INTERVIU: Diana Bîzgan, Mobila Jaky, mobilier la comandă, cu accent pe paturi tapițate și canapele, Vrancea
Mobila Jacky a început ca o poveste de familie, cu pasiune pentru lemn, respect pentru clienți și grijă pentru mediu. În ultimii ani, soții Bîzgan au creat un brand puternic în zona Vrancei, atunci când vine vorba de mobilier pe comandă, în special paturi tapițate.
Cu o echipă pe care se pot baza, utilaje Felder Group de înaltă precizie, s-au extins rapid și onorează comenzile exact așa cum le place – la calitate maximă.
Pentru ei, fiecare piesă nu înseamnă doar design și funcționalitate, ci și o atenție aparte la sustenabilitate: materialele rămase sunt refolosite, iar pierderile sunt reduse la minim.
Puncte cheie:
- Producție: producție de mobilier la comandă, cu focus pe canapele tapițate
- Utilaje achiziționate:
-
- Tăiere-formatizare: Fierăstrău industrial de tăiat în pachet FORMAT4 kappa automatic classic 43.32.32, Fierăstrău circular de formatizat FELDER K 940 S cu masă mobilă X-Roll și înălțime de tăiere max. 133 mm, reglare electronică Power-Drive, Fierăstrău circular de formatizat FELDER K 900 S cu masă mobilă X-Roll și înălțime de tăiere max. 133 mm și Fierăstrău panglică HAMMER N4400
- Aplicare cant: Mașină industrială de aplicare a cantului FORMAT4 Tempora F600 60.06ELX, grosimea foliei 0,4-6 mm, grosimea piesei 8-60 mm
- Găurire: Mașina de găurit multiplu Felder FD 21 professional
-
- Criterii pentru alegerea furnizorului de utilaje: oferta de utilaje care ajută business-ul să se dezvolte, fără pauze în producție, rapiditatea intervențiilor tehnice, punctual, acolo unde e nevoie, chiar și de la distanță
- Secretul succesului afacerii sale: soluții practice pentru mobila de acasă, mobilier care poate fi montat ușor, calitativ, în trenduri, grija pentru mediu
- Planuri de viitor: extinderea spațiilor de producție, achiziția de linii noi utilaje pentru producție.
Cum ați ajuns în acest domeniu împreună cu soțul?
Diana Bîzgan: Este o moștenire de familie. Socrii mei s-au ocupat cu producția de mobilier. Soțului, crescând într-un mediu antreprenorial care s-a ocupat cu așa ceva, i-a plăcut foarte mult. Inițial, am fost împreună cu socrii în afacere.
Primele utilaje Felder le-am luat împreună cu socrii, când eram toți asociați. Ulterior, ne-am separat, noi având o altă viziune.
Acum suntem două entități diferite, cu dezvoltare diferită.
Firma dumneavoastră, Mobila Jaky, de câți ani este pe piață?
Diana Bîzgan: De patru ani activăm noi. Din 2020, când a început pandemia. Noi am început în februarie, pandemia a început în martie. Dar, cu toate astea, a fost un an extraordinar.
Ce vă amintiți din anul acela?
Diana Bîzgan: Păi, am avut așa, în primă fază un șoc, când a venit toată nebunia cu pandemia. Am văzut că se închide tot. Noi abia luasem un spațiu, în chirie, pentru primul magazin. Nu am apucat nici măcar să așezăm toată marfa, că deja ne-au anunțat că ar trebui să închidem. Dar, cu toate astea, am mers în continuare și lucrurile s-au așezat de la sine.
Am văzut o creștere constantă în ceea ce a privit vânzările, gama sortimentală. Ne-am deschis prima hală, unde am început producția.
Ulterior, la nici jumatate de an, am ridicat-o și pe a doua. Am deschis și al doilea magazin. Deci, toate astea au fost așa, o creștere exponențială pentru noi, într-un timp foarte, foarte scurt. Acum avem trei hale și încă un spațiu de producție în judetul Vrancea, într-o construcție luată în concesiune. Avem și două magazine fizice, unul în Bacău și unul în Buhuși, județul Bacău. Și foarte mult vindem online.
Chiar v-ați extins în acești patru ani totul. Cred că puneți multă pasiune.
Diana Bîzgan: Absolut. Ne dedicăm total. Noi începem și plecăm ultimii din firmă undeva la ora 21. Ne mai prinde și ora 22-23. Aici e familia noastră. Noi așa o vedem ca pe o mare familie care crește văzând cu ochii.

Câți angajați aveți?
Diana Bîzgan: 39 suntem în acest moment. Suntem o familie.
Chiar ne considerăm o familie aici. Încercăm să integrăm pe toată lumea în mediul nostru.
