Lemn Antik – A doua viață pentru lemnul vechi 

Ferdinand Gaspar: “Am început să fac mobilier pentru că acesta este cel mai practic și optim mod de a folosi lemnul vechi. Dacă lemnul este de bună calitate și este prelucrat cu utilaje bune, produsul final iese perfect și clientul este mulțumit.”

Lemn Antik – A doua viață pentru lemnul vechi 

Ferdinand Gaspar: “Am început să fac mobilier pentru că acesta este cel mai practic și optim mod de a folosi lemnul vechi. Dacă lemnul este de bună calitate și este prelucrat cu utilaje bune, produsul final iese perfect și clientul este mulțumit.”

INTERVIU Felder Gruppe România: Ferdinand Gaspar, Lemn Antik, Cisnădie, Sibiu

Ferdinand Gaspar, din Cisnădie, Sibiu, a descoperit valoarea și frumusețea lemnului în urmă cu 12 ani când a început să achiziționeze și să prelucreze lemn vechi din demolări. Și-a dat seama că se pot face lucruri minunate din lemn antichizat și a început să facă mobilier la comandă. Prima lucrare a făcut-o pentru el, o masă și două bănci pentru grădină din grinzi de stejar foarte vechi. Apoi a început să primească comenzi din partea cunoștințelor pe care le avea în străinătate. Acum realizează mobilier rustic de interior și exterior pentru clienți din toată Europa folosind doar lemn vechi rezultat din demolări. 

 

Puncte cheie:         

  • Producție: mobilier de interior și exterior la comandă, amenajări din lemn vechi de brad și stejar reciclat din demolări 
  • Utilaje achiziționate:  
  • Criterii pentru alegerea furnizorului pentru utilaje: calitatea utilajelor, profesionalismul, seriozitatea și promptitudinea furnizorului 
  • Secretul succesului afacerii sale: filozofia de business,calitatea produselor și designul deosebit al acestora 

 

Cum ați ajuns în domeniul producției? 

Ferdinand Gaspar: Am ajuns în acest domeniu din pasiune pentru lemn. În urmă cu 12 ani, am început să achiziționez și să prelucrez lemn vechi din demolări. Așa am descoperit valoarea și frumusețea lemnului și ce lucruri minunate se pot face din lemnul antichizat și din cel vechi recondiționat. 

Am început să fac mobilier pentru că acesta este cel mai practic și optim mod de a folosi lemnul vechi. Și, în plus, materie primă avem suficientă. Chiar în momentul de față, pe lângă lemnul prelucrat pe care îl avem deja în atelier, în depozit avem stoc de sute de metri cubi de materie primă brută. Avem un rulaj de mii de metri cubi de lemn brut pe an.   

Am început să fac mobilier pentru că acesta este cel mai practic și optim mod de a folosi lemnul vechi.

 

Care au fost primele piese de mobilier pe care le-ați realizat 

Ferdinand Gaspar: Prima lucrare a fost un set de mobilier de grădină. Din niște grinzi de stejar foarte vechi și ciudate am făcut o masă și două bănci pentru acasă. Le-am realizat rudimentar cu o bormașină și un circular de mână. Apoi le-au văzut cunoștințe și prieteni de-ai mei din străinătate și mi-au cerut să le fac și lor. Cam așa a început povestea mea. 

 

După comenzile pentru prieteni ce a urmat? Cum v-ați dezvoltat producția?  

Ferdinand Gaspar: Prima comandă am avut-o din Anglia și apoi au început să vină comenzi din toată Europa. Căutând piață de desfacere, am găsit una foarte mare în Germania, cu interes pentru produse din lemn vechi, recondiționat. Dar avem comenzi din Austria, Elveția, Franța, Belgia, Olanda. 

Ușă din lemn de brad cioplit realizată cu utilaje Felder
Ușă din lemn de brad cioplit, realizată de Lemn Antik

 

Acum, de exemplu, am semnat un contract cu o firmă din Austria care produce saltele și sisteme de dormit pentru care noi facem paturile și rafturile de prezentare pentru perne în magazinele din toată Europa și din Statele Unite ale Americii, în total 64 de locații.    

Și de aproximativ 2 ani, activăm cu oferte și pe piața internă pentru că am văzut că există interes pentru mobilier din lemn reciclat și în Româniaiar comenzile au început să crească considerabil și aici 

Felder KF 700 S în atelierul Lemn Antik
Mașina combinată cu 2 operații Felder KF 700 S pentru tăiere și frezare/cepuire în atelier Lemn Antik

 

Ce produceți mai exact? 

