Anaira Art Mob, Cluj – Atelier de mobilă prin Start-Up Nation 

Claudiu Sucaciu: „Înainte de a avea contact cu domeniul de prelucrare am lucrat ca agent de vânzări. Eram pasionat de lemn și, pe partea de producție, am furat meseria de la foștii mei colegi. Apoi m-am hotărât să fac mobilă pe cont propriu. Am înființat firma Anaira Art Mob și am achiziționat utilajele de la Felder Gruppe România prin Start-Up Nation în anul 2017. Acum facem mobilă din lemn și PAL la comandă și realizăm în medie 2-3 bucătării complete pe lună.” 

Anaira Art Mob, Cluj – Atelier de mobilă prin Start-Up Nation 

Claudiu Sucaciu: „Înainte de a avea contact cu domeniul de prelucrare am lucrat ca agent de vânzări. Eram pasionat de lemn și, pe partea de producție, am furat meseria de la foștii mei colegi. Apoi m-am hotărât să fac mobilă pe cont propriu. Am înființat firma Anaira Art Mob și am achiziționat utilajele de la Felder Gruppe România prin Start-Up Nation în anul 2017. Acum facem mobilă din lemn și PAL la comandă și realizăm în medie 2-3 bucătării complete pe lună.” 

INTERVIU Felder Gruppe România: Claudiu Sucaciu, Anaira Art Mob, Cluj

Claudiu Sucaciu a ajuns în domeniul producției de mobilă printr-o conjunctură. Lucra ca agent de vânzări la o firmă care între timp și-a extins activitatea și pe partea de mobilier. I s-a propus să facă parte din echipa care se ocupa de noua linie de business și, din curiozitate, a acceptat. Mai ales că îi plăcea lemnul și era fascinat de ce lucruri frumoase se pot face dintr-o bucată de lemn. Treptat, a dobândit pasiunea pentru acest domeniu. Pe lângă relația cu clienții, măsurătorile și ofertele de care era responsabil, îi plăcea să petreacă timp în producție unde punea tot felul de întrebări despre cum se realizează mobila. Practic, a furat meseria de la foștii colegi. Apoi s-a hotărât să facă și el mobilă pe cont propriu. În 2017 și-a deschis afacerea și a achiziționat utilaje Felder Group prin programul Start-Up Nation. Acum face mobilă din lemn și PAL la comandă și prestează servicii de debitare și aplicare cant pentru o firmă parteneră.   

 

Puncte cheie:      

 

Cere ofertă pentru Start-up Nation

 

Cum ați ajuns să produceți mobilă 

Claudiu Sucaciu: Înainte de a avea contact cu domeniul de prelucrare am lucrat ca agent de vânzări. În acea perioadă, șeful meu a preluat o firmă de tâmplărie și ne-a întrebat la o ședință cine vrea să facă parte din echipa care se va ocupa de partea de tâmplărie și de tot ce ține de mobilier. Eu și încă un coleg am zis “hai să ne băgăm, să vedem cu ce se mănâncă”. Mai ales că atunci tocmai luase și niște utilaje pentru lemn masiv, iar eu eram pasionat de lemn. Eram surprins mereu când vedeam ce se poate face dintr-o bucată de lemn. Acest lucru se întâmpla prin 2009, 2010. S-au achiziționat utilajele, a început producția, iar noi eram responsabili de relația cu clienții, de partea de ofertare și măsurători. Treptat, am dobândit pasiunea pentru producția de mobilă și m-am hotărât să încerc și eu pe cont propriu.  

La început a fost mai greu pentru că, din păcate, nu sunt foarte mulți meșteri. Pe partea de producție, eu practic am furat meseria de la foștii mei colegi. Stăteam lângă ei să văd cum lucrează, le puneam tot felul de întrebări și ei îmi răspundeau mirați oare de ce îi întreb. Așa am furat meseria și din 2016 am început pe cont propriu. Apoi am înființat firma Anaira Art Mob și am achiziționat utilajele de la Felder Gruppe România prin programul Start-Up Nation 

 

Care a fost prima comandă pe care ați avut-o?  Vă mai amintiți?  