Avem un colectiv tânăr. Cel mai tânăr membru are 16 ani, este manipulant. Mai avem un tânăr care abia și-a sărbătorit majoratul la noi și la fel a pornit ca manipulant. Acum este persoana care montează și împachetează lateralele patului. Deci i-am crescut frumos. Petrecem când e ziua unuia dintre noi. Este o regulă la noi, când e ziua cuiva, cumpărăm tort și ne strângem toți, cântăm “la mulți ani”. Pentru că suntem nu doar la muncă. Adică ne gândim și la partea asta, să ne creăm o echipă. În decembrie avem petrecerea firmei, venim toți cu partenerii. Petrecem o seară între noi. Ne cunoaștem și altfel, nu doar în timpul programului.
Cred că sunteți norocoși că aveți o echipă așa unită, având în vedere problema lipsei forței de muncă în domeniu.
Diana Bîzgan: E și la noi o problemă cu fluctuația personalului. Acum de câteva luni ne-am stabilizat, n-am mai avut persoane care să plece. Încercăm să fim cumva orientați și către angajați, nu doar către scopul principal al business-ului acela de a produce și de a obține profit. Oferim și niște salarii poate mai mari față de media locurilor de muncă din zonă, fix în ideea aceasta, ca să fie toată lumea mulțumită. Dacă nu vin mulțumiți la muncă, nici productivitatea nu este cea dorită.
Chiar aveți o familie acolo. Timp liber mai aveți?
Diana Bîzgan: E un pic dificil aici, dar dacă se dorește, se găsesc variante și de a pleca în mici vacanțe. Dar, oricum, fără sacrificii nu am putea face nimic, nu a fi putut să facem ce-am realizat până acum. Se pot face lucruri bune și mărețe în România, dar cu un efort suplimentar.
De unde pasiunea pentru mobilă, pentru lemn? A pornit de undeva? Sau ați ajuns prin faptul că socrii au avut în acest domeniu afacerea?
Diana Bîzgan: Soțul este foarte pasionat de tot ce înseamnă creație. Îi place ce iese din mâna lui. Când merge să ia o comandă, el deja vede tot spațiul cum ar trebui să iasă, vine cu idei, propune clienților cum ar trebui să-și organizeze spațiile.
Și îi place ceea ce face. Dacă nu i-ar fi plăcut, nu am fi reușit să ajungem unde suntem în acest moment. El este cu partea tehnică și creativă, iar eu sunt omul cifrelor.
Eu sunt în partea asta de birou. Ne-am împărțit cumva responsabilitățile, că altfel nu am fi avut cum.
Produceți mobilier doar pentru uz casnic? Sau vă îndreptați și către persoane juridice?
Diana Bîzgan: Am avut și câteva proiecte pentru persoane juridice. Dar în principal ne adresăm persoanelor fizice. Mobilierul pe care îl distribuim prin magazinele noastre, cele două magazine. Mai avem câteva persoane cu care colaborăm în regim en-gross. Și partea de tapițerie am dezvoltat-o. Aici cred că este cea mai consistentă parte. De fapt, 70% din veniturile noastre de aici provin, paturi tapițate și canapele. Acestea le vindem în cea mai mare parte online.
Omul vede în catalog și își alege modelul, nu? Sau vin și cu idei clienții la dumneavoastră?
Diana Bîzgan: Își aleg din catalog, da. Cred că sunt peste 30 de modele în momentul de față. Majoritatea dintre ele le producem în 5 dimensiuni și 17 culori. Deci, eu cred că gama sortimentală e destul de mare.
Mai țineți minte primul proiect pe care l-ați realizat? Cum arăta?
Diana Bîzgan: Am avut de exemplu o bucătărie mare, la care s-a muncit foarte mult.
A ieșit, am stricat-o, iar am refăcut-o până când am ajuns la rezultatul dorit. După ce am ajuns la rezultatul dorit, la descărcare, doi dintre colegii noștri nu au fost neapărat atenți și au lăsat o parte din elemente pe gazon. Cât s-a montat mobila, s-a curbat blatul de la insula respectivă și a trebuit să o luăm de la capăt cu el.
Ați făcut oare un calcul până acum? Câte piese de mobilier ați produs?
Nu cred ca am calculat vreodată, dar la paturi tapițate cred că depășim 7.000-8.000 de bucăți, făcute în doi ani și jumătate de când am lansat produsul acesta.
Cred că atingem 10.000 de bucăți până la sfârșitul anului.
La noi, ultimul trimestru din an, practic, e cel mai puternic. Avem câteva campanii, avem Black Friday-ul, după care interesul cumpărătorilor continuă până de Crăciun pentru tot ce înseamnă părți de amenajare casă, schimbare mobilier.
Văd că paturile sunt vedeta magazinului. Au ceva anume?
Diana Bîzgan: Noi considerăm că primul contact al clientului cu produsul nostru e cel vizual. Încercăm să avem mereu modele care sunt în tendințe. Mergem la târguri, ne inspirăm de pe Pinterest, de la concurență, vedem colecții noi ce se lansează mereu.
Și încercăm să fim mereu în tendință, să folosim produse de calitate, la un raport preț-calitate destul de bun, zicem noi.