Ferdinand Gaspar: Realizăm mobilier de interior și exterior la comandă, după designul dorit. Putem face orice își doresc clienții. De exemplu, în ceea ce privește mobilierul de interior, facem uși, scări, mese, dulapuri, paturi, servante, lăzi, tot felul de obiecte decorative. În ceea ce privește mobilierul de exterior, realizăm de la garduri, scări, balcoane, mese, scaune și bănci de grădină, până la filigorii și căsuțe din lemn. Folosim în principal lemn vechi de brad și stejar 

Prelucrăm lemnul cu textură exterioară cu patină veche, facem lambriuri, panouri stratificate pentru lambriuri de interior-exterior, pardoseală.  

În ce privește mobilierul de interior, realizăm între 30 – 120 de blaturi de mese lunar, în funcție de comenzile pe care le avem de la colaboratorii externi. În medie, producem în jur 60 de mese lunar. 

Singura problemă pe care o avem este că dacă ai o grindă de 2 metri, nu poți să faci o masă de 4 metri. Faci ce poți din ce ai.  

Realizăm între 30 – 120 de blaturi de mese lunar, în funcție de comenzile pe care le avem de la colaboratorii externi. În medie, producem în jur 60 de mese lunar.

Blat de masă din lemn vechi recondiționat
Blat de masă din lemn vechi recondiționat, realizat de Lemn Antik

 

Aveți vreo lucrare deosebită de care vă amintiți în mod special?  

Ferdinand Gaspar: Da, sunt foarte mândru de o lucrare pe care am realizat-o pentru un local din Germania. Pe cât de mare a fost provocarea la început, pe atât de mare a fost satisfacția la final. Am făcut tot interiorul din lemn de stejar, undeva la 170 metri liniari de bar, lambrisări și mobilier. O bijuterie.  

 

De ce ați ales să lucrați cu utilajele Felder Group? 

Ferdinand Gaspar: În primul rând, dintr-un motiv cât se poate de subiectiv: Tiroll-ul, zona în care se află sediul fabricii Felder KG, este a doua mea casă, am mulți clienți acolo, aș putea chiar să mă duc să locuiesc în Tiroll.  

În al doilea rând, pentru că apreciez foarte mult profesionalismul, seriozitatea, promptitudinea, deschiderea către nou pe care o are Felder Group  

În al treilea rând, pentru că sunt fan Felder.  

Chiar dacă am în atelier și alte utilaje, aș lucra doar cu cele de la Felder Group pentru că sunt cele mai bune.

masina de rindeluit Format4 exact 63 in atelierul Lemn Antik
Mașina de rindeluit la grosime Format4 exact 63 în atelierul Lemn Antik

 

Ce credeți că apreciază clienții cel mai mult la produsele pe care le oferiți? 

Ferdinand Gaspar: Noi încercăm să realizăm produse cu aspect foarte rustic, dar totuși modern. Cred că, pe lângă designul deosebit pe care îl realizăm, clienții noștri cel mai mult apreciază calitatea. Calitatea este foarte importantă. Pe parcursul celor 12 ani de când lucrăm cu lemnul vechi, am învățat foarte multe lucruri despre acesta și pot să vă spun că este cu totul altceva față de ce știe orice tâmplar despre lemnul nou. Este complet diferit. Lemnul vechi este o poveste în sine, are ceva în plus, textura, aspectul. 

 

Pentru că ați adus în discuție calitatea, ce înseamnă pentru dumneavoastră mobilier de calitate? 

Ferdinand Gaspar: Ca să obții mobilier de calitateîn primul rând, contează structura materialului, apoi contează prelucrarea materialul.  

Dacă lemnul este de bună calitate și este prelucrat cu utilaje bune, produsul final iese perfect și rezistent. Și atunci clientul este mulțumit.

 

Din păcate, dat fiind faptul că avem comenzi în creștere permanentă, în România ne lovim de colaboratori care ne oferă materie primă la o calitate necorespunzătoare, sau mai bine zis strică materia primă de valoare. Și acest lucru ne afectează în producție. Dar, cu toate astea, reușim să scoatem ce-i mai bun din lemnul vechi și să-i dăm viață printr-o nouă întrebuințare. 

  

De la mese, dulapuri și scări, până la balcoane și căsuțe de lemn, pe pagina de facebook LEMN ANTIK SRL puteți vedea piesele din lemn vechi de brad și stejar realizate de Lemn Antik.