Claudiu Sucaciu: Da, n-aș putea să uit prima mea lucrare. A fost o mobilă de bucătărie, o adevărată provocare atunci. Acum mi se pare o experiență amuzantă, să vă spun de ce: pe partea de accesorii, de la bun început am plecat de la nivelul mediu de calitate în sus. Chiar țin minte că atunci am început să lucrez cu balamalele Blum cu amortizare încorporată. Le-am montat după cum am învățat de la foștii mei colegi, dar pur și simplu nu mi se închideau ușile, se opreau la aproximativ 5 cm de cant. Am luat catalogul Blum la răsfoit să văd concret cum se montează balamalele și am văzut că trebuie păstrată o distanță de 37 mm din margine. După ce am montat balamalele la 37 mm, nu am mai avut probleme și ușile s-au închis. Prima lucrare a fost o provocare pentru că a fost și destul de complexă, o bucătărie din PAL de 16 mm cu tot felul de sertare tandem, cu metal, parcă am dat un examen practic. Eram și cu telefonul, și cu laptop-ul și catalogul Blum lângă mine. Mi-am pierdut vreo două nopți prin atelier, dar până la urmă mi-a ieșit. Clientul a fost mulțumit și chiar ne-a recomandat.   

Mașina de găurit multiplu Felder FD 21 PRO în atelierul Anaira Art Mob
Foto: Mașina de găurit multiplu Felder FD 21 PRO în atelierul Anaira Art Mob

 

Dar o lucrare deosebită, care să vă rămână la suflet aveți? 

Claudiu Sucaciu: Da, sunt foarte mândru de o bibliotecă din lemn masiv de fag. Nu a fost realizată integral din lemn masiv, doar fațada a fost din lemn masiv, iar interiorul din panel furniruit cu fag și căntuit. A fost o lucrare deosebită pentru noi, foarte complicată. Inclusiv montajul fost dificil. Pentru că spațiul era foarte îngust, am făcut tot felul de manevre ca să putem urca cu ea.   

 

Familia dumneavoastră se implică în afacere? Cum vă împărțiți sarcinile?  

Claudiu Sucaciu: Da. Soția mă ajută, este alături de mine în tot ceea ce fac. Mai ales că mi-am asumat un risc în momentul în care am plecat de la firma la care lucram. M-am apucat de mobilă, mi-am deschis o afacere și sunt mai mult pe drumuri. Acum soția vrea să se implice și în producție, vrea să îi arăt cum fac calculele ca să-mi facă ea ofertele și astfel să-mi rămână mie mai mult timp pentru producție. Dar până acum am fost foarte prinși, nu am avut timp să-i arăt tot pentru că în producția de mobilă sunt atât de multe chichițe pe care n-ai cum să le știi decât atunci când aparÎmi aduc aminte de când lucram la partea de ofertare, mergeam la clienți, luam măsurătorile, făceam o schiță de mână, iar oferta de preț o dădeam în mare pentru că nu știam exact ce costuri voi avea până la final 

Ulterior, ne-am pus la punct metodele de calcul, reușim să luăm în considerare costurile cu materialele, timpul de lucru, angajații. Astfel, putem fi mai preciși și predictibili. 

 

Ce produceți mai exact 

Claudiu Sucaciu: Realizăm mobilier la comandă pentru clienți persoane fizice și juridice și avem o medie de 2-3 bucătării complete pe lună, în funcție de dimensiuni. De când avem utilajele, suntem independenți, ne descurcăm de unii singuri și facem toată producția intern fără să depindem de alții. Mai mult, facem și debitare și căntuire pentru o firmă de mobilier din zonă pe care o mai ajutăm. 

