R Mob Total Expert – 24 de ani de tâmplărie și povestea continuă

De la atletism era foarte aproape să devină mecanic de locomotivă, dar a ajuns tâmplar pentru că este meseria care-i place. Acesta este periplul profesional al lui Gheorghe Neagu, administrator R Mob Total Expert din București. Dar totul a plecat din copilărie și de la pasiunea pentru lemn, calitate și echipamente performante.

Foto și interviu: Dan Călin

R Mob Total Expert – 24 de ani de tâmplărie și povestea continuă

De la atletism era foarte aproape să devină mecanic de locomotivă, dar a ajuns tâmplar pentru că este meseria care-i place. Acesta este periplul profesional al lui Gheorghe Neagu, administrator R Mob Total Expert din București. Dar totul a plecat din copilărie și de la pasiunea pentru lemn, calitate și echipamente performante.

Foto și interviu: Dan Călin

INTERVIU Felder Gruppe România: Gheorghe Neagu, R Mob Total Expert, București

Cum ați ajuns în acest domeniu?

Pasiunea pentru lemn o am din copilărie. De mic mi-a plăcut să mă joc cu ciocanul și cuiele, iar prima lucrare a fost o cușcă pentru iepuri când aveam 9-10 ani. La 13 ani am venit în București, eu fiind ialomițean. Un an am făcut atletism la clubul Rapid, iar la liceu am intrat la specializarea mecanici de locomotivă. După doi ani mi-am dat seama că nu îmi place meseria și m-am transferat la clasa de tâmplărie. Această meserie am descoperit-o trecând prin hala de tâmplărie a CFR de fiecare dată când mergeam la vestiare. Și uite așa, în anul 1994 am terminat școala de tâmplărie și m-am angajat pe un șantier la atelierul de tâmplărie unde făceam ferestre și uși din lemn masiv pentru blocuri.

Prin anul 2001 am început să prelucrez PAL, dar acest domeniu nu poate fi numit tâmplărie. Prin 2006, produceam mobilă pentru magazinul firmei la care lucram și m-am gândit că pot face bani și pentru mine dacă o pot face pentru alții. Așa că am luat-o de la zero și mi-am înființat firma. Tăiam plăcile la alții, puneam cant cu fierul de călcat și aveam un băiat angajat cu ziua să mă ajute. Dar am crescut în fiecare an și asta se vede și în contabilitate. Până în anul 2013 am mers numai pe recomandări. În acel an, la o petrecere, m-am reîntâlnit cu un prieten din copilărie care era designer la Cărturești și așa a început colaborarea cu ei. Prima lucrare pentru Cărturești a fost realizarea mobilierului pentru depozitul lor de cărți dintr-o localitate din țară. Un alt client important pentru mine este o firmă de arhitectură cu care colaborez.

Am plecat de la un singur om și un spațiu cât o cameră cu scule de hobby și am ajuns în prezent la șase oameni, aproape 300 mp și echipamente profesionale. An de an am investit în atelier.

Am plecat de la un singur om și un spațiu cât o cameră cu scule de hobby și am ajuns în prezent la șase oameni, aproape 300 mp și echipamente profesionale. An de an am investit în atelier.

Foto: Gheorghe Neagu, administrator R Mob Total Expert, lângă mașina pentru aplicarea cantului Felder G360

 

Care a fost primul obiect de mobilier pe care l-ați realizat?

Eram angajat și aveam un prieten care avea mai multe magazine de papetărie în oraș. Voia să deschidă unul nou și avea nevoie de mobilier: rafturi, dulapuri, birouri. Aceasta a fost prima lucrare pe firma mea.

 

Familia dumneavoastră se implică în afacere?

Doar soția mă ajută la contabilitatea primară.

 

Ce produceți?

În proporție de 70% realizăm mobilier din lemn și restul de 30% din PAL.

 

Ce înseamnă pentru dumneavoastră „mobilă cu pasiune”, „soluție cu suflet”?

Faci un lucru, îl duci la bun sfârșit, te duci la client, îl montezi și îți spune: „Mulțumesc. A ieșit exact cum am vrut.” Asta înseamnă pasiune. Dacă vii la muncă doar ca să ai unde să pleci de acasă, nu mai este pasiune.

 

Vă amintiți vreo lucrare deosebită pe care ați realizat-o?

