintre condițiile de implementare vi s-au părut mai dificil de îndeplinit/respectat?   

Valentina Ciobota: Cel mai dificil pentru mine a fost să găsesc angajați de specialitate care să se și încadreze în criteriile programului Start-Up Nation 

 

Care este secretul succesului? A meritat efortul?   

Valentina Ciobota: Categoric merită efortul, programul Start-Up Nation îți oferă suportul financiar necesar pentru începerea unui business, suport fără de care nu multă lume ar avea curajul sau siguranța să demareze o afacere. 

Start-Up Nation îți oferă suportul financiar necesar pentru începerea unui business, suport fără de care nu multă lume ar avea curajul sau siguranța să demareze o afacere.

 

Cere ofertă pentru Start-up Nation

 

Ce i-ați sfătui pe următorii antreprenori în prelucrarea lemnului care își doresc deschiderea unei afaceri prin Start-Up Nation ?   

Valentina Ciobota: Pe viitorii antreprenori i-aș sfătui să aibă un plan de afaceri foarte bine pus la punct și, în momentul în care încep să-și echipeze atelierul, să încerce să se gândească și la eventuale schimbări de direcție pe care le-ar putea lua businessul lor. 

Pe viitorii antreprenori i-aș sfătui să aibă un plan de afaceri foarte bine pus la punct și să țină cont de eventualele schimbări de direcție pe care le-ar putea lua businessul lor.

 

Ce înseamnă pentru dumneavoastră „mobilier de calitate”?  

Valentina Ciobota: Pentru mine, mobila de calitate este cea care mulțumește clientul și, în același timp, îmi oferă și satisfacția muncii. Piesele de mobilier trebuie să fie plăcute din punct de vedere estetic, dar și practice, să fie realizate astfel încât să acopere nevoile de utilizare și să încânte privirea. 

 

Ce planuri de viitor aveți? 

Valentina Ciobota: Pe viitor ne propunem extinderea în direcția pe care am ales să mergem momentan, și anume producția de mobilier din PAL/ MDF, iar apoi urmărim și trecerea la producția de mobilier din lemn masiv.