Și pe partea asta de producție, că tot vorbim de producție, cum vă ajută utilajele Felder Group?
Diana Bîzgan: Extraordinar de mult ne ajută.
Cred că avem doar utilaje Felder, da. Am scutit erorile care se mai produceau înainte, când tăiam în circularele clasice.
Acum avem circularele de tăiat în pachet și e precis, nu ne mai confruntăm cu situații de genul nu a ieșit dimensiunea care trebuia sau e mai lung, e mai scurt. Nu, nu există.

Cum ați ajuns la utilajele Felder Group?
Diana Bîzgan: Soțul a tot a căutat, căuta o variantă să ne dezvoltăm.
În momentul în care noi am venit la dumneavoastră, eram în stadiul de căntuit cu fierul de călcat. Vorbesc de anul 2019.
Și am venit, am luat o mașină de căntuit pe care am dat 10.000 de euro la momentul respectiv. Și toată lumea ne întreba cum să dăm 10.000 de euro pe o mașină de căntuit?
Și le spuneam că avem nevoie de calitate, trebuie să ne dezvoltăm. Nu mai putem să mai mergem cu mobila căntuită cu fierul de călcat.

Avem în prezent o mașină de căntuit de la dumneavoastră, două circulare, circularul de tăiat în pachet, banzicul. Mai avem tot ce înseamnă bormașini de la Festool. Ne ușurează foarte mult munca.
Am reușit să dezvoltăm așa o mini-linie, că încă nu este o linie în adevăratul sens al cuvântului, dar este o mini-linie de producție.
Este extraordinară pentru că reușim să găsim întotdeauna soluții.

Dacă avem o problemă la un utilaj, sunăm pe video, ne zic colegii – putem face asta, nu putem face asta la utilaj, cu ce ține de soft. Odată am intrat prin Anydesk, am reușit să rezolvăm problema într-un timp scurt, ca să nu avem pierdere pe tot ce înseamnă timp de producție. Iar asta contează cel mai mult, timpul.
Ce apreciază clienții la produsele dumneavoastră?
Diana Bîzgan: Cred ca apreciază calitatea, în primul rand. Avem recenzii destul de bune. Încercăm să avem o comunicare cu clientul și după vânzarea propriu-zisă, nu vrem să ne limităm – a cumpărat de la noi, gata, s-a terminat contactul. Apreciază faptul că se întrețin destul de ușor, rapiditatea cu care trimitem. Comparativ cu alte magazine online care vând în sistem dropshipping, la noi patul e gata în trei zile, deci în trei zile patul pleacă de la noi la curier.
Asigurați și montaj?
Diana Bîzgan: Asigurăm montaj în zona noastră și anume Vrancea, Bacău, Piatra Neamț sau mai trimitem regulat mașina către București, Constanța. Încercăm să acoperim zone și aici, da, putem asigura și montaj contra cost. În rest, trimitem prin curier, dar montajul e destul de ușor de realizat. Am făcut un studiu, în 15-20 de minute, o persoană fără experiență, care n-a ținut o bormașină în mână reușește să monteze patul uitându-se pe instrucțiunile din schița de montaj.
Care sunt planurile de viitor?
Diana Bîzgan: Dorim să ne mărim spațiile de producție.
Vrem să mai construim ceva spații, să producem mai mult.
Dorim să ne mărim gama sortimentală și să creștem un pic și nivelul de calitate. Vrem să achiziționăm linii noi de producție ca să putem obține mai multe modele.
Ce înseamnă calitate pentru dumneavoastră?
Diana Bîzgan: Cred că înseamnă durabilitate, rezistență în timp. Și încercăm să avem o pierdere cât mai mică de produs, de materie primă.
Ne gândim întotdeauna ce putem face ca să fim cât mai prietenoși cu mediul.
De exemplu, bucățile de burete care ne rămân, le tocăm și facem pernuțe. La fel, cârpele încercăm să le refolosim. Avem niște nasturi pe care îi facem noi și folosim bucățile astea de cârpe sau tot așa facem niște pernuțe cu dimensiuni mai atipice. Le gândim pentru niște băncuțe, noptiere. Și am creat niște produse mai mici unde să putem folosi toate reziduurile astea pe care de altfel cred că le-am fi aruncat.
Mobila Jaky ne arată ce înseamnă o îmbinare perfectă între o echipă construită cu grijă și utilaje performante, care aduc profesionalism și precizie fiecărei piese de mobilier. Soții Bîzgan, prin pasiunea și determinarea lor, demonstrează că în România se pot realiza lucruri mărețe, cu respect pentru clienți, angajați și mediu. Ne mândrim să îi avem în comunitatea #lemn.expert. Suntem în continuare alături de voi, pentru a face #Următorulpas în cadrul dezvoltării business-ului Mobila Jaky.
Puteți afla mai multe despre activitatea Mobila Jaky accesând site-ul companiei, pagina de Facebook, Instagram.