Îmi amintesc că am făcut o casă din lemn de 70 mp cu parter și etaj. În două luni am realizat toate elementele din lemn pentru ea. Și ne-am ocupat foarte serios pentru că este vorba despre o casă în care locuiesc niște oameni, nu-ți poți permite să faci greșeli.

 

De ce ați ales Felder Gruppe România?

Pentru că raportul preț/calitate este bun și firma este de încredere. Am ajuns la Felder Gruppe România datorită unui catalog pe care l-am primit în urmă cu mai mulți ani. Am sunat, am programat o întâlnire și am fost la sediul Felder Gruppe România. Am fost preluat de Gerard Tăicuțoiu, am purtat o discuție și mi-a plăcut cum am fost tratat, cum am comunicat și cum mi s-a explicat.

 

Am ales Felder Gruppe România pentru că raportul preț/calitate este bun și firma este de încredere. Am ajuns la ei datorită unui catalog pe care l-am primit în urmă cu mai mulți ani. Mi-a plăcut cum am fost tratat, cum am comunicat, cum mi s-a explicat.

Foto: Mașina pentru aplicarea cantului Felder G360, în atelierul R Mob Total Expert

 

Ce vă interesează la un echipament atunci când doriți să achiziționați unul?

Un utilaj trebuie să fie robust, să-și facă treaba în parametrii în care a fost conceput, să fie fiabil și să-ți dea calitate. Nu mă interesează aspectul. Mai contează foarte mult și service-ul pentru că atunci când cumperi ceva, alegi întotdeauna un pachet care să includă garanție și service, să ai aceste servicii de la aceeași firmă, nu prin colaborări.

 

Cum v-au ajutat echipamentele Felder Gruppe în activitate?

Trecerea a fost de la cer la pământ pentru că am înlocuit un echipament fabricat în anul 1989. Cu mașina pentru aplicarea cantului Felder G360 am făcut un pas de la 0 la 100, mă ajută foarte mult pentru că pe vechea mașină lucrau trei oameni, pe noua mașină lucrează doar unul singur, iar ceilalți doi fac altceva. Mașina pentru aplicarea cantului de la Felder mi-a crescut mult productivitatea. Dacă pe vechea mașină lucram 100 de elemente pe zi, cu G360 lucrez 300 de elemente pe zi. În plus, îmi oferă calitate superioară: iau piesa și o bag în producție, nu mai trebuie să o finisez manual, să o întorc de nu știu câte ori pentru că nu este făcută cum trebuie.

Cu mașina pentru aplicarea cantului Felder G360 am făcut un pas de la 0 la 100, mă ajută foarte mult pentru că pe vechea mașină lucrau trei oameni, pe noua mașină lucrează doar unul singur, iar ceilalți doi fac altceva. Mi-a crescut mult și productivitatea. Dacă pe vechea mașină lucram 100 de elemente pe zi, cu G360 lucrez 300 de elemente pe zi. În plus, îmi oferă calitate superioară: iau piesa și o bag în producție, nu mai trebuie să o finisez manual.

Foto: Mașina pentru aplicarea cantului Felder G360 în acțiune, în atelierul R Mob Total Expert

 

Ce credeți că apreciază clienții la dumneavoastră?

Omul sfințește locul. Întotdeauna clienții vin la o firmă nu datorită numelui firmei, ci datorită celui cu care vorbesc. În plus, este bine să faci ceea ce știi mai bine pentru că o cunoști și pentru că o faci cu pasiune.

 

Aveți clienți vechi ce revin și cu care ați legat chiar și relații de prietenie?

Majoritatea clienților îmi sunt prieteni. De exemplu, peste o săptămână voi pleca în concediu cu unul dintre clienții mei.

 

Cum definiți calitatea?

După ce ai terminat de realizat un lucru și te uiți la el, să fie ceea ce ți-ai propus inițial. Clientul trebuie să fie mulțumit.

Foto: Piese de mobilier realizate în atelierul R Mob Total Expert. Cantul este aplicat cu mașina pentru aplicarea cantului Felder G360

 

Care sunt planurile de viitor?

Am început o discuție cu cei de la Felder Gruppe România pentru a cumpăra utilaje de prelucrare a lemnului. M-ar interesa o mașină combinată cu cinci operații, dar probabil anul viitor.