Claudiu Sucaciu lângă mașina pentru aplicarea cantului Felder G 360
Foto: Claudiu Sucaciu lângă mașina pentru aplicarea cantului Felder G 360. În spate, sistemul profesional staționar de exhaustare Felder AF 22-200

 

Cum ați ajuns să colaborați cu Felder Gruppe România? 

Claudiu Sucaciu: Știam că utilajele Felder sunt foarte bune, chiar și pe fostul meu șef l-am tot bătut la cap să cumpărăm o mașină de găurit multiplu de la Felder. În acea perioadă intrasem pe licitații și aveam de făcut mobilier în serie. Am tot încercat să-l conving pe șeful meu, chiar am luat legătura cu Felder Gruppe România pentru o ofertă, dar nu a vrut. De atunci am rămas eu în contact și primeam periodic cataloagele Felder Gruppe România.  

În plus, în discuții cu diverși colaboratori primeam și recomandări. Toți îmi spuneau că sunt ok utilajele de la Feldercă te poți baza pe ele și că sunt foarte solide.  

Puteam să luăm orice altă marcă de utilaje, poate chiar chinezești, dar pe mine m-a interesat să am utilaje care să-mi ofere calitate.  

De aceea am luat utilajele de la Felder Gruppe România și bine am făcut. Vorbind de producție, sunt foarte mulțumit de arborele de rindeluire Silent-Power® care ne oferă o prelucrare impecabilă. Iar dispozitivul de avans mecanic Felder F-38 ne ușurează munca și ne ajută să avem mai puține erori.  

Mașina combinată cu 5 operații Felder CF 741 S Professional în atelierul Anaira Mob finanțat prin Start-up Nation
Foto: Mașina combinată cu 5 operații Felder CF 741 S Professional pentru îndreptare, rindeluire, tăiere, frezare/cepuire și găurire/scobire cu arbore de rindeluire elicoidal Silent-Power®. În stânga, sistemul profesional mobil de exhaustare Felder AF 22 Mobile

 

Cere ofertă pentru Start-up Nation

 

Ce credeți că apreciază clienții cel mai mult la dumneavoastră? 

Claudiu Sucaciu: Calitatea produselor și respectarea termenelor de producție cred că sunt principalele lucruri pentru care ne apreciază și ne recomandă clienții. Odată ce am dat un termen, ne ținem de el. Chiar dacă nu este gata cu o zi înainte de livrare, stăm peste program și finalizăm comanda, astfel încât să putem face livrarea în termenul asumat față de client. Au mai fost și excepții, bineînțeles, dar acele situații nu au depins de noi. De exemplu, partenerii cu care lucrăm nu ne-au trimis la timp materialele. În astfel de situații chiar nu avem ce face.  

 

Dacă tot ați adus în discuție calitatea, spuneți-ne ce înseamnă pentru dumneavoastră mobilă de calitate? 

Claudiu Sucaciu: Ca să faci mobilă de calitate trebuie să prelucrezi la nivel înalt de precizie și să folosești accesorii de calitate. Vorbind de prelucrarea PAL-ului melaminat, începem cu debitarea și căntuirea. Utilajele Felder ne oferă o calitate mult mai bună față de utilajele cu care lucram înainte. E adevărat că și utilajul poate să fie foarte bun și materialul să nu fie ok, pentru că în ziua de astăzi materialele sunt din ce în ce mai proaste. De aceea încercăm să mergem mai mult pe partea de furnir, lemn masiv, panel furniruit, panel simplu, plăci din lemn masiv, materiale mult mai bune din punct de vedere calitativ. În plus, și clienții au început să ridice standardele când vine vorba de calitate. De exemplu, dacă vor o bucătărie din lemn masiv, nu prea mai vor PAL pe spate.  

Și accesoriile contează la fel de mult, majoritatea clienților știu de Blum și, chiar dacă noi le propunem Grass sau Hettick, ei vor Blum pentru au auzit că sunt bune.  

 

 

—  

Piesele de mobilier realizate de Anaira Art Mob le puteți vedea pe pagina de facebook Anaira Mob și pe website-ul www.anaira.ro.