Interviu Heinz Brehm și Josef Heller, fondatorii EUFA P+F

Interviu cu domnul Heinz Brehm, președintele Asociației Europene pentru Promovarea Pregătirii Profesionale a Montatorilor de Parchet și Pardoseli (EUFA P+F) și expert european în controlul calității și cu domnul Josef Heller, fost Vicepreședinte EUFA P+F, șef al catedrei de pardoseli din cadrul renumitei Școli de Meserii de la Neustadt an der Aisch din Germania, autorul cunoscutului „Manual al montatorului de parchet și al montatorului de pardoseli”. Însumând peste 106 ani de experiență, cei doi au stabilit cadrul de calitate de referință pentru toate branșele de montatori de parchet și pardoseli din întreaga Europă, atât în ceea ce privește tehnicile de montare, cât și în ceea ce privește standardele de școlarizare în industrie.

De ce v-ați ales industria pardoselilor? De cât timp profesați în această branșă?

Heinz Brehm: Am crescut în această industrie, părinții mei activând pe piața de pardoseli. Am început să fac această meserie în 1956. Chiar dacă am atâția ani de meserie, îmi place la fel de mult și astăzi. Am fost, pe rând, ucenic, asociat, maistru, apoi am preluat firma de la tatăl meu în 1974 și am continuat tradiția familiei. Fiul meu reprezintă a patra generație care a ales să ducă mai departe tradiția. În 1978 am devenit profesor la Școala de Meserii de la Neustadt an der Aisch din Germania.

Josef Heller: Mi-am dorit mereu să fiu profesor la Școala de Meserii. Am învățat meseria de tâmplar și apoi am studiat pentru a deveni profesor, lucru care s-a întâmplat în 1972. La începutul carierei mele am predat numai tâmplărie, întrucat nu exista încă meseria de parchetar, aceasta fiind încadrată în clasa tâmplarilor. Având în vedere nevoile din industrie ale firmelor de parchet de a avea personal pregătit, în 1978 în Germania, în Bayern, s-au format clase pentru parchetari. La început, veneau specialiști din afara școlii, din firmele de parchet și predau o dată pe săptămână, apoi, treptat, am format o echipă de 5 profesori dedicați formării elevilor. La început am avut 3 clase dedicate pardoselilor. În 3 ani, numărul acestora a ajuns la 9, clasele fiind compuse între 25 și 35 de elevi.

„Manualul montatorului de parchet și al montatorului de pardoseli” este lucrarea de referință în domeniu. Ce v-a făcut să o scrieți?

Josef Heller: Ideea Manualului a pornit de la Heinz (n.r. Brehm), care a organizat redactarea acestuia. Echipa a fost formată din 2 profesori și 3 specialiști în domeniul suprafețelor. Totodată, la redactarea manualului au mai contribuit și firme din domeniu cu rolul de consultanți. Ne întâlneam o dată pe lună cu aceștia pentru a analiza și revizui conținutul. Cartea a fost tradusă deja în rusă, fiind în curs de traducere și o versiune în română. Dacă se va mai publica o altă ediție, se va face cu alți autori. Noi suntem prea bătrâni.

Acest interviu este parte a unui proiect de promovare a conceptului de calitate în industria lemnului din România. Cum definiți calitatea în domeniul dumneavoastră?

Heinz Brehm:Calitatea este descrisă nu numai prin ce vezi la suprafață, este foarte important să vezi toate etapele, iar acestea să fie bine definite, dar şi bine făcute. 

Foto: Dragoș Mărăcineanu, Heinz Brehm, Josef Heller

 

Care sunt factorii pe care îi luați în considerare atunci când stabiliți că o lucrare este de calitate? 

Josef Heller: Sunt destule probleme referitoare la calitatea produselor. Parchet poate să pună multă lume, dar, din pacate sunt multe probleme în ceea ce privește cunoștințele de bază în a pune un parchet, ca, de exemplu: condițiile de umiditate în baza lucrării, în încăpere sau în lemnul folosit. Prea puțini montatori iau în considerare aceste condiții,  astfel încât după 1, 2, 3 ani lucrarea să fie încă de calitate.

Heinz Brehm: Iar acesta ar trebui să fie rolul școlii. Școala de meserii ar trebui să îi instruiască corespunzator pe viitorii meseriași, ca în momentul în care ei întră în încăpere să recunoască acei factori care pot influența calitatea lucrării.

Josef Heller: Aceste lucruri le observăm și la concursuri de obicei. Vezi suprafața de lucru, concurentul a urmărit modelul și zici: este bun, dar, foarte important, noi ne punem întrebarea: cum au ajuns ei (n.r. concurenții) până aici? Urmărind concurenții, pas cu pas, am ajuns la concluzia că aceștia nu știu să își plănuiască munca și nu au o logică în etapele prelucrării.  De exemplu, concurenții nu respectă normele de siguranță în muncă atunci când lucrează pe mașini. Iar acestea sunt lucruri de bază. Toate acestea pot fi traduse într-o problemă de ordin financiar pentru firme.

Este o problemă doar în România sau și în alte țări?

Josef Heller: În România este o reală problemă cu siguranța în muncă, în Germania această problemă este mai mică, tocmai pentru că ei învață să lucreze în școli pe mașini, dar și făcând practică în firme. În cadrul școlii o zi pe săptămână este dedicată practicii. Luând drept exemplu plăcile din concurs, la școlile din Germania, într-o zi de practică fiecare elev trebuie să facă o astfel de lucrare.

 

Heinz Brehm: În cadrul concursului au fost dedicate două zile pentru montaj tocmai pentru că nu se poate atât de repede, iar tehnica mașinilor nu este bine stăpânită.

Josef Heller: De exemplu, în Germania nu se taie fiecare bucată de material de lucru de fiecare dată, ci se măsoară o singură data și se taie de 20 de ori. Tocmai pentru că, înainte de a începe lucrul, trebuie făcut un plan de lucru după care se lucreaza ulterior. În școală, de 2 ori pe săptămână, elevii învață numai tehnicile de lucru pe mașini.

Sunteți aici pentru a juriza la cel mai înalt nivel Concursul Național al Montatorilor de Pardoseli, organizat de Asociația Montatorilor de Pardoseli din România (AMPR). De-a lungul timpului, în cadrul concursurilor pe care le-ați mai jurizat aici, ați observat vreo evoluție a concurenților?

Josef Heller: Numai la cei care au urmat cursuri de pregătire profesională. Au fost câțiva care au fost în Germania și câțiva care au făcut Școala de meserii de la Brașov. Iar cei care au învățat acolo au deja avantajul că știu deja să lucreze pe mașini. În Germania, fiecare om care exercită această meserie trebuie să meargă și la școală.

Heinz Brehm: În Germania, cine nu face școală 3 ani și nu face practică, nu este lăsat să dea examenul de admitere. Ca să vă răspund totuși la întrebare, în general, din pacate, nu am observat o evoluție semnificativă a concurenților. Sunt unii care au potențial și se vede că pot și mai bine iar aceia sunt și mai bine plătiți.

Ce contează cel mai mult pentru dumneavoastră în această branșă: planificarea, tehnica sau rapiditatea?

Heinz Brehm: În primul rând să ai înclinație, talent. Apoi, trebuie să lucrezi repede și să ai îndemânare. Trebuie să știi și ceva matematică. Trebuie să știi să vorbești cu clienții, iar recomandabil, atunci când vorbești cu clienții este să fii curat și frumos îmbrăcat, să nu vii cu salopeta plină cu adeziv pentru a te adresa acestora. Trebuie să fii de încredere…

Josef Heller: Și punctual.

Ce sperați să se întâmple în viitor în România?

Josef Heller: Ce mai mare dorință este o Școală de Meserii, la care bineînțeles să contribuie statul. Și este important ca aceasta să nu fie o școală de teorie, ci să fie neaparat legată și de practică.

Heinz Brehm: Este important ca în România să se reușească implementarea unui sistem educațional dual de pregătire profesională, adică atât la școala de meserii, cât și la locul de muncă. Așadar, statul trebuie să colaboreze cu sistemul privat, pentru ca școlile să fie echipate și să aibă profesori bine pregătiți.

 

Josef Heller: Firma unde este angajat cel care alege să facă școala de meserii trebuie să plătească elevul cât timp acesta este la școală, el nu poate să se ducă la școală și să nu câștige nimic. Aceasta trebuie să fie contribuția firmelor.

Heinz Brehm: Pentru a da pieței profesioniști, este necesară existența unei școli de meserii.

 

Eu pot pune la dispoziție toate planurile de pregătire profesională. Mai sunt foarte multe lucruri de discutat pentru a ajunge la nivelul dorit, dar trebuie să se înceapă de undeva.

Povestiți-ne câteva cuvinte despre EUFA P+F – Asociația Europeană pentru Promovarea Pregătirii Profesionale a Montatorilor de Parchet și Pardoseli, pe care o conduceți de la înființare.

Heinz Brehm: Asociația Europeană pentru Promovarea Pregătirii Profesionale a Montatorilor de Parchet și Pardoseli a fost constituită în anul 2005.

Heinz Brehm: Prin această Asociație ne-am propus ca toate cunoștințele noastre și calitatea germană, dar și tehnicile ridicate să fie cunoscute și de ceilalți specialiști din alte țări. Rolul acestei asociații nu este de a dicta în piață, ci de a educa specialiștii în pardoseli.

Josef Heller: Asociația Europeană pentru Promovarea Pregătirii Profesionale a Montatorilor de Parchet şi Pardoseli nu este compusă numai din specialiști din Germania, este o asociație cu participare internațională. În cadrul acesteia schimbul de experiență vine din partea mai multor țări care conlucrează cu ideile şi tehnicile lor, astfel încât mereu avem ceva nou de învățat. 

Foto: Concursul Național al Montatorilor de Pardoseli din România

 

Heinz Brehm: Da, și atunci se întâlnesc mai multe țări și zic: da, noi toți vrem standardul german. Îți dai toată silința pentru a implementa aceste standarde și, din păcate, vii aici și constați că acestea nu se pun în aplicare. Asta din cauză că diferența de școlarizare este pur și simplu prea mare. Subliniez importanța existenței unei școli de meserii bazată pe un sistem dual. Astfel, oamenii pregătiți nu mai trebuie să plece în altă țară să lucreze, pot rămâne aici să lucreze. Fiind bine pregătiți pot cere și mai mulți bani, dar și companiile au mai mult de câștigat pentru că vor oferi clienților lucrări mai bune.

Josef Heller: Sunt convins și știu că pentru orice schimbare trebuie să ai și răbdare. Din partea noastră câteodata poate lucrurile sunt spuse prea ușor. Asta pentru că la noi există organizații meșteșugărești încă din Evul Mediu și, de atunci, dezvoltarea noastră a fost constantă, am construit mai departe pe un fundament stabil, pe când aici (n.r. în România) nu există acel fundament. În Germania fundamentul este reprezentat de asociațiile de meșteșugari și, la fel de important, de stat. Statul trebuie să finanțeze, să consilieze și să îndrume pe cei care vor să activeze în această industrie. O altă problemă este că planurile de învățământ sunt făcute de către Minister. Consider că acestea ar trebui făcute de specialiști și de profesori.

Josef Heller: Așadar, este important ca între stat și sistemul privat să existe un parteneriat real care poate crea un mediu de studiu pentru specialiști.

 


Despre Interviu

Interviul a fost acordat reprezentantului Felder Gruppe România, cu ocazia Concursului Național al Montatorilor de Pardoseli din România din cadrul expoziției specializate Art Floors 2017 organizată de Asociația Montatorilor de Pardoseli din România (AMPR). Heinz Brehm și Josef Heller au jurizat concurenții din cadrul competiției, desfășurate între 23 și 26 martie, la Romexpo.

Felder Gruppe România a sprijinit ediția din acest an a concursului atât prin asigurarea sculelor de mână Festool necesare desfășurării concursului (secțiunea pardoseli de lemn) și a pregătirii concurenților pentru utilizarea corectă și sigură a acestora, cât și prin oferirea unor premii constând în produse marca Festool (scule de mână profesionale) și Novoryt (soluții profesionale pentru repararea și retușarea suprafețelor din lemn) distribuite în România de către grupul